Tickets
Shop
Nieuws 29 jul 2022

'Koning regelmaat' Ariëns heeft de Reggeborgh Cup bijna binnen, Marijke Groenewoud is er al zeker van

“38 puntjes verschil met nummer twee. Het moet gek lopen, wil ik naast de eindzege grijpen in Reggeborgh Marathon Inline Cup. Of Bart Swings moet mij een keer op vijf rondjes rijden. Als hij meedoet tenminste…” Crispijn Ariëns heeft weinig reden tot zorgen, met alleen de wedstrijden in Apeldoorn (zaterdag 30 juli) en de grote finale in Poederoijen (6 augustus) nog op de rol. Dat geldt ook voor Marijke Groenewoud: ze kan bij de vrouwen al door niemand meer worden achterhaald.

In de marathonploeg van Reggeborgh weten ze dat Ariëns gek is op ‘klassementjes’. Waar het kan, spelen ze de fervente skeeleraar ook als voornaamste troefkaart uit. ‘Als er ergens een klassement wordt betwist, zetten we Ariëns in’, is het vaste uitgangspunt van de formatie. Bij de afrekening van de Reggeborgh Vierdaagse in juni moest de geboren Brabander het hoofd buigen voor de letterlijk onnavolgbare Swings, maar volgende week zal het andersom zijn. Na twaalf koersen (inclusief de vier van de vierdaagse) staat de koning van de regelmaat bovenaan de lijst.

“Het was bij de start van de competitie geen doel op zich, dat is het pas later geworden. Weet je wat het is? Ik ben er over het algemeen bij in elke wedstrijd, en ik finish meestal in de top-acht. Wanneer je dat structureel doet, beland je vanzelf een keer hoog in een klassement.

*** Crispijn Ariëns en zijn regelmaat in de Reggeborgh Marathon Cup wordt duidelijk aan de hand van zijn resultaten in de afgelopen tien races: Steenwijk 10e - Oldebroek 2e - Amersfoort 6e - Nijelamer 5e - Heerde 3e - Heerde 5e - Rijssen 4e - Staphorst 6e - Utrecht 7e - Boxmeer 1e.

*** De uitslagen van Marijke Groenewoud:
Steenwijk 1e - Oldebroek 3e - Amersfoort 1e - Nijelamer 1e - Heerde 3e - Heerde 4e - Rijssen 1e - Staphorst 9e - Utrecht 1e - Boxmeer 2e.

De eerste races heb ik me er totaal niet druk over gemaakt waar ik stond. Het ging me meer om lekker kunnen rijden. Voor de wedstrijd in Utrecht (negende koers) hebben we onderling gezegd: ‘Nu sta ik tweede achter Swings die er ongetwijfeld nog een zal missen. Laten we ervoor zorgen dat ik doorschuif naar 1. Dat lukte, en dankzij de overwinning in Boxmeer – m’n eerste zege pas in de marathon dit seizoen – pakte ik bijna alle punten. Nu is de situatie zo dat ik in de resterende twee races een keer bijna geen punten zou moeten behalen om de concurrentie nog in de buurt te laten komen. Dat zie ik niet gebeuren.” Hij zal zich eerder nadrukkelijk willen bemoeien met de strijd om de winst…

Marijke Groenewoud, de aanstaande winnares van de cup bij de vrouwen. | Foto : Neeke Smit

Ariëns haalde het al aan: hij is vrijwel altijd aanwezig. Van de ruim negentig rijders die een keer of meer aan de start verschenen in de Reggeborgh Cup, zijn er slechts acht alle wedstrijden van de partij geweest. “Er zijn genoeg jongens die niet overal zijn komen opdagen omdat ze aan iets anders de voorkeur gaven: een wielerkoers, een trainingskamp, noem maar op. Ook in mijn eigen ploeg is dat aan de orde. Dat houd je toch. Het heeft niet te maken met minder passie; Bart Hoolwerf en Gary Hekman vinden het inlinen fantastisch, maar er zijn soms andere overwegingen die iemand doet besluiten af te zeggen. Ik skeeler alleen en rijd geen criteriums op de racefiets, terwijl anderen het inlineskaten combineren met zo nu en dan een wielerwedstrijd omdat de trainingsprikkel die ze erin zoeken beter is dan die van een skeelerrace.”

“Je moet doen wat je leuk vindt. De keuzes kunnen gemaakt worden omdat het heel vrijblijvend is. Gedurende de winter zijn we onderdeel van een marathonploeg, dan moet het gebeuren. Wij worden betaald om hard te schaatsen, niet om hard te skeeleren of om hard te fietsen. Vroeger had je nog een zogenoemde A-status van NOC*NSF die je kon verdienen met skeeleren via uitslagen op een EK of WK. Op die manier loont het om er veel meer energie in te stoppen en je te focussen op het skeeleren. Sinds dat aantrekkelijke aspect is weggevallen, is deze sport meer een bezigheid geworden waar je wel of geen lol aan beleeft, en waarin je wedstrijden makkelijker overslaat als die niet in je programma past.”

De tussenstanden in het klassement om de Reggeborgh Marathon Inline Cup staan hier (27-7-2022)

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan