Tickets
Shop
Inlineskaten 01 aug 2022

Bas Noorloos: 'Tranen van geluk om finale Reggeborgh Cup in Poederoijen'

Bas Noorloos (30) rijdt alle (landelijke) skeelerwedstrijden, is trainer van skeelerclub River Skate Team en is medeorganisator van de Reggeborgh Marathon Inline Cup Finale in Poederoijen, die op zaterdag 6 augustus plaatsvindt. Het manusje-van-alles heeft een enorme liefde voor het inlineskaten en kreeg de tranen in zijn ogen toen hij hoorde dat de finale wordt verreden in zijn dorp.

Foto : Neeke Smit

De 30-jarige uit het zuidwesten van Gelderland werkt twee dagen in de week bij de kinderopvang en drie dagen voor een stratenmakersbedrijf/ tuinmaterialengroothandel, maar voelt zich vooral inlineskater. Hij heeft alles over voor zijn sport. “Ik vind het zo verschrikkelijk gaaf. Daarom rijd ik heel Nederland door voor elke wedstrijd en ben ik overal aanwezig met een grote glimlach. Echt alles vind ik leuk en ergens ‘nee’ tegen zeggen, lukt me niet. Ik doe overal aan mee. De marathon, de 100 meter en alles dat ertussen zit. Dit geldt ook voor de finale van de Reggeborgh Marathon Inline Cup; ik ben er als organisator, rijder, liefhebber en fan.”

Noorloos kon het amper geloven op het moment dat hij vernam dat de finale in zijn dorp verreden wordt. “Dat is voor mij fantastisch, de kers op de taart. Ik kreeg de tranen in m’n ogen toen ik hoorde dat we het mochten organiseren. Ik ben al zo lang actief in de skeelersport. De familie Van Maaren heeft er ook een grote rol in gespeeld dat de finale hier plaatsheeft, evenals de IJsclub De IJsvrienden uit Wijk en Aalburg. Toen deze kans voorbijkwam, was mijn reactie meteen: we doen dit met z’n allen, dus kom maar op! We zien wel hoe we het parcours invullen.”

“Het is een unieke ronde langs de Maas en is 1.485 meter lang”, vervolgt de inlineskater uit de gemeente Zaltbommel. “Er zit een heel kort venijnig klimmetje in. We hebben een lange straat met een heel kleine flauwe bocht als start-finish-straat (Karel van Gelreweg, red.). Eigenlijk is dat rechtdoor skeeleren. Na vierhonderd meter is het linksaf en dan met een haakse bocht de dijk op, waar altijd wind staat.” Hij corrigeert zichzelf meteen: “waar altijd tegenwind staat”, lacht hij. “Na 800 meter op de dijk is het weer links de dijk af, maar die loopt langzaam naar beneden. Dan is het wederom links afslaan en zijn we weer in de start-finish-straat. Het is een snel parcours met het klimmetje als flinke uitdaging, waar het verschil gemaakt kan worden.”

Er zijn zaterdag extra geldprijzen voor de mannen en vrouwen beschikbaar. “We hebben constant overal gelobbyd. Onderling als organisatoren, maar ook bij ouders tijdens trainingen. We zijn bij bedrijven langsgegaan om te vragen ons te helpen. Ook zijn we elkaar een beetje gaan opstoken: die geeft vijftig euro, kun jij geen honderd euro doen? Zo hebben we het een beetje opgepept.”

De enthousiasteling staat zelf ook op de deelnemerslijst van de Reggeborgh Marathon Inline Cup Finale. | Foto : Hans Huizing

“Het deelnemersaantal mag nog wel een flinke boost krijgen”, geeft Noorloos eerlijk toe, waarbij hij doelt op de – tot op heden - vijftien aanmeldingen bij de mannen. “Ik roep iedereen op naar Poederoijen te komen. Inlineskaters schrijven zich sowieso altijd last minute in. De wedstrijd valt midden in de vakantieperiode, dat is onze pech en dat hebben we te accepteren. De finale zou eigenlijk in Otterlo zijn. Vanwege organisatorische redenen moest er een andere locatie komen en dat is Poederoijen geworden. Hierdoor hadden wij het te doen met de vastgestelde datum. Bijna de gehele Jumbo-Vismaploeg zal er niet zijn, maar hopelijk komt er alsnog een groot deel van Team Reggeborgh en Team A6.nl.”

De medeorganisator van de wedstrijd en hoofdtrainer van de skeelerclub River Skate Team uit Zuilichem staat zelf ook op de deelnemerslijst. “Ik heb altijd tegen mezelf gezegd: zolang ik niet voor gek rijd en ik niet elke wedstrijd laatste word, doe ik mee. Vaak kan ik vijf à tien kilometer meekomen, daarna moet ik lossen. Mijn hoogtijdagen liggen achter mij, omdat ik voor een maatschappelijke carrière heb gekozen. Het is dus te verklaren dat ik niet meer de optimale conditie heb.”

Dat de 30-jarige floreert in de achterhoede van het peloton maakt hem niet minder enthousiast. Sterker, hij merkt dat daar een belangrijke taak voor hem is weggelegd. “Ik zie veel rijders die afhaken, omdat het te hard gaat en ze het niet meer bij kunnen houden. Als iedereen zo denkt, blijft er niets over. Er is ook een jonge groep inlineskaters, die voor het eerst marathons rijdt en die het vanaf het begin niet kan bijbenen. Als er dan iemand is zoals ik, die halverwege de koers iets rustiger aan doet en zegt: haak maar aan en kom lekker achter mij rijden, dan kunnen deze jongens de wedstrijd toch uitrijden. Dit is voor deze sporters van de toekomst een mooi steuntje in de rug. Ik doe alles uit puur enthousiasme en liefde voor deze mooie sport.”

Bas Noorloos: 'Haak maar aan en kom lekker achter mij rijden.' | Foto : Jannes Wolff

Noorloos legt uit wat het inlineskaten voor hem zo mooi maakt. “Ik ben als zevenjarig ventje begonnen. Ik heb in deze sport altijd mijn rust kunnen vinden. Het vrije en de natuur om je heen. Als ik naar de wedstrijden kijk, heeft het inlineskaten een hoge mate van ’aanraakbaarheid’. Het kan zomaar voorkomen dat olympisch kampioen op de mass start, Bart Swings, naast je op het bankje zit voorafgaand aan de race, met wie je zelfs nog even kunt kletsen. Voor mij is dat niet meer nieuw of extreem bijzonder, maar voor de jonge gasten is het geweldig. Of dat ze naast toppers als Crispijn Ariëns of Gary Hekman in de kleedkamer zitten. Het is zo klein en toch zo groots.”

“De Reggeborgh Marathon Inline Cup Finale is geslaagd als de KNSB zegt: ‘Wauw, volgend jaar rijden we hier weer’”, vertelt de inlineskater uit Poederoijen met een dikke knipoog. “Nee, vooral als de deelnemersaantallen wat hoger zijn dan nu en de rijders zeggen: ‘Dit is een gaaf parcours’ en dat we mensen langs de kant enthousiast hebben kunnen maken voor de sport. In het algemeen hoop ik dat alle talenten veel wedstrijden rijden, vooral de marathons. Dat is mijn grote liefde die ik probeer  over te brengen. Een slechte dag op de skeelerbaan is nog altijd beter dan een goede dag op kantoor.”

Meer informatie over de Reggeborgh Marathon Inline Cup Finale vind je hier.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan