Tickets
Shop
Inlineskaten 25 jul 2022

Ariëns voorkomt Jumbo-Visma-feestje in Boxmeer

Voorafgaand aan de wielerronde ‘Daags na de Tour’ in Boxmeer - met enkele renners uit de Tour de France - reden de inlineskaters de zesde Reggeborgh Marathon Inline Cup. Rijders van Jumbo-Visma, Harm Visser en Robert Post, wilden het goede voorbeeld van hun wielerformatie in de Tour volgen, door juichend over de streep te komen. Crispijn Ariëns stak hier echter een stokje voor. Visser werd tweede en Post kwam als derde over de streep.

Foto : Neeke Smit

De winnaar van het brons op de skeelerwieltjes in Boxmeer, Robert Post, heeft de wielerploeg met dezelfde sponsor op de voet gevolgd. Hij vindt het geweldig dat zowel de gele, groene als de bolletjestrui door ‘zijn’ ploeg Jumbo-Visma is binnengesleept. “Het is natuurlijk heel mooi als je hetzelfde pakje in topvorm rond ziet rijden als dat jezelf draagt. Daar kijk ik met trots naar. Het contact onderling loopt voornamelijk via onze teammanagers. Morgen zijn we als gehele Jumbo-Visma-tak uitgenodigd voor de huldiging van Vingegaard (winnaar van de gele en bollentrui, red.) en Wout van Aert (winnaar van het groen, red.). Dat soort dingen doen we wel samen. Dat is #samenwinnen, hè?”, knipoogt Post.

“Daarom hadden we hier ook zo graag willen winnen”, vervolgt de 29-jarige Groninger. “Het publiek hier komt voornamelijk voor de wielerwedstrijd. Die herkennen Jumbo-Visma. Er was niets mooiers geweest als wij hier vandaag ook zouden hebben gewonnen.”

Er was één iemand die dit ‘Jumbo-Visma-feestje’ wist te bederven; Crispijn Ariëns. “We hadden al vrij snel een kopgroepje geformeerd van vier rijders (Ariëns, Jordy Harink, Harm Visser en Robert Post, red.). Van mij hoefde dat niet, want ik had nog een aantal mannen van Reggeborgh achterin zitten. Ik hoorde dat Ronald Haasjes ook de oversteek wilde maken, maar hij redde het niet. Hierdoor had ik het te doen met twee van Jumbo-Visma”, aldus de rapste man in koers.

De rijder van Team Reggeborgh kon het geweld van de geel-zwarten afhouden. “Ze bleven rustig in het gareel gelukkig, dus dat was voor mij gunstig. Ik heb wel een paar keer geprobeerd te demarreren, maar wegkomen was lastig. In de laatste rondjes dacht ik: dan maar proberen om een goede sprint te rijden. Dat lukte.”

Ariëns laat zijn spierballen zien in Boxmeer. | Foto : Neeke Smit

Onlangs maakte de KNSB de selectie bekend voor het EK Inlineskaten, dat van 4 tot en met 11 september wordt verreden. Crispijn Ariëns stond niet op dit lijstje, maar hij laat weten het EK niet in zijn agenda te hebben staan. “Als ik daar naartoe wil, dan moet ik er ook echt op focussen.” Is de rijder in het oranje leiderspak van de Reggeborgh-serie over te halen als hij alsnog dat belletje krijgt om mee te gaan? Hij lacht en vervolgt: “Nee, dat denk ik niet. Ik wil lekker toewerken naar de winter. Het EK is pas in september. Dat komt met het oog op het marathonseizoen op het ijs niet heel lekker uit.”

De rijders van Jumbo-Visma hebben het EK Inlineskaten eveneens niet in de planning staan. Post: “We hebben al mogen proeven aan het niveau van de Belgen Bart Swings (olympisch kampioen op de mass start en viervoudig goudenmedaillewinnaar op de World Games, red.) en Jason Suttels. Dan word je naar huis gereden. Als je daar een beetje bij in de buurt zou willen komen, dan moet er volledig gefocust worden op het skeeleren. Dat doen wij niet. Je kunt beter één ding goed doen dan twee dingen half. Daarom hebben wij voor het schaatsen gekozen.”

De kopgroep bij de mannen met beelden van de livestream op de achtergrond. | Foto : Neeke Smit

Volgens KNSB’s disciplinemanager Inlineskaten Marcel Scheperkamp staat de afvaardiging van de marathonrijders nog niet vast. “We mogen acht rijders afvaardigen, maar het parcours is nog niet bekend evenals de datum van inschrijving voor de marathon. We zijn erover in gesprek.”

Bij de vrouwen zegevierde Elisa Dul, voor teamgenote Nederlands kampioene inlineskaten, Marijke Groenewoud, en Lianne van Loon. Het drietal had een groot gat geslagen met het peloton, totdat Groenewoud met nog een ronde te gaan het gaspedaal intrapte. Elisa Dul kon volgen, waar Van Loon moest lossen. Met de finish in zicht, gunde Groenewoud haar teamgenote de overwinning. “We hadden met z’n tweeën van tevoren afgesproken hoe we het zouden doen in de laatste rondes. We hadden het op deze manier bedacht en dat pakte goed uit. We houden een goed gevoel over aan deze race. We worden hier één en twee, dus dat kan niet beter. Dat we het zo afmaken in de kopgroep, dat is heel mooi.”

Marijke Groenewoud gunt haar teamgenoot Elisa Dul de overwinning. Gezamenlijk komen ze juichend over de streep. | Foto : Neeke Smit

Elisa Dul vult aan: “Het was heel mooi teamwork.” We zouden de eerste rondjes een beetje aankijken. Marijke zette een aanval in en we waren weg.” Groenewoud geeft meteen lachend toe: “Ik had niet verwacht dat deze zo hard zou zijn. We hadden meteen een gat geslagen.”

De vrouwen die in de winter uitkomen voor Team Zaanlander hebben net als bij de mannen het EK niet in de agenda staan. Groenewoud: “We staan niet op de EK-lijst, dus daar gaan we niet heen en dat waren we ook niet van plan.” Dul vult aan: “Onze focus ligt op het ijs. Als het EK verreden wordt, zijn wij op trainingskamp in Italië.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan