Tickets
Shop
Nieuws 30 jan 2022

Shorttrackers TeamNL hunkeren naar de start

Shorttrackster Natalia Maliszewska (midden op de foto onder) moet vrezen voor haar olympisch optreden. De Poolse sprintspecialiste bleek bij aankomst in Beijing besmet te zijn met corona, en zit nu in quarantaine. Het wordt een race tegen de klok, want zaterdag 5 februari beginnen om 12.00 uur de series van haar favoriete afstand, de 500 meter.

Foto : Soenar Chamid

De Hongaarse wereldkampioen 500 meter Shaoang Liu is nog niet eens gearriveerd in Beijing. Hij testte thuis al positief en ontbrak woensdag op de vlucht vanuit Amsterdam, waarmee het grootste deel van TeamNL vertrok. Vier jaar geleden won hij als lid van de aflossingsploeg (met onder anderen zijn broer Shaolin Sandor Liu) het eerste Hongaarse goud ooit op de Winterspelen.

Zorgen genoeg bij de concurrenten van de Nederlandse formatie, waar alles wel als een zonnetje loopt. Jeroen Otter kijkt tevreden terug op de eerste vier dagen: “Er wordt snel en technisch gereden, komt door de ijskwaliteit, de sfeer is goed, je kunt jezelf de put in praten maar ook de hemel in prijzen en dat gebeurt nu. Iedereen voelt zich goed, er hangt een olympische spirit. ‘Laat het maar beginnen’, dat soort kreten hoor ik regelmatig. Als we het aantal 8,1-tjes en 8,0-tjes (rondetijden, red.) van de training van zaterdag optellen, denk ik dat we wel een recordje hebben te pakken."

"Dat is heel goed, zo kort na aankomst hier en met het moeten verwerken van een jetlag. Ik heb ook de gegevens vergeleken met de cijfers van oktober, toen we hier een World Cup hadden. Dat zag er geweldig uit, al moet de topvorm nog komen. Je hebt twee begrippen: prepare to race en ready to race. Het moment suprème moet komen, waarschijnlijk binnen een aantal dagen. Het gaat eerst om helemaal wennen aan het ritme, je bed, dat soort zaken.”

Sven Roes: 'Op het ijs hier in Beijing is het heerlijk 'hangen'." | Foto : Soenar Chamid

Aan het ijs zijn de rijders en rijdsters al gewend. Debutant Sven Roes houdt een lofzang op de omstandigheden. “Heerlijk, zoveel grip als de baan hier heeft, die het mogelijk maakt lekker te kunnen ‘hangen’.In Heerenveen kan dat ook best, maar breek je nog weleens weg. Ik let niet zo op wat de andere jongens in het team doen. Soms deel je elkaar een compliment uit, maar het is niet zo dat we onderling denken: oh, shit, met hem moet ik rekening houden. Van zenuwen heb ik geen last, maar dat is ergens logisch omdat ik pas over een week moet schaatsen”, aldus de Fries, die licht baalt van het feit dat de teamarts heeft afgeraden de openingsceremonie bij te wonen omwille van de veiligheid op coronagebied.

“Dat vind ik jammer, want daar had ik graag willen meelopen. Wie zegt dat ik het nog een keer zal meemaken? Ik moet tegelijkertijd zeggen dat ik het niet op m’n geweten zou willen hebben dat, wanneer ik toch naar de opening zou gaan en besmet zou raken, de andere bewoners van mijn appartement zou aansteken. Beter niet.”

Nieuws, programma, meeschrijflijsten, uitslagen, kortom alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan