Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2022

Oogst van een testritje: prikkels en een aangeschoten hert

Hoe een aangeschoten hert op schaatsen eruitziet, zal Carlijn Achtereekte ook niet weten. Maar het beeld dat de olympisch kampioene op de drie kilometer – de titel mag ze zaterdag verdedigen in Beijing – van zichzelf schetste na een eerste test op het ijs in The Ribbon, verried dat ze geen foutloze rit achter de rug had. Ze kon er net zomin mee zitten als haar ploeggenoot Thomas Krol, die zijn oefening beloond zag met een baanrecord…

Foto : ANP/Koen van Weel

1.08,84. “Ah joh”, zo moest hij lachend bekennen, “dát zegt me helemaal niets. Een baanrecord, ja, het liefst heb ik dat over drie weken ook nog. Want dat is het doel. Hier hecht ik totaal geen waarde aan. Ik kom net uit een zware trainingsperiode. Volgende week zal het beter gaan, wanneer ik wat meer rust heb gehad”, aldus Krol, een van de vier schaatsers van TeamNL die zich hadden aangemeld voor een vrijblijvend proefexamen. Marijke Groenewoud (ook 1000 meter) en Jorrit Bergsma (drie km) vertegenwoordigden Team Zaanlander.

Niemendalletjes dus, op het nog steeds te zachte en ijs dat zich maandagmiddag niet leende om er een snelle race uit te gooien. Op de vraag aan Achtereekte waarnaar ze in zo’n probeersel nu precies op zoek was, reageerde ze gevat. “Je moet niets zoeken, want je vindt het dan niet. Nee, ik wilde weer het ijs op na een dag zonder schaatsen. Dat voelt alsof ik 'uit' sta. Dit was pas de derde keer op deze baan, en die heb ik gebruikt om de hele procedure die ik zaterdag ook volg te doorlopen. De start is wat anders tijdens de Spelen, daar wil ik de tijd voor nemen.”

Op zijn gemak staat Thomas Krol de media te woord. Hij zit zichtbaar lekker in zijn vel. | Foto : Léon de Kort

Ze had vrij gauw na de start al in de gaten gekregen dat ze wat enthousiast was vertrokken. “Ik dacht: ik ga ervoor, maar na drie rondjes voelde ik me een aangeschoten hert. Ik reed te gejaagd. Niet dat het erg is, welnee, het is beter dit in dit stadium te merken dat ik moet ‘zitten’ en schaatsen. Dat heeft meer effect dan als ik mezelf moet pushen omdat het niet hard genoeg gaat. Het is fijn te constateren dat de gretigheid er is, én de snelheid. Nog een paar dagen wennen aan het ijs, de jetlag volledig parkeren en dan ben ik er weer.” Hopelijk in staat opnieuw een gooi te doen naar goud, of ten minste, een medaille.

Krol, super ontspannen en enthousiast de zes, zeven verzoeken tot een interview inwilligend (inclusief een groet in het Chinees), vertelde louter en alleen de prikkel van een wedstrijd te hebben willen ervaren. Omdat de aanloop naar zijn rit nogal druk en qua planning niet erg gelukkig was te noemen, verprutste hij zijn start al. “Ik had de keuze om er een race van 500, 600 of wat dan ook van te maken, maar ik dacht ‘ik rijd een hele duizend’. Het was goed te wennen aan de count-down hier (het startproces. red), het stadion, het licht, hoe het is georganiseerd met de uitgifte en inname van de transponders en de armbandjes die je om moet. Ik wil niets aan het toeval overlaten. Voor mij was het daarom goed en de rest van onze ploeg zal later zo’n race rijden.”

Nieuws, programma, meeschrijflijsten, uitslagen, kortom alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan