Tickets
Shop
Nieuws 09 jan 2022

Nuis wint eerste titel in twee jaar: 'Dit is echt heel lekker'

Kjeld Nuis zal met vertrouwen afreizen naar de Olympische Spelen van Beijing. Na het mislopen van zijn ticket op de 1000 meter wist hij na zijn zege op de schaatsmijl bij het OKT ook de Europese titel te veroveren. Zijn grote rivaal Thomas Krol eindigde vlak achter hem op de tweede plaats. Allan Dahl Johansson pakte het brons.

Foto : Soenar Chamid

“Dit is echt heel erg lekker” glunderde Nuis na afloop. “Hier ben ik trots op. Zeker ook als je kijkt naar het verschil, dat is geen twee honderdsten meer. Het was een goede rit, ik kon echt tot het einde doorpompen.” Nuis erkende dat hij best onzeker was na de tegenvallende World Cups aan het begin van dit schaatsseizoen. “Ik zat toen echt wel met m’n handen in het haar. Je gaat toch twijfelen: heb ik wel genoeg inhoud? Ben ik wel sterk genoeg? Dat het nu twee keer achter elkaar wél lukt geeft gewoon super veel vertrouwen. Ik ga nu met een heel goed gevoel naar de Spelen.”

Thomas Krol was uiteraard een tikkeltje teleurgesteld over zijn tweede plaats, maar keek met een behoorlijk gevoel terug op z’n race. “Ik ben blij met m’n eigen niveau dit weekend. Zeker na het OKT van vorige week. Vandaag was Kjeld gewoon iets beter, dat moet ik erkennen. In de laatste ronde maakte ik een misser, daar ging ik bijna onderuit. Maak je die fout niet, dan verlies je minder tijd. Ik zeg niet dat ik anders gewonnen zou hebben, daarmee doe je de prestatie van Kjeld tekort. We gaan nu gewoon keihard werken om er nog een schepje bovenop te doen voordat de Spelen beginnen.”

Foto : Soenar Chamid

Nuis lijkt met de week beter te gaan rijden. En dat voelt goed. “Voor het eerst in twee jaar tijd win ik weer een echte prijs. Deze Europese titel had ik nog niet, daar ben ik echt heel blij mee.” Waar sommige schaatsers toch wat last hebben van vermoeidheid na een - vooral mentaal - zwaar OKT, valt dat bij de regerend Olympisch Kampioen wel mee. De rijder van Team Reggeborgh is dit weekend tot twee keer toe sneller dan bij het toernooi waar de olympische startbewijzen zijn verdeeld.

“Je hebt gepiekt naar het OKT hè, dus je bent mega uitgerust. Dat je lijf moe is, is bullshit. Je hoofd is moe. Vier jaar lang werk je naar één moment op de kalender toe waarop het móet gebeuren. Zeker wij als sprinters hebben het nog pittiger, we moeten gewoon presteren. Wij worden niet aangewezen voor bijvoorbeeld een ploegenachtervolging. Daarom zit daar zoveel druk op. Tijdens dit EK voelde ik dat al die spanning weg was. Ik heb echt lekker gereden, ik raakte alles. Dit was volgens mij m’n derde tijd ooit hier, dat zegt genoeg.”  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan