Tickets
Shop
Kort door de bocht 12 jan 2022

Pechstein naar achtste Spelen, kunstrijselecties Canada en VS bekend

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Margarita Bouma

Pechstein naar achtste Spelen
Claudia Pechstein gaat naar de Olympische Spelen in Beijing. Dat maakte de Duitse olympische sportbond dinsdag bekend. Met haar achtste deelname gaat ze voor een olympisch record bij de vrouwen. Pechstein gaat in China meedoen aan het onderdeel massastart, samen met landgenote Michelle Uhrig (25). Pechstein, die vlak na de Spelen vijftig wordt, is vijfvoudig olympisch kampioen. Geselecteerde schaatsers bij de mannen zijn Patrick Beckert (5 en 10 kilometer), Joel Dufter (500 en 1000 meter) en Felix Rijhnen (5 kilometer/massastart). 

Amerikaanse en Canadese kunstrijselecties bekend
Vanessa James en Eric Radford voeren de Canadese ploeg aan voor de Olympische Spelen. De Canadese bond heeft de twee gelauwerde schaatsers aangewezen. Hun plek is omstreden, aangezien ze een wisselvallig seizoen kennen. Bij de Spelen zullen ze moeten opboksen tegen Russische en Chinese paren. In het ijsdansen zijn Piper Gilles en Paul Poirier de speerpunten. De bronzen medaillewinnaars van het afgelopen WK wisten dit seizoen al een Grand Prix te winnen en maken kans op een medaille. Ook de Amerikaanse koppels Madison Chock / Evan Bates en Madison Hubbell / Zachary Donohue zullen een medaille als doel hebben.

In de Amerikaanse selectie is het vooral uitkijken naar Nathan Chen. De drievoudig wereldkampioen plaatste zich voor de olympische ploeg door voor de zesde keer nationaal kampioen te worden. De wereldrecordhouder was sinds het WK van 2018 ongeslagen, totdat hij in oktober bij de Amerikaanse Grand Prix landgenoot Vincent Zhou en Japanner Shoma Uno voor zich moest dulden. Tweevoudig olympisch kampioen Yuzuru Hanyu is een grote concurrent, toch is Chen de grote favoriet voor het goud. 

Nathan Chen | Foto : International Skating Union

Zes besmettingen bij EK Kunstrijden
Bij de Europese kampioenschappen kunstrijden in de Estse hoofdstad Tallinn zijn kort voor het begin zes deelnemers positief getest op het coronavirus. De overkoepelde organisatie ISU wil niet zeggen om wie het gaat, wel dat de betrokkenen in isolatie zijn gegaan. 
De Europese kampioenschappen beginnen woensdag met de korte programma's voor mannen en paren. Namens Nederland doet Lindsay van Zundert, straks vlaggendrager bij de openingsceremonie van de Winterspelen, mee bij de vrouwen. Michel Tsiba en Daria Danilova doen mee aan het paarrijden, Hanna Jakucs en Alessio Galli vertegenwoordigen ons land in het ijsdansen. 

Schaatsdocu's op tv
Met de Winterspelen in aantocht is er voor de schaatsliefhebber weer genoeg te zien op televisie. Andere Tijden Sport blikt op 16 januari terug op 'het gouden trauma van Sotsji'. Michel Mulder en Jan Smeekens kijken terug op de bizarre ontknoping van de olympische 500 meter van 2014. Twee weken later is de NOS-documentaire 'Sjinkie, Spelen met Vuur' te zien. Kees Jongkind en Monique Tesselaar volgden shorttracker Sjinkie Knegt de afgelopen drie jaar na zijn houtkachelongeluk op de voet. De documentaire geeft een unieke inkijk in het herstelproces van brandwondenpatiënt tot Olympiër. Knegt gaat in februari voor Nederland van start tijdens de Olympische Winterspelen in Peking.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan