Tickets
Shop
Nieuws 15 jan 2022

Ariëns zegeviert, Gelling pakt eerste podium voor Bouwselect

De ban is gebroken voor Team Bouwselect. Daan Gelling zorgde in Heerenveen na een lange periode van droogte voor de eerste podiumplek van het seizoen. Het jonge talent reed al menige topklassering bijeen, een notering bij de eerste drie zat er voor de ploeg nog niet in. "We hebben al zo vaak dichtbij gezeten. Nu rijden we toch wel podium. Eindelijk."

Foto : Glenn Wassenbergh

De aanloop naar die eerste podiumstek verliep chaotisch. De finale van de wedstrijd in Thialf, waarin een kopgroep van elf man rondging, werd ontsierd door een val van Sjoerd den Hertog. In de hectiek die daarop volgde greep Crispijn Ariëns zijn kans. De rijder van Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk, die dit seizoen voornamelijk als superknecht fungeerde, rook zijn kans en was de snelste in een eindsprint.

Gelling moest even een gaatje laten en kon de 32-jarige routinier niet meer passeren. Zelf was hij ook bijna slachtoffer geworden van de val. "Dat was wel schrikken", sprak de Groninger. "Ik ging zelf ook nog bijna onderuit. Het ging niet heel hard in de finale, dus het bleef chaotisch. Ik miste net de aansluiting met Janissen en Ariëns, maar ik kwam nog terug. Helaas was het net niet genoeg voor de winst." En wat er dan in het hoofd omgaat van een talentvolle marathonschaatser? "Dat ik had hem toch had willen winnen", klonk het lachend.

De tweede plek van Gelling kwam voor de formatie van Anton Ketellapper en Piet Hijlkema echter als geroepen. Tussen de blokken van Jumbo-Visma, Royal A-ware / ZiuZ en Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk hadden de mannen van Bouwselect dit seizoen moeite om zich te onderscheiden. "In de nabespreking zeiden we telkens tegen elkaar dat we er toch dichtbij zaten", aldus Gelling. "Van frustratie was er niet echt sprake, het viel alleen elke keer net niet op de goede plek. Het werd zelfs bijna een beetje lacherig dat we zo vaak vierde werden. Maar als je vierde kan worden, kun je hem ook winnen. Gelukkig lukte dat podium nu en daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Op naar meer."

Corona bij Jumbo-Visma

De voltallige ploeg van Jumbo-Visma moest de Marathon Cup in Heerenveen missen. Een rijder testte zaterdagochtend positief op corona, waarna de rest van de ploeg in quarantaine ging. "Na overleg met de teamarts en de KNSB is besloten als ploeg niet aan de start te verschijnen", meldt het team.

Ook Sven Kramer, die oorspronkelijk van de KNSB een wildcard had ontvangen om in Heerenveen van start te gaan, sloeg de wedstrijd over.

Ondanks zijn val bleef Den Hertog stevig in het oranje staan. De klassementsleider baalde stevig van het akkefietje in de finale. Hij overwoog zelfs nog een protest in te dienen voor de actie van Marc Middelkoop die zijn tuimeling veroorzaakte, maar zag daar na het zien van de beelden toch van af. "Hij wilde tussen mij en Jordy Harink in. Er is geen regel die zegt dat het niet mag, maar ik vind het geen stijl. Hij donderde tegen me aan en als iemand zo dichtbij je schaatst en hij valt om, kan je er weinig meer aan doen. Het is vast niet zijn opzet, maar ik vind het een kutactie."

Alle moeite die Den Hertog in de wedstrijd had gestopt betaalde zich dus niet uit. De 30-jarige rijder was erg actief en zorgde eigenhandig voor een levendige wedstrijd. "Ik heb inderdaad geprobeerd wat te forceren. De eerste ronde voorsprong kwam vrij gauw en makkelijk. De tweede zat er ook in voelde ik, maar er werd niet hard en lang genoeg door gereden." Zijn investeringen in de wedstrijd leverde hem uiteindelijk niets op. Hij stond weliswaar snel weer op, zijn koers was om zeep. "Ik had de benen om te winnen. Als je op waarde geklopt wordt, is dat ook vervelend, maar wel van een andere categorie vervelend. Nu kom je niet eens aan de laatste ronde toe." Volgende week weer een kans. Nog vier wedstrijden en dan zit de kunstijscompetitie erop voor dit seizoen. En daarna op naar Zweden. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan