Tickets
Nieuws 09 jan 2022

Jade Groenewoud dansend op de rode loper naar de juniorentitel

Bij afwezigheid van haar zieke ploeggenote Evelien Vijn wist Jade Groenewoud natuurlijk ook wel dat er voor haar een rode loper lag op het pad naar de nationale titel bij de A-junioren. Ze nam met verve het stokje over van topfavoriete, maar bekende zondag toch dat het hier en daar spannend was geweest. En dat met meer dan drie punten voorsprong in het eindklassement…

Foto : Hanneke Mennens

Op drie van de vier gereden afstanden was ze nummer 1, alleen de sprint ging wat stroever (vijfde plaats). Niettemin kon de pas 17-jarige Havo-scholiere uit Hengelo meer dan tevreden terugkijken op de tweedaagse in Groningen. Ze was zelfs verbaasd over haar winnende 1000 meter. Met een tijd van 1.18,79 klopte ze de sterker geachte Pien Smit (1.19,54).

“Die had ik niet verwacht, omdat ik die de voorbije periode nauwelijks heb gereden. De focus richting deze kampioenschappen lag op de 1500 meter en de drie kilometer. En wetend dat Pien op de World Cups in Inzell twee keer ontzettend hard had gereden, wist ik dat ik aan haar een grote concurrente zou hebben. Dan snap je wel dat ik hier heel erg blij ben”, sprak de rijdster uit de talentenfabriek van TalentNED, die zich dankzij de allroundtitel verzekerde van deelname aan de wereldkampioenschappen in Innsbruck, voorafgegaan door de wereldbekerfinale op dezelfde openluchtbaan.

“Zo is het een heel mooi weekend geworden”, vervolgde ze stralend. “Al had ik graag gezien dat Evelien ook zou hebben meegedaan. Een Nederlands kampioenschap is een toernooi waarop je hoopt dat iedereen van de partij is. Balen voor Evelien”, aldus Groenewoud, die oppermachtig was op de drie kilometer. Chloé Hoogendoorn – die de toegift van de NK op haar naam schreef, de mass start – eindigde als tweede op meer dan elf seconden. Ook de 1500 meter werd eenvoudig haar prooi; haar tijd (2.01,65 torende hoog uit boven die van Smit (2.04,43).

“Ik heb weer veel geleerd. Wat? Bijvoorbeeld technisch te blijven schaatsen, iets dat ik me bij de start van het seizoen al had voorgenomen. dat lukt steeds beter. En ik heb nu veel gewonnen”, klonk er lachend achteraan, verwijzend naar de drie afstandszeges en de hoofdprijs van de wedstrijden. “Tot dit weekend heb ik maar een keer op een podium gestaan. Nu liep alles lekker.”

De uitslagen van de NK staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan