Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2022

Honderden natuurijsmeesters verenigen zich in nieuw opgericht gilde

De oprichting van het Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters moet het oude ambacht van natuurijsmeester voor de komende jaren veilig gaan stellen. De vorming van het gilde is een gevolg van de gezamenlijke oproep van de KNSB en Unox afgelopen oktober om vrijwilligers te werven voor de opleiding. Er werd massaal op gereageerd: ruim 800 mensen willen de opleiding natuurijsmeester gaan volgen.

Dat natuurijsmeesters pure noodzaak zijn, bleek in februari 2021 en ook rond de kerstdagen, toen er op diverse plekken in het land na twee nachten vorst op natuurijsbanen kon worden geschaatst. Als het gaat vriezen, staan de natuurijsmeesters paraat. “Er is veel kennis en kracht bij de oudere generatie, maar tot nu toe hadden we niet genoeg aanwas van nieuwe ijsmeesters om deze over te dragen”, aldus Rieks Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs van de schaatsbond.

Kennis uitwisselen
Vergrijzing van het legioen van tweeduizend bestaande ijsmeesters maakte een wervingscampagne noodzakelijk. Die actie is succesvol verlopen, al zorgen de aanhoudende coronamaatregelen dat de nieuwe lichting nog niet met de opleiding kan beginnen. De oprichting van het gilde geeft de traditie van schaatsen op natuurijs wel alvast een verdere impuls: “Het zit in het hart van de Nederlandse cultuur en staat zelfs op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Er was alleen nog geen plek waar alle kneepjes van het vak bij elkaar kwamen”, aldus Poelman.

Dirk de Groot (links) en Rieks Poelman showen het natuurijsmeestertenue

Het gilde, compleet met logo en speciaal hesje voor de gediplomeerde natuurijsmeesters, moet dat gat gaan vullen. Poelman: “Dat is het belangrijkste wat we gaan doen: het vakmanschap ophalen bij, en delen met, bestaande en nieuwe ijsmeesters. In de komende jaren zal je daardoor zien dat de ene baan in Friesland wat gaat leren van de andere in Zuid-Holland. En dat de techniek die in Brabant wordt gebruikt, ook toepasbaar is in Drenthe. Het gilde wordt een nationaal platform voor kennisdeling over natuurijs. En dat is uniek in de wereld, voor zover ik weet.”

Hoe belangrijk kennis van nieuwe technieken is, weet men in Winterswijk. Benieuwd hoe men daar in een nacht een goede ijsvloer kan maken? Bekijk dan de video.


De aankondiging van het gilde, woensdagavond via een webinar, was een succes. Ruim 650 geïnteresseerden, zowel ijsmeesters in de dop als oudgedienden, zagen hoe het gilde geïntroduceerd werd. Bij de KNSB is men zeer tevreden over de opkomst de reacties uit de chat. "Er waren ontzettend veel positieve berichten", aldus projectmanager Suzan Rutten. "Mensen vroegen gelijk of ze het schild als logo op het clubhuis konden hangen. Er kwamen ook direct specifieke vragen over bijvoorbeeld hoe men sneeuw van het ijs kan vegen als het nog niet dik genoeg is. Van die vragen willen we een FAQ maken om die op de website gaan beantwoorden."

Kijkje achter de schermen tijdens het webinar

De succesvolle aftrap moet de komende tijd dus een vervolg gaan krijgen. Natuurlijk gaan de cursussen opgestart worden zodra dat weer kan, ook op digitaal gebied zullen de nieuwe gildeleden kennis kunnen bijdragen en opdoen. De exacte invulling hiervan is nog onbekend, wel werkt de KNSB hard aan de volgende stappen. Aan het enthousiasme bij de clubs, natuurijsmeesters en de bond zal het in ieder geval niet liggen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan