Tickets
Shop
Nieuws 28 jan 2022

Eerzuchtige Jutta Leerdam gaat echt niet met lege handen naar huis

De lange benen maakten vrijdagmiddag direct rake klappen op de glimmende, witte spiegel van de Ice Ribbon. Toch verbond olympisch medaillekandidate Jutta Leerdam geen hoogdravende conclusies aan het ‘wenuurtje’ in de National Speed Skating Oval van Beijing. “Het was wel oké, na zo’n lange reis. Ik heb hier het nu al naar m’n zin”, verklapt ze, “want alles is tot dusver leuk.”

Foto : Léon de Kort

Zó jong, zó goed al, zó succesvol, zó uitgesproken, en toch ook zó normaal. Dat laatste vinden sommige mensen overigens niet van de stoere, eigengereide Westlandse die de schaatssport nog járen aan een stuk mooie diensten kan bewijzen. Het deert haar niet, ze staat stevig genoeg in haar schoenen. Het is tegelijkertijd grappig dat de 22-jarige 1000-meterspecialiste er op weg naar de top in slaagt twee gedaantes te combineren: die van compromisloze, gedreven atlete, én de gepassioneerde Instagram-glamourgirl met 2,1 miljoen volgers voor wie een leven in luxe net zo’n genot is als een krachttraining die pas zin heeft als het haar zwart voor ogen wordt.

Meisjesachtig enthousiast beschrijft Leerdam haar eerste etmaal in de miljoenenstad die letterlijk kosten noch moeite heeft bespaard om er organisatorisch een foutloos sportfeest van te maken. Zonder al te veel verwachtingen in het vliegtuig stappen heeft geleid tot onbevangenheid. “Ja, wat had ik nou van een begrip als olympische sfeer moeten vertellen voor vertrek, als je de Spelen pas voor de eerste keer mag beleven. Ik heb het naar mijn zin en doe wat ik moet doen. Schaatsen, en zo hard mogelijk wanneer ik ben gewend aan het ijs, aan de omstandigheden. Of het ijs goed is, daar ben ik niet mee bezig, want dat zijn dingen waarop ik geen invloed op heb. Ik zal het ermee moeten doen, dus probeer ik er niet te veel op te letten.”

Dezelfde benadering had ze onderweg naar Beijing. Onthaald op een riante stoel in de businessclass, voorbehouden aan de betere helft van TeamNL, zag Jutta tot haar afgrijzen dat ze de enige was die niet kon slapen. “Geen minuut, hè. Waar ik ook keek, iedereen lag in die fijne stoelen met zijn ogen dicht. Maar ik heb tegen mezelf gezegd: ik ga me niet drogeren om te kunnen slapen. Daar houd ik niet van. Ik wil niets in mijn lichaam stoppen.” De donderdag wakker doorkomen is een klus geworden. “Ik heb toch een uurtje gelegen, maar toen ben ik me toch moe wakker geworden. Mezelf bezighouden is beter bevallen: dan hoef je er niet aan te denken dat je moe bent en overleef je het wel.”

Ook in de mixed zone voelt Jutta Leerdam zich al op haar gemak. | Foto : Léon de Kort

Kunnen anticiperen op de obstakels is een vereiste in de topsport. Leerdam is de enige Nederlandse rijdster van Team Worldstream die zich in de olympische ploeg heeft geschaatst. Dat betekent weinig begeleiding. Rutger Tijssen, de coach, is medebewoner van het toegewezen appartement. De fysio moet buiten het olympisch dorp verblijven, maar mag overdag aanwezig zijn. “Verder heb ik op de baan gezelschap van Cornelius Kersten en Elia Smeding, die namens Engeland meedoen aan de Spelen. Merel Conijn is reserve, zij mag ook meetrainen. En Sanne in 't Hof is er veel bij. Een klein teampje, maar erg gezellig. Ik vermaak me prima.”

Ze mikt op een prijs, dat mag de hele wereld gerust weten. “Een medaille is echter niet het enige waar mijn leven om draait. Lijkt me niet zo gezond, zo van die plak moet er komen, en dat is het dan, om daarna in een zwart gat te vallen. Nee joh, er zoveel meer mooie dingen waarvan ik houd. De leuke mensen om me heen die me supporteren om dat doel te bereiken, met hen deel ik dat avontuur graag. Daar ben ik heel blij om. Het zou niet goed zijn als je alleen nog gelukkig kan worden van een schaatstitel.”

Trouwens, over prijzen heeft ze sowieso weinig te klagen de komende weken. In haar koffer zit een mand vol cadeautjes, alle in hetzelfde papier en genummerd. “Heeft m’n familie meegegeven. Elke dag mag ik er een uitpakken, dus ik word blij wakker. Ik vind het zó schattig. Van mijn broer heb ik een souvenir uit Sri Lanka gehad, waar hij net op vakantie is geweest. En vandaag vond ik een geluks-engeltje van mijn moeder, dat moet ik op een plaats zetten in het appartement waar de zon – als die er is - erop kan schijnen om het diamantsteentje op te laten lichten. Bij alle pakjes hoort een kort briefje.” Je hoort aan haar hoe goed het haar doet. “Echt, het is te schattig.”

In dit hele verhaal ontbreekt een schakel: vriend Koen Verweij. De vraag is op welke dag zijn presentje aan de beurt is. “Nee, nee”, haast ze zich, “van Koen heb ik al een heel grote tas van Louis Vuitton gekregen, met mijn initialen erop. Én een heel dure ring. Alleen kan ik ’m nu niet dragen, wat hij was niet in de juiste kleur te leveren. Die komt nog…”

Eerst maar eens toeslaan. Want dat is deze winter toch vooral de missie geweest.

Nieuws, programma, meeschrijflijsten, uitslagen, kortom alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan