Tickets
Shop
Nieuws 29 jan 2022

Debutanten zijn vol van olympische entourage in Beijing

Debutanten genoeg, tijdens de komende Winterspelen in Beijing. Als je nog niet enthousiast bent geworden over het naderende sportfestijn voor atleten van ijs en sneeuw, luister dan vooral naar Thomas Krol, Sanne in ’t Hof en Marijke Groenewoud. Dit trio is compleet in de ban van alles wat met het evenement samenhangt. Drie korte ‘dromologen’.

Foto : Orange Pictures

Thomas Krol (29, Team Jumbo-Visma)

Programma
8 februari: 1500 meter (vanaf 9.30 uur)
12 februari: 500 meter (vanaf 9.53 uur)
18 februari: 1000 meter (vanaf 9.30 uur)

“Met dat finetunen komt het wel in orde. We zijn hier lang genoeg van tevoren, dus is er zat tijd om van alles uit te proberen en aan te passen. Maar dat neemt niet weg dat ik eerst de tijd neem om flink te genieten. Wat een fantastische baan, ik heb nog nooit zoiets moois gezien. Het is een genot hier rond te rijden, ook al is het ijs boterzacht. Hopelijk brengen ze de temperatuur in de hal nog wat omlaag, zodat schaatsen wat eenvoudiger wordt."

"Ik hoef nu niet veel meer te doen qua voorbereiding. Na de NK heb ik hard doorgetraind gedurende twee weken. Het is momenteel uitrusten, finetunen en zorgen dat het gevoel met het ijs voor elkaar komt op mijn afstanden. Ik vermoed dat het lastig is tien dagen na de 1500 meter weer een duizend meter te rijden. Piek-technisch bedoel ik dat, maar ik heb vertrouwen in het plan dat Jac Orie heeft gemaakt. Daardoor heb ik iets later gas teruggenomen dan ik gewend ben voor de 1500. De 500 meter zie ik als een prettig tussendoortje, de meest luxe tempotraining die je kunt krijgen."

“Olympische Spelen zijn nieuw voor me, het maakt van binnen wat extra’s los. Alles is gaaf, en dat komt omdat ik het nog nooit heb meegemaakt. Alsof je je eerste WK of World Cup rijdt en alles weer opnieuw moet ontdekken. Dat we wat minder bewegingsvrijheid hebben, mag de pret niet drukken. Buiten het schaatsen is Mario Kart het favoriete tijdverdrijf. Iedereen heeft een Nintendo Wizz mee, ik niet. Daarom heb ik er een in Nederland besteld die met de eerstvolgende vlucht arriveert, zodat ik eveneens kan spelen.”

Sanne in ’t Hof (24, Gewest Fryslân)

Programma
10 februari: 5.000 meter (vanaf 13.00 uur)

“Ik geniet al vanaf het moment dat we in Beijing zijn gearriveerd. Het is overal zo groot en indrukwekkend. Waar je ook kijkt, je ziet de vlag van de Spelen, of de poppetjes (mascottes) én de witte maanmannetjes. Alles straalt Spelen uit: het olympisch dorp met al z’n atleten, het is groot, en de schaatsaccommodatie is ongelooflijk mooi. Elke keer dat ik er in de rondte rijd, denk ik bij mezelf ‘Ja, Sanne, dit heb je handig geflikt’. Het is zó cool, bijna een droom waarin ik me nog steeds bevind. Misschien moet ik er wel uit ontwaken omdat er werk aan de winkel is; tegelijkertijd moet ik in dat droomidee zien te blijven, want dan kan ik er langer van genieten."

"Wat jammer is: we mogen het atletendorp niet uit en dat beperkt je in de fietsmogelijkheden. Er is een strook van vier minuten heen en terug, die loopt om de eetzaal. Zodra de zon schijnt, zet ik echter mijn Tacx buiten om mijn training af te werken. Dat bevalt me uitstekend. Vanmorgen heb ik met korte mouwtjes en een korte broek heerlijk wat kilometers weggetrapt bij -2 graden."

Samen met olympisch reserve Merel Conijn in de Ice Ribbon. | Foto : Léon de Kort

"We wonen met TeamNL in een van de torenflats van het atletendorp. Mijn trainer Henk Hospes en ik hebben appartement 602. Twee aparte slaapkamers en de gehele ruimte is leuk versierd. Ik kreeg van mijn ouders een cadeautje mee dat ik pas in Beijing mocht uitpakken. Het bevatte een heel lange slinger met foto’s en berichtjes van familie, vrienden, ja zelfs de onderwijzers van mijn basisschool hebben eraan meegedaan. Om alles te lezen, ben je wel even bezig. Ook van het Gewest Fryslân hangt er een slinger. Dat mensen dit voor je doen, maakt het heel bijzonder.”

"De tijd doden? Joh, ik heb nog niet zoveel vrije tijd gehad. Je staat op, je ontbijt, daarna fietsen, een bezoek aan de fysio en direct door naar de ijsbaan. Ik ben wel begonnen met het editen van korte filmpjes waarvan ik samen een zogenoemde reel produceer voor mijn Instagram-account. Zo kan ik de supporters die al jaren achter me staan op de hoogte houden van mijn belevenissen. Op 10 februari moet het gebeuren. Ik probeer er nu nog niet te veel aan te denken. Eerst settelen, m’n ritme vinden en dan straks hopelijk heel hard vliegen. Zeker!”

Marijke Groenewoud (23, Team Zaanlander)

Programma
7 februari: 1500 meter (vanaf 9.30 uur)
19februari: mass start (vanaf 8.45 uur)

“Ik heb Sanne vanmorgen zien zitten op de hometrainer, maar ik wilde lekker buiten fietsen op dat korte stukje. Vier minuten heen en vier terug. In totaal tien keer gedaan: niet ideaal, zeg ik erbij, met al dat draaien en keren. Ach, je moet wat, we weten waarvoor we het doen. Schaatsen in een supertof stadion. Ik kwam donderdag de trap oplopen naar het middenterrein toe en zei onmiddellijk tegen mezelf ‘Zo, wat is dit? Thialf 2.0!  De enorme ruimte, en die hoge tribunes…..het zou wat zijn geweest als die helemaal mochten worden gevuld met toeschouwers tijdens de Spelen. Maar ik weet dat het rijden op zo’n ijsbaan me sowieso een zeer speciaal gevoel geeft. Hier laat ik het marathonschaatsen gerust een week of drie, vier schieten. Het zal vast eentonig worden, alleen langebaanwedstrijden rijden."

Het olympisch avontuur kan beginnen voor Marijke Groenewoud. | Foto : Orange Pictures

"Er hoeft weinig meer te worden gedaan voor mijn race. Ik ben er klaar voor, nu nog de puntjes op de i zetten. Ik heb deze winter de 1500 meter goed leren rijden. In het verleden ging ik er te langzaam in, maar ik maak gemakkelijk snelheid. Bovendien weet ik zo’n wedstrijd naar behoren in te delen, anders zou ik hier niet hebben gestaan. Ik ben niet bang voor de wedstrijd. Niemand verwacht iets, dus kun je uit de ‘stille hoek’ komen. Om de dagen tot aan de race op 7 februari te overbruggen, doe ik pogingen de wifi op mijn laptop aan de praat te krijgen. En ik lees een boek, 'Keessie'. We hadden het erover in de ploeg en ik zei dat ik nooit een boek lees. Daarop zei Jorrit dat hij er een aan me zou geven. Nou, dat is een boek geworden over Kees Verkerk. Ik ken hem niet bijzonder goed. Via het boek kan ik ontdekken wat voor schaatser hij is. Over drie weken mag je me overhoren, hahaha.”

Nieuws, programma, meeschrijflijsten, uitslagen, kortom alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan