Tickets
Shop
Voorbeschouwing 23 feb 2022

Wat moet je weten over de marathonwedstrijden in Luleå?

Vier Grand Prix-wedstrijden en het ONK, dat is alles wat nog rest van het marathonseizoen 2021/2022. Net als vorig jaar was het geen normale winter, al zijn veel wedstrijden wel doorgegaan. Toch is de natuurijskalender behoorlijk overhoop gegaan, met geen wedstrijden op de Weissensee en juist extra wedstrijden in het Zweedse Luleå. Wij blikken vast vooruit...

Foto : Vincent Riemersma

Historie
De marathonwedstrijden in Luleå hebben nog geen heel lange geschiedenis. Het is zeven jaar geleden dat het peloton voor het eerst de lange reis naar het hoge noorden maakte en sindsdien zijn de mannen en vrouwen van de lange adem elk jaar teruggekeerd. Enkel vorig jaar zijn de wedstrijden om bekende redenen niet georganiseerd. De wedstrijdreeks vindt standaard plaats in het slotweekend van februari nadat eerder in het seizoen de natuurijscompetitie is afgetrapt op het Oostenrijkse ijs van de Weissensee. 

In tegenstelling tot de Weissensee of het natuurijs in Nederland kenmerkt de competitie in Zweden zich vaak door de zware omstandigheden. Flinke windsnelheden en temperaturen van ver onder het vriespunt zijn geen uitzondering op het zee-ijs van de Botnische golf. Een overwinning in Luleå komt nooit vanzelf. 

In de vorige editie van twee jaar geleden wist Manon Kamminga tweemaal als eerste over de streep te komen in de haven van Luleå. Bij de mannen lukte dat Evert Hoolwerf. Daarnaast wisten Crispijn Ariëns en Ineke Dedden een wedstrijd te winnen. In het geval van Dedden was dat de zwaarste en langste wedstrijd van de cyclus, een reden om ook dit jaar met vertrouwen in het vliegtuig te stappen. 

Dedden wist de laatste wedstrijd in Zweden te winnen | Foto : Vincent Riemersma

Favorieten
Ten opzichte van twee jaar geleden is de samenstelling van zowel het dames- als het herenpeloton drastisch gewijzigd. Erkende natuurijsspecialisten zijn gestopt, zoals Jouke Hoogeveen en Frank Vreugdenhil bij de mannen. Bij de vrouwen staat Manon Kamminga niet langer als topfavoriete aan de start, maar als ploegleidster langs de kant. Er zijn gelukkig nog altijd steengoede schaatsers actief die zich op het natuurijs in Zweden als een vis in het water zullen voelen, bijvoorbeeld de eerder genoemde Dedden (Palet Vastgoedonderhoud), Hoolwerf en Ariëns (beiden Hoolwerf Heiwerken), die in 2020 nog wisten te winnen. Ook in de jaren daarvoor zijn er overwinningen geweest van marathonschaatsers die nog altijd meedoen. Lisa van der Geest (Turner) was al meermaals de beste op het Zweedse natuurijs en ook Gary Hekman (Hoolwerf Heiwerken) en Sjoerd den Hertog (Royal A-ware / ZiuZ) weten wat winnen is in het hoge noorden. 

Zijn dat dan ook de mensen die we kunnen verwachten in de strijd om de podiumplaatsen? Eigenlijk wel ja, al zijn er natuurlijk ook nog genoeg andere rijders om in de gaten te houden. Natuurlijk zijn er veel natuurijsdebutanten, zoals Maaike Verweij (Zaanlander) en Femke Mossinkoff  (Van Ramshorst Renault) bij de vrouwen en Daan Gelling (Bouwselect) en Harm Visser (Jumbo-Visma) bij de mannen. Verder is het uitkijken naar specialisten als Aggie Walsma (SKADI), Anne Tauber en Laura van Ramshorst (Van Ramshorst Renault) bij de vrouwen en Jordy Harink (Royal A-ware / ZiuZ) en Ronald Haasjes (Bouwselect) bij de mannen.

Harink wist al diverse keren op het podium te eindigen op natuurijs, een overwinning zat er nog niet in | Foto : Ben Mobach

Programma
Het wedstrijdprogramma in Zweden is ten opzichte van 'normale' seizoenen uitgebreid met het ONK en een Alternatieve Elfstedentocht (Sea Ice Classic) die voor de vrouwen 150 kilometer bedraagt en voor de mannen 200. Dit uiteraard om de gemiste wedstrijden op de Weissensee nog enigszins te compenseren. Het programma kent afwisselend een wedstrijddag en een rustdag. Het volledige schema ziet er als volgt uit, met tussen haakjes de afstanden per categorie: 

Vrijdag 25 februari: Grand Prix 1 (D 60, H 60)
Zondag 27 februari: ONK (D 100, H 150)
Dinsdag 1 maart: Grand Prix 2 (D 80, H 100)
Donderdag 3 maart: Grand Prix 3 (D 40, H 60)
Zaterdag 5 maart: Grand Prix finale - Sea Ice Classic (D 150, H 200)

Het traject leidt dit keer niet onder de befaamde brug door. In eerdere edities zorgden vallende steentjes voor botte schaatsen, valpartijen en ander ongemak. Een overkapping kon onvoldoende soelaas bieden. Het parcours van 3,5 kilometer voor de kleine ronde en 7,5 kilometer voor de grote ronde. 

Livestream en liveblog
Net als twee jaar terug zijn de wedstrijden in Zweden weer te volgen via een livestream. Via schaatsen.nl/live kun je de wedstrijden in zijn geheel volgen. De korte wedstrijden zullen volledig voorzien zijn van commentaar, bij de langere wedstrijden zullen er enkele onderbrekingen zijn. Naast de livestream zullen de lange wedstrijden ook te volgen zijn via een liveblog. Daarnaast zal de NOS samenvattingen van de wedstrijden uitzenden. Meer informatie over de afzonderlijke wedstrijden vind je via de kalender. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan