Tickets
Shop
Nieuws 20 feb 2022

Joep Wennemars pakt weer een titel: ‘Eigenlijk is het al sinds oktober hectisch’

Het leek alweer de zoveelste gouden medaille die Joep Wennemars zondag aan het eind van de middag kon ophalen. Toch was hij uiterst te spreken over de prestaties die hij in het staartje van zijn schaatsseizoen nog wist te behalen. De sprinttitel bij de junioren A was de kroon op een bijzonder jaar voor de 19-jarige schaatser. “Ik heb er echt van genoten.”

Foto : Hanneke Mennens

Dat de prestaties meezaten hielp natuurlijk wel een beetje mee om het laatste juniorentoernooi van de jonge schaatser met een goed gevoel af te sluiten. Al had hij er ook prima mee kunnen leven als het hem dit keer niet was gelukt. “Mijn seizoen was sowieso al geslaagd”, refereert hij aan zijn wereldtitels die hij eerder dit jaar in Innsbruck wist te behalen. “Mijn piekmoment lag natuurlijk ook bij het WK, maar ik wilde deze wedstrijd ook belangrijk maken voor mezelf. Als ik het in mijn hoofd belangrijk maak ben ik vaak ook in staat om goed te rijden. Ik wilde het seizoen nog goed afsluiten, anders ga je toch met een bittere nasmaak de zomer.”

Nu het seizoen er zo goed als op zit, heeft Wennemars eindelijk wat meer tijd om terug te blikken wat er allemaal gebeurd is. “Eigenlijk is het al sinds de Holland Cup van oktober in Deventer hectisch. Daar plaatste ik me voor het NK bij de senioren en sindsdien is het heel hard gegaan. Ik mocht meedoen aan alle gave wedstrijden: junioren World Cups, OKT, WK junioren. Ik ben blij dat ik altijd mijn niveau heb gehaald en dat het hele seizoen lang goed is gegaan.”

De overige titels bij de Junioren A die nog te verdelen waren gingen voor het merendeel naar thuisploeg TalentNED. Enkel op de sprintnummers bij de vrouwen gingen de titels naar andere rijders. De sprinttitel werd gewonnen door Chloé Hoogendoorn van KNSB Talent Team Zuidwest. Op de teamsprint ging de zege naar KNSB Talent Team Noordwest. Bij de mannen was het team van Wennemars met ook Chris Fredriks en Mats Siemons de beste. Op de 5000 meter gingen de titels naar Jade Groenewoud en Stijn van de Bunt.

Blik op de toekomst
Het rijtje met medailles, titels en records mag er dan ook zijn. De interesse van de commerciële schaatsteams is gewekt, stelt Wennemars, die zich weinig zorgen maakt over een plekje voor het komende jaar. Welke ploeg het uiteindelijk moet worden weet hij nog niet, maar duidelijk is dat hij een rooskleurige toekomst tegemoet gaat.

Foto : Hanneke Mennens

De Dalfsenaar heeft een duidelijk idee hoe hij zich de komende jaren wil ontwikkelen. “Ik ben een rijder voor de 1000 en 1500 meter, maar wil voorlopig als een allrounder blijven trainen. Dat heeft me nu ook een allround- en sprinttitel gebracht. Omdat we zo’n goede motor hebben kunnen we altijd terugvallen op een hoog basisniveau. Vroeger trainden ze allemaal allround, de laatste jaren kiezen veel junioren al om te specialiseren op de sprint. Dat is zonde voor later. Je kunt ook een paar jaar later nog specialiseren en die basis langer behouden.”

Ploegenachtervolging
Dankzij die brede basis verwacht Wennemars ook op de teamonderdelen potten te kunnen breken. Dat lukt hem bij het NK ook nog door met zijn ploeggenoten van TalentNED de teamsprint te winnen. Het was een titel die hij graag wilde behalen om ook het teamgevoel binnen de ploeg te belonen. Met ergernis heeft hij dan ook gekeken naar de prestaties van de Nederlandse mannen in Beijing, net als zijn vader Erben, die op de vaderlandse televisie regelmatig zijn analyses deelt. “Daarom denken heel veel mensen dat ik mijn vader napraat. Het is toch echt mijn eigen mening en we hebben soms ook discussies. We zijn het ook vaak met elkaar eens en dan hebben we dezelfde gedachtegang, maar ik ben wel gewoon mezelf.”

Foto : Hanneke Mennens

Dan die teamonderdelen. Wennemars wil zich vooral op de ploegenachtervolging gaan richten de komende jaren. “Dat vind ik een mooi onderdeel en daar hebben we echt wat goed te maken”, verwijst hij naar de teleurstellende prestaties op de Spelen. “Dit is wat je krijgt als we het niet belangrijk maken. Ik hoop dat we als Nederland nu wakker geschud zijn en dat er een vierjarenplan komt. Dan zijn we bij de volgende Spelen onverslaanbaar, want de schaatsers die er nu stonden hadden kunnen winnen. Als er meer geïnvesteerd was, had het gekund. Dat is jammer.”

Voor nu is dat nog toekomstmuziek. Wennemars gaat eerst genieten van zijn juniorentitels, want in mentaal opzicht was het een zwaar seizoen. “Elke keer weer een wedstrijd, opladen en voorbereiden. Ik heb geprobeerd het met alle overgave te doen en het lukte het me vaak. Daar ben ik blij mee en het is gaaf dat ik het mee heb mogen maken. Het is een lang seizoen geweest, maar ook wel een heel mooi jaar.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan