Tickets
Shop
Nieuws 12 feb 2022

Bauerfeind toont topdivisieambities na beloftensweep met Van Diepen

"Het lijstje is compleet!" Het zijn de woorden van Koen Klinkhamer. De rijder van Bauerfeind rijdt al tien jaar in de beloftendivisie van het marathonschaatsen en zag zijn ploeg al menig prijs ophalen. De eindzege in de Marathon Cup van Gert Jan van Diepen bij de finalewedstrijd in Den Haag was dan ook geen eerste keer. Het was wél de eerste keer dat de ploeg alle klassementen op haar naam wist te schrijven. Naast het oranje en het wit was ook het ploegenklassement dit seizoen voor de Noord-Hollandse formatie.

Foto : Neeke Smit

Nu de laatste lege plek op het palmares van de ploeg is gevuld, kijkt de formatie uit naar het nieuwe seizoen. Na een jarenlang verblijf in de beloftendivisie moet het komend seizoen een niveautje hoger gaan gebeuren. Klinkhamer kijkt nadrukkelijk omhoog, als het even kan met dezelfde vier rijders als dit jaar. In een jaar waarin de beloftendivisie opnieuw het slachtoffer was van de coronamaatregelen hebben ze al even kunnen proeven aan het echte werk. 

"Het niveauverschil met voorin rijden bij de B's en goed meedoen bij de A's is niet zo heel groot. Als je dan een paar weken met de jongens mee rijdt, merk je dat je daaraan optrekt. Dan is het niet zo'n heel gek idee om de stap te wagen met elkaar. Al is het alleen al omdat de sponsor ook de sport een warm hart toedraagt. We zagen dat het A-peloton kleiner wordt, dan vinden wij als ploeg na tien jaar bij de B's dat we de koe bij de hoorns moeten vatten en ambitie tonen."

Klinkhamer is ervan overtuigd dat het allemaal gaat lukken. "We zijn ooit onder de naam Appel Beton begonnen en nu na tien jaar hebben we echt alles gewonnen wat er te winnen is bij de B's. Dan is dit een mooie stap." Het liefst gaat dat gebeuren met de vier huidige rijders: naast Klinkhamer ook Ruud Slagter, Ruud van Egmond en het jonge talent Van Diepen, dat dit seizoen het uithangbord van de ploeg was. 

Aan het eind van het kunstijsseizoen was Van Diepen de beste allrounder. Zonder overwinning en zonder een dag in het oranje te hebben gereden stond hij in Den Haag toch met de bekers voor het eindklassement op het podium. Dat Christian Haasjes op het ijs van De Uithof naar de overwinning sprintte leverde nog wel het nodige rekenwerk op, na kort maar vakkundig rekenwerk bleek de voorsprong van de West-Friese Van Diepen drie punten te bedragen. Marthijn Mulder, de drager van het oranje voorafgaand aan de wedstrijd in Den Haag, eindigde niet in de top van de daguitslag en zag zijn voorsprong verdampen. De rijder van Bouwpartners baalde na afloop dat hij in de eindsprint slecht gepositioneerd zat. 

Van Diepen toonde zich uiteraard tevreden over zijn eindzege. "Helaas heb ik geen wedstrijd in het oranje kunnen rijden, gelukkig gaat het jasje nu wel mee naar huis. Je merkte vandaag dat er nog veel mogelijk was. Iedereen ging in de aanval en dan moet je verdedigen. Gelukkig hadden we een goede ploeg, die alle gaten heeft dicht gereden. Prachtig dat we met zijn allen dit binnen hebben kunnen halen."

Bij de vrouwen ging de overwinning in de finale naar Famke Minnee. In de oranje leiderstrui boekte ze haar tweede overwinning van het seizoen. De Harderwijkse schreef daarmee uiteraard ook het eindklassement op haar naam. Evi Gelling en Janne Berkhout hadden na hun wedstrijden op het NK Jeugdmarathon van eerder op de dag nog voldoende energie over om achter Minnee naar de tweede en derde plaats te sprinten. In het klassement waren de plekken voor Berkhout en Gelling omgedraaid.

Vooruitblikkend naar het komende seizoen denkt Van Diepen de stap naar de A's wel te kunnen maken. Bij de doorstroomwedstrijden in de periode dat de beloften niet mochten rijden toonde hij zich al meermaals de beste van de B's. "Dat geeft een goed gevoel", klinkt het dan ook tevreden. "Voor volgend seizoen heb ik nog niks vast staan. Alles is nog mogelijk", zegt hij in de hoop dat er nog een grote ploeg komt aankloppen. Klinkhamer hoopt echter dat Van Diepen met de ploeg promoveert. "We hopen Gertje te strikken voor volgend jaar en dat hij onze kopman wordt komende winter", luidt het opgewekte commentaar van Klinkhamer. "Er zit een hele dikke afkoopsom in zijn contract, alleen weet hij dat zelf nog niet."

Christian Haasjes was uitzinnig van vreugde om zijn overwinning | Foto : Neeke Smit

Nu het kunstijsseizoen achter de rug zit, komt er wat Klinkhamer betreft komt pas echt schot in de zaak rond de promotie. "We wilden het er nu pas over hebben, want we wilden ons eerst focussen op deze wedstrijd. We moeten nog wel alles met iedereen rond maken en daar hebben we nu mooi de tijd voor. De planning is wel om met zijn vieren over te gaan naar de A's. En dan hebben we nog een plek vacant, omdat we daar met zijn vijven mogen rijden. We hebben er zin in om het waar te gaan maken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan