De 14-jarige schaatsster uit Leiderdorp is eigenlijk nog te jong om bij de B’s mee te doen, toch zou ze zelfs op het NK voor senioren niet misstaan. Haar tijden zijn van dusdanig hoog niveau dat ze regelmatig dispensatie krijgt om tegen oudere rijders te starten. “Zelf ben ik er eigenlijk nooit zo mee bezig”, vertelt ze echter. “Dat klinkt misschien stom, want het is wel bijzonder dat ik op zo’n jonge leeftijd al zo hard rijd. Ik bekijk meer per race hoe het gaat en realiseer me nooit echt dat het speciaal is.”

Meningen
Ook al heeft ze het zelf misschien niet altijd door, met haar tijden trekt Daleman de nodige aandacht. Positief uiteraard, maar soms ook minder. “Niet iedereen is blij dat ik bij de junioren B rijd, maar ik beslis dat natuurlijk ook niet alleen”, klinkt het wijs. “We hebben gezegd dat het voor mijn progressie beter is als ik tegen mensen rijd die dichter bij mij in de buurt zitten, zodat ik ook met de druk en de spanning om leer gaan. Ik ga niet voor andere mensen iets niet doen. Als het mij in mijn groei helpt is het alleen maar goed.”

Die groei lijkt bij Daleman niet te stuiten. Het jonge talent weet zichzelf elke keer weer te verbeteren en schittert in bijna alle disciplines van het schaatsen. Enkel op de kunstschaatsen is ze niet te bewonderen, al zou ze dat wellicht ook nog kunnen als ze zich erop toelegt. De wissel tussen wieltjes, shorttrackschaatsen en klapschaatsen maakt ze namelijk moeiteloos. Sinds Kerst had ze niet meer op de 400-meterbaan geschaatst om zich te richten op de plaatsingswedstrijden voor het WK Shorttrack.

Foto: Hanneke Mennens

Hoewel de buitenwereld wel verwachtte dat het Daleman zou lukken om bij het NK alles te winnen, had zij dat idee vooraf niet. “Ik verbaas me iedere keer wel weer dat ik zoveel uit mezelf kan halen.” Toch weet ze ook dat het niet eeuwig goed kan blijven gaan. “Mensen zeggen soms dat ze me wel terug gaan zien op de Spelen. Maar ik ben nog maar veertien, en moet het nog wel vol blijven houden. Er gaat echt wel een tijd komen dat het even niet lukt. Dat hoort erbij, want ik ben geen robot die elke wedstrijd top kan presteren. Als die tijd komt moet ik me erdoorheen slaan en niet opgeven. Iedereen krijgt ooit een terugval, maar de meeste mensen die dat krijgen, komen ook sterker terug. Daar haal ik vertrouwen uit.”

Onbekend

De overwinning in het sprintklassement bij de mannen junioren B, de enige titel die nog niet was verdeeld, ging naar Niels de Kruijk. De Utrechter stond na de eerste dag nog op een zesde plek in het tussenklassement, maar wist op de tweede dag veel goed te maken. Struikelpartijen van klassementsleider Ward Dielissen en Mats van den Bos op de 500 meter gaven hem wel een extra zetje in de rug. Toch was de titel na twee persoonlijke records op de 500 en 1000 meter zeker niet onverdiend.

Meerdere coaches
Om zichzelf voor die onvermijdelijke terugslag te behouden vertrouwt ze op haar begeleidingsteam bij het KNSB Talent Team Zuidwest. Shorttrackcoach Benny Bruggemans heeft de leiding over haar programma, de langebaan- en inlinecoaches ondersteunen waar mogelijk en denken mee. Daleman heeft alleen maar lovende woorden voor ze. “Benny stemt het met iedereen af en zorgt dat ik niet te veel doe.” Ze vindt het jammer dat langebaancoach Lieuwe Mulder na het seizoen vertrekt. “Ik vind het onterecht en super jammer dat ze weg moeten. Heel erg zonde dat ze niet meer mogen doen wat ze zo goed kunnen. Ik hoop dat ze terug mogen komen, want ik heb heel veel van ze geleerd.”

Foto: Hanneke Mennens

Na het kortstondige uitstapje naar de langebaan gaat het vizier nu weer op het shorttrack. En dan weer door naar het inlineskaten. Na de teleurstellende zomer van  In het leven van Daleman is niet veel tijd om stil te staan bij de sportieve prestaties die geweest zijn. Er zijn doelen te behalen. “Ik heb er echt van genoten, ook omdat het mijn laatste langebaanwedstrijd was van dit seizoen. Het was tot nu toe al een geweldig seizoen en ik heb veel geleerd. En dan mag ik nog naar het WKJ. Daar heb ik heel veel zin in en ik kijk er enorm naar uit.”