Tickets
Shop
Kort door de bocht 04 dec 2022

Vijf keer goud voor Canada in Québec

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : ISU

Vijf keer goud voor Canada in Québec
Op de eerste twee dagen van het Vier Continenten Kampioenschap (de tegenhanger van het EK Langebaan) heeft Canada vijf gouden medailles in de wacht gesleept. Valérie Maltais (foto) liet er twee voor haar noteren. De andere drie hoofdprijzen kwam bij Laurent Dubreuil, Antoine Gélinas-Beaulieu en de teamsprinters onder leiding van Dubreuil. Gélinas-Beaulieu luisterde zijn winnende optreden op de 1500 meter op met een baanrecord (1.44,66).

Topsprinter Dubreuil - tijdens World Cups nauwelijks van het podium te slaan - was op zijn thuisbaan op de 500 meter de rapste in een tijd van 34,46. Yuma Murakami uit Japan won zilver (34,88), voor de Koreaan Jin-Su Kim (34,97). "Het is een dag die ik me nog heel lang zal herinneren", zei Dubreuil na zijn winnende race. “Ik had nog nooit voor mijn broer en zus geschaatst. Mijn vrouw, dochter, ouders en grootouders waren er ook. De race was goed. Mijn start was niet de beste ooit, maar de ronde was dat zeker wel. Ik ben op de top van mijn kunnen”, aldus de wereldkampioen en olympisch zilverenmedaillewinnaar.

De Canadese Valérie Maltais heeft talloze wereldbekerwedstrijden gewonnen en werd afgelopen februari olympisch kampioen in de teamsprint, maar de 32-jarige voormalig shorttrackster won nooit een individuele medaille op de langebaan. De race over drie kilometer zou haar kans moeten worden en ze verspilde deze niet. Luid toegejuicht door honderden Québecse schoolkinderen op de tribunes, stopte de klok voor Maltais op 4.03,15. De Kazachse Nadezhda Morozova won zilver in een tijd van 4.05,51 en het brons was voor de Canadese Béatrice Lamarche (4.10,66). Geïnspireerd door haar eerste zege voerde Maltais ook een show op tijdens de mass start. De race verliep uiterst traag en daar profiteerde ze van door in de laatste twee ronden weg te rijden van het pelotonnetje en solo aan te komen.

Canada won vrijdag al de teamsprint bij de mannen. Dubreuil, La Rue en Fiola zetten een tijd neer van 1.20,59 en hielden hiermee Korea (1.21,25) en de Verenigde Staten (1.21,28) op afstand. Meer informatie over het Vier Continenten Kampioenschap vind je hier.


Annie Sarrat: de analyserende ogen van TeamNL
Ze is klein, maar fijn, en vooral goed. Of beter, een kei als shorttrackcoach. Laat Annie Sarrat (44) maar schuiven in de staf die Nederlands beste rijd(st)ers omringt en nóg beter maakt dan ze al zijn. De Canadese kent na 28 jaar in het vak het klappen van de zweep wel…, en ook de concurrentie! "Maandenlang heb ik in Frankrijk moeten werken zonder contract. Ik verbleef dus illegaal. Dat zorgde voor veel frustratie en irritatie. Het was een heel zware tijd”, vertelt Annie Sarrat, assistent-coach van de NTS. Lees hier het hele verhaal.

Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan