Tickets
Shop
Nieuws 30 dec 2022

Knallen om Nederlandse titels en EK-tickets

De beste shorttracker in de 43 jaar geleden begonnen kroniek van het Daikin NK Shorttrack is…. de huidige bondscoach Niels Kerstholt. Tussen 2001 en 2014 racete de Utrechter zes keer naar de allroundtitel. Maar die wordt nu niet meer vergeven; er zijn alleen nog afstandstitels te verdienen tijdens het nationaal kampioenschap dat op oudjaarsdag begint en 24 uur later met de finales wordt afgerond in de Leeuwardense Elfstedenhal.

Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Het zal dus nieuwe kampioenen regenen op 1 januari, met drie verschillende nummers per sekse. Van de beste mannen in de voorbije zes afleveringen staat er komend weekend niemand op het ijs. Dylan Hoogerwerf (beste allrounder in 2017, 2021 en 2022) is gestopt, dat geldt ook voor Daan Breeuwsma (kampioen in 2018 en 2019), en Sven Roes (nummer 1 in 2020) herstelt van een stevige heupblessure. Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar de duels tussen de twee toppers, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer. Eerstgenoemde heeft (bijna vanzelfsprekend) al enkele allround-scalpen en vele afstandszeges te pakken (2017, 2020 en 2021), maar Velzeboer wacht opmerkelijk genoeg nog op haar eerste nationale hoofdprijs bij de senioren.

Juichen deed Xandra Velzeboer deze winter alweer genoeg. Gaat dat ook lukken tijdens het NK? | Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

In de nationale mannenselectie (NTS) weten vijf rijders wat het is om op een afstand te zegevieren. Itzhak de Laat lukte dat twee keer de voorbije vijf winters, Jens van 't Wout, Friso Emons, Sjinkie Knegt en Bram Steenaart waren allen een keer de beste op een discipline. 

Het NK mag voor de meeste rijders een erezaak zijn, gedurende de tweedaagse speelt ook het EK in Gdansk (13-15 feb) een niet onbelangrijke rol. Mannen en vrouwen die in een van de twee laatste World Cups in Almaty ten minste een top-3 notering hebben behaald, kunnen in Polen starten op een individuele afstand. Wie zaterdag en zondag een van de drie individuele nummers wint (combinatieklassement van een tijdrit en een zogenoemde pack-style race), maakt eveneens aanspraak op een startplek. Als op die manier het aantal rijders groter is dan de (drie) beschikbare startplaatsen per EK-afstand, beslist de selectiecommissie wie wordt opgesteld.

De resultaten van Almaty 3 en 4 stellen sowieso Suzanne Schulting gerust. Ze won zowel op de 500 meter, de 1000 als de 1500 meter tijdens een wereldbeker in Kazachstan en kan overal starten. Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer zijn zeker van de 500 meter, na respectievelijk de overwinning en tweede plaats in de vierde World Cup. Xandra Velzeboer schaatste in Noord-Amerika (World Cup 1 en 2) de sterren van de hemel, won op de 500 meter twee wereldbekers en een 1000 meter. Die scores tellen echter nu niet mee. Bij de mannen kan Jens van ’t Wout in elk geval de 1000 meter rijden (won deze afstand tijdens World Cup 3). Oftewel, er is genoeg om voor te knokken. Spanning gegarandeerd.

Interesse om het Daikin NK Shorttrack live bij te wonen? Kijk dan hier voor alle informatie, ook over de tickets.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan