Tickets
Shop
Shorttrack 29 dec 2022

Jeroen Otter: ‘Er staat een geweldig fundament’

Voormalig shorttrackbondscoach van Shorttrack TeamNL, Jeroen Otter (58), is over de helft van zijn sabbatical. Afgelopen week werd hij gekroond tot Coach van het Jaar. Hoe beleefde Otter dit, heeft hij zijn sport gemist en keert hij terug als bondscoach?

Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Otter heeft de afgelopen vier World Cups op de voet gevolgd en heeft shorttrack gemist. “Zeker, vooral de highlights. Als ze onderuitgaan uiteraard niet, maar dan weet je wel wat er speelt en hoe gevoelig dat is voor sommigen. Het feit dat zowel Suzanne Schulting als Xandra Velzeboer een wereldrecord reed in Salt Lake City, geeft aan hoe geweldig ze bezig zijn en dat ze de kans meteen grijpen op het moment dat het kan. Het geeft de kwaliteit van deze rijdsters aan en er staat inmiddels een geweldig fundament."

“Ik zie hoe gemakkelijk atleten die nog maar twee of drie jaar in Shorttrack TeamNL zitten, al met de besten van de wereld mee kunnen strijden. Dat komt doordat er acht à negen jaar geleden is geïnvesteerd in de Regionale Topsport Centra (KNSB Talent Teams, red.). Dit is heel goed geweest. Het kost een paar centen, veel tijd en moeite, maar je krijgt er ook wat voor terug.”

Hoe groot acht Otter de kans dat hij komend seizoen weer ergens als bondscoach aan de slag gaat? “Met de KNSB heb ik afgesproken om daar tot en met deze periode niet over te spreken. De voorbereidingen en het voorseizoen zijn nu geweest. Vanaf januari begint het echte deel (doelend op de laatste twee World Cups, het EK en WK, red.). Dan heeft zowel de schaatsbond als ik de tijd gehad om er rustig over na te denken. Er is nog summier over gesproken en is iets dat denk ik pas eind januari of begin februari vorm zal krijgen.”

“In 2010 wilde ik een structuur neerzetten waarin men de sport leerde kennen. Bovendien moest er een dusdanig sterk fundament neergezet worden om duurzaam te kunnen presteren”, legt Otter verder uit. “Als er één rijder weg zou vallen, zou de volgende opstaan. Zonder Schulting, die wegens een coronabesmetting afwezig was, vijf medailles winnen op een wereldkampioenschap is in mijn beleving uniek. We kregen een paar klappen en toch: bam! De ploeg die beschikbaar was, sleepte alsnog de medailles binnen voor Nederland. Dit had ik in 2010 en 2014 niet kunnen dromen.

De 58-jarige kijkt met een goed gevoel terug op het Sportgala, waar shorttrack het best vertegenwoordigd was qua genomineerden. “Het betekent dat de sport in het middelpunt van de belangstelling staat. Dat was voor mij al een van mijn speerpunten sinds het moment dat ik werd aangenomen bij de KNSB in 2010. Ik vond het scoren van medailles voor atleten heel belangrijk, maar ook dat deze sport en de atleten de aandacht krijgen die ze verdienen. Als shorttrack in drie categorieën meedingt om de prijzen, hoe geweldig is dat?”

De kersverse Coach van het Jaar is iemand die het liefst met vandaag en morgen bezig is. Toch ziet hij de afgelopen maanden, waarin hij afstand nam van het shorttrackteam, als een vruchtbare periode. “Ik heb de kans gehad om te reizen en met de familie dingen te ondernemen. Dat was ideaal. Als ik nu aan iets werk, heb ik er de tijd voor. Ik heb geen horloge en een stopwatch meer nodig.Voor Otter is het tevens lang geleden dat hij zijn voormalige rijders zag. “Het is geweldig om ze op een avond als het sportgala weer eens te zien. Ik tekst nog wel eens met een aantal. Voor de rest is het heel summier wat dat betreft.

Wat wil Otter nog zeggen tegen zijn opvolger Niels Kerstholt?Ga zo door! Hij gaat erg goed op dit moment, maar blijf scherp. If you’re in control, you’re not going fast enough!” 

Wil je Shorttrack TeamNL in actie zien? Op 31 december en 1 januari wordt er gestreden om de nationale titels tijdens het Daikin NK Shorttrack. Bestel hier je tickets!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan