Tickets
Shop
Kort door de bocht 12 aug 2022

Tour De Waard extra buitenkansje voor inliners, Zweten tijdens de Spaghetti Tour

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Glenn Wassenbergh

Tour De Waard geeft inlineskaters ook de ruimte
Met een goed gevulde prijzenpot, veel publiek langs de kant en een aantrekkelijk, breed straatparkoers van ruim 1500 meter biedt de Tour De Waard, een nieuw inline-initiatief op zondag 21 augustus in Heerhugowaard, mooie ingrediënten om er een spektakelmiddag van te maken.
Het skeelerprogramma omvat een marathon voor de vrouwen, mannen en junioren en is ingebet in de 51e Tour de Waard, een uitermate populaire wielerronde die als sinds 1969 wordt verreden in de Noord-Hollandse plaats. “Een geweldig gebaar van de organisatie om ook het inlineskaten een mooi podium te geven tijdens deze dag”, vindt Henk Veltkamp namens de KNSB. “Vooral omdat we nu eens een landelijke wedstrijd krijgen in een ander deel van Nederland. Er staan veel evenementen op de kalender, de meeste spelen zich echter af in het midden en oosten. Daarom ben ik blij dat de schijnwerpers op Heerhugowaard worden gericht.”
De organisatie is zich ervan bewust dat daags voor de Tour de Waard het Open Nederlands Kampioenschap Inlineskaten plaatsheeft in Hallum. De pelotons die daar aantreden, rijden respectievelijk 100 (mannen) en 66 kilometer (vrouwen). “Natuurlijk is het niet het meest ideale scenario, een klassieker en deze nieuwe race in hetzelfde weekend. Daarom is er bewust gekozen zo min mogelijk met Hallum te concurreren, omdat er rijders (m en v) zijn die het ONK juist te lang vinden. Ze opteren ze voor dit alternatief in Heerhugowaard. want de marathons op zondag zijn 35 kilometer voor de mannen en 30 voor de vrouwen."

Oude glorie, maar nog altijd springlevend en actief! De namen van de helden van weleer: Zittend v.l.n.r. Frits Schalij,Jan Bols,Jan Bazen,Ard Schenk,Jappie van Dijk,Piet Kleine. Staand v.l.n.r. Co Giling, Jos Niesten, Rob v/d Valk, Peter Nottet, Jos Pronk, Rien de Roon, Piet Kieviet, Jan Derksen, Klaas Renes, Leen Pfrommer.

Schaatshelden van weleer, vrienden voor het leven
Het is een heerlijke traditie, die zogenoemde Spaghetti Tour: het ongedwongen weerzien van een aantal schaatscoryfeeën uit het verleden dat oud-kernploeglid Piet Kieviet al een decennium in Ingen organiseert. Het plezier regeerde ook deze keer, al werd het door de extreme weersomstandigheden ook wel flink afzien...zoals vroeger, in hun topjaren op de ijsvloer. Rien de Roon, oud-marathonrijder en skeelerkampioen, is een vaste gast op het feestje in het midden van Nederland. Hij omschreef de bijeenkomst heel treffend in de volgende woorden:
'Het was warm...,verschrikkelijk warm. Toch waren ze er allemaal. Schaatsers uit vervlogen tijden. Toen de straten leeg waren en de rondetijden in de krant werden ingevuld tijdens EK en WK. Jaarijkse reünie op het landgoed van oud-schaatser Piet Kieviet.
Ze fietsten allemaal de tocht uit. De oude lijven kraakten, maar nooit opgeven. Heerlijk was het zwemmen in de natuurvijver na afloop. Spaghetti eten, mooie wijnen en de verhalen waren fantastisch..en echt gebeurd.
Miljonairs in mooie herinneringen.'

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan