Tickets
Shop
Nieuws 04 sep 2021

Van 't Wout maakt indruk bij eerste wedstrijd van het seizoen

Met twee overwinningen op de eerste dag van de Courmayeur Cup had Jens van 't Wout zich geen beter begin van het seizoen kunnen wensen. De 19-jarige shorttracker maakte in het Italiaanse plaatsje indruk op de 1500 en 500 meter. Xandra Velzeboer was bij de vrouwen de sterkste op de 500 meter.

Foto : Dennis Kruijswijk

Voor de 75 deelnemers uit elf verschillende landen is de Courmayeur Cup, een soort mini-EK, de eerste (oefen)wedstrijd van het olympisch seizoen. Aan de voet van de Mont Blanc nemen de Nederlandse shorttrackers het op tegen rijders uit onder meer België, Frankrijk en Italië. Net als bij een EK wordt er een klassementje opgemaakt van de drie individuele afstanden en degene die de meeste punten verzamelt, mag zich de winnaar van de Courmayeur Cup noemen.

Jens van 't Wout mag zich bij de mannen na twee afstanden de klassementsleider noemen. De sinds dit seizoen van het RTC Noord overgekomen rijder liet op de 1500 meter, de eerste afstand van de dag, meteen zien waarom hij door bondscoach Jeroen Otter in de nationale trainingsselectie (NTS) is opgenomen. Met een aantal fraaie inhaalacties manoeuvreerde Van 't Wout zich met nog één ronde te gaan naar de tweede plek en in de laatste bocht kreeg hij het zelfs nog voor elkaar om de ervaren Israëliër Vladislav Bykanov te passeren.

Het leverde meteen de volle buit op voor de jonge Nederlander, die naast Bykanov en Yuri Confortola ook landgenoot Sven Roes achter zich hield. De 21-jarige Fries kwam dankzij een sterke eindsprint nog hard opzetten, maar miste nipt het podium. Sjinkie Knegt was de grote afwezige in de finale van de 1500 meter. De 32-jarige Fries ging in de halve finale tijdens het maken van een inhaalactie onderuit en nam de Fransman Sebastien Lepape in zijn val mee. Het leverde Knegt uiteindelijk een penalty op. De Nederlandse vrouwen sloegen de 1500 meter vanwege het volle wedstrijdprogramma over.

Op de 500 meter was het opnieuw raak voor Van 't Wout, die vanaf zijn eerste startpositie meteen de koppositie in handen nam. Hoewel Dylan Hoogerwerf, de andere Nederlander in de finale, er alles aan deed om de jongeling te passeren, hield Van 't Wout de deur professioneel dicht. Hoogerwerf moest zodoende genoegen nemen met de tweede plek en ruim daarachter eindigde de Let Reinis Berzins als derde. Sjinkie Knegt en Friso Emons werden in de halve finale uitgeschakeld.

Xandra Velzeboer was bij de vrouwen de snelste op het kortste sprintnummer. De 19-jarige Culemborgse, die vanaf de eerste startpositie startte, zag Martina Valcepina weliswaar meteen de leiding nemen, maar dankzij een knappe inhaalactie schoof de jonge Nederlandse weer op naar de eerste plek. Deze plek gaf ze niet meer uit meer uit handen: ze hield Valcepina en Rianne de Vries op de streep achter zich. Selma Poutsma en Yara van Kerkhof liepen de finale mis; Suzanne Schulting deed vandaag niet mee.

Zondag wordt de Courmayeur Cup vervolgd met de 1000 meter en de relays.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan