Tickets
Shop
Nieuws 11 sep 2021

Lindsay van Zundert: 'Ik hoef mijn kür niet terug te zien, want ik weet altijd wat er beter kan'

Lindsay van Zundert is er niet zo van, om haar kunsten op het ijs terug te kijken. “Ik weet toch wel wat er goed is gegaan en minder geslaagd is te noemen. Daar moet ik dan aan werken”, is haar nuchtere commentaar na de eerste wedstrijd van het seizoen waarin de hoogtepunten nog maanden op zich laten wachten. Met de zevende plaats in de Lombardia Trophy kan de Etten-Leurse sowieso tevreden zijn.

Foto : Soenar Chamid

Ze mag zich de nummer zestien noemen van de wereld, zodra er een nieuwe winter in aantocht is, staan alle tellers weer op nul. Topresultaten, zoals die voor ons Nederlanders fenomenale klassering op de mondiale strijd in Stockholm, garanderen echt niet dat dit Brabantse vlindertje moeiteloos verder trekt op het pad naar de top. Al helemaal niet wanneer ze nog in het proces zit van het kunnen dromen van de uitgedachte küren.

De 16-jarige Van Zundert moet gewoon wennen aan de nieuwe ‘ijsshows’ die ze met de hulp van haar Belgische coach Carine Herreygers en de Franse choreograaf Benoît Richaud heeft ontworpen. Natuurlijk zijn de afgelopen maanden optimaal benut om alle daarin voorkomende franjes aan te leren, maar het is een utopie veronderstellen dat een eerste examen direct de topscore oplevert.

“Perfect is het nooit, en zeker de eerste keer niet”, weet Lindsay die vrijdag in de korte kür veel indruk maakte en als zesde eindigde in het veld van 32 rijdsters. Geen wonder dat ze haar uitvoering dan kwalificeert als ‘erg goed’; over haar vrije programma van zaterdagmiddag doet ze af als ‘wel oké’. Twee woordjes van drie letters zijn niet veel tekst; ze verraden wel hoe ambitieus en gedreven de tiener is.

Foto : Soenar Chamid

Nog eens, de verzachtende omstandigheid is dat alles nog nagelnieuw is. De patronen op het ijs, de ingestudeerde (en verplichte red.) elementen, de bewegingen, en ja, zelfs de jurkjes die ze op het ijs draagt, het voelt onwennig. “We moeten de dingen inslijpen. Gelukkig weten we wat eraan schort, en daar werken we alle dagen aan. Zo komen we wel waar we moeten zijn”, aldus Van Zundert, die in de beginfase van de langere kür (zaterdag) twee keer op de bevroren vloer van de ICELAB Arena in Bergamo tuimelt na een sprong.

Ze weet haarscherp waaraan het heeft geschort. “De flip – die in de warming-up nog geweldig ging – boog ik in de wedstrijd te rond, waardoor ik te schuin opsprong. Dat gebeurde ook de tweede keer: te snel ingezet, te schuin omhoog en daardoor niet meer bij machte ’m nog recht te trekken”, luidt de analyse van de slippertjes die haar op twee aftrekpunten komen te staan. De Amerikaanse Alysa Liu is een klasse apart in deze Challenge wedstrijd: insiders weten te vertellen dat ze dankzij haar score (219.24 punten) nu al promoveert tot in de denkbeeldige krans van kanshebsters op eremetaal tijdens de Spelen.

Met een puntentotaal van 105.46 zakt ze ten opzichte van de korte kür twee plaatsen in de uitslag van dit onderdeel (achtste). De score van de korte kür van vrijdag erbij opgeteld brengt haar echter weer een stek hoger, zevende dus in de eindafrekening. “Die uitslag maakt mij in elk geval supertrots”, meldt de meegereisde moeder Chantal Vervuren. “Ze heeft het erg goed gedaan.”

“Ja”, haakt de hoofdpersoon in, “ik heb deze wedstrijd echt beschouwd als een oefen-evenement. We hebben ons als Nederland al geplaatst voor de Olympische Spelen in Beijing, dus stond er hier geen druk op, zoals dat voor veel andere meisjes wel het geval was. Mijn piek komt pas in januari op de EK, vervolgens de Spelen en dan in maart wil ik het weer goed doen op de wereldkampioenschappen. Om dat te bereiken, hebben we nog de nodige trainingsuren voor de boeg.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan