Tickets
Shop
Nieuws 03 sep 2021

De Gier over recordpoging Mombarg: ‘Typisch Mompie met zijn grote bek’

Vrijdagmiddag kwart voor drie begint Arjan Mombarg aan zijn 24 uur skeeleren. Op het asfalt van Flevonice in Biddinghuizen wil ‘Mompie’ tijdens 24KiKa zijn eigen officieuze wereldrecord van 617 kilometer aanscherpen tot 700. Gelukkig hoeft hij dat niet helemaal alleen te doen. “Als ik hem kan helpen, maak ik daar graag wat extra tijd voor”, zijn de woorden van Casper de Gier.

Als klein jongetje dat net begon met skeeleren kwam de inmiddels 25-jarige De Gier voor het eerst in contact met Mombarg. In zijn winkel in Vorden ontstond vrijwel direct een bijzondere band tussen de twee. De Gier ontpopte zich al snel als groot talent, Mombarg als diens mentor. Dat De Gier dit weekend als voorrijder dient bij Mombargs recordpoging, is dan ook niet vreemd. De twee kennen elkaar door en door, spreken elkaar regelmatig en dus kent De Gier ook diens eigenaardigheden om extreme sportieve uitdagingen aan te gaan. “Het is typisch Mompie met zijn grote bek, zoals we dat in de Achterhoek zeggen”, lacht hij. “Eigenlijk is het keer op keer hetzelfde verhaal.”

Hoe die verhalen dan gaan? Mombarg begint met een sterk relaas, waarna anderen hem uitdagen om zijn woorden waar te maken. “Hij heeft die druk nodig”, aldus de Gier, die Mombarg twee jaar terug ook al bijstond. “Als hij volk achter zich aan heeft zitten, denkt hij dat hij serieus moet trainen. Anders komt er niks van.” De Gier kent nog wel meer voorbeelden waarin Mombarg zichzelf tot het uiterste dwingt. Zo fietsten de twee deze zomer nog met wat kameraden in een dag naar Denemarken. Ook stond hij een aantal jaren terug samen met hem aan de start van de marathon in Berlijn.

De Gier kan zich nog goed herinneren hoe dat destijds verliep. “Mompie met zijn sterke verhalen dacht wel in het peloton te kunnen finishen, dus toen heb ik hem uitgedaagd om te starten. Normaal zou je dan op vrijdag heen gaan en op zondag terugkomen, Mompie had daar geen tijd voor. Hij moest zaterdagochtend melken en wilde ’s avonds ook voor het melken weer terug zijn. Gelukkig was hij net op tijd, alleen hadden we de pech dat het een regenkoers was. Dat feit gebruikt hij nog steeds als excuus dat hij niet in de voorste groep is geëindigd.”

Naast De Gier zijn nog veel meer hulptroepen opgetrommeld om Mombarg in zijn tocht bij te staan. Kay Schipper, Peter Michael, Ruben Ligtenberg en Evert Hoolwerf zijn slechts enkele van de vele voorrijders die de bekende oud-marathonschaatser en inlineskater tot zijn beschikking heeft. Langs de kant kan hij op nog veel meer supporters rekenen, die zorgen dat hij niets tekort komt in zijn poging om de grens met de 700 kilometer te slechten.

De onderneming van Mombarg, drieënhalve Elfstedentocht skeeleren in één dag, mag dan van haast krankzinnige proportie zijn, de ondersteunende troepen helpen hem graag. De Gier: “Veel mensen verklaren hem voor gek. Ik ook, maar ik zeg niet direct dat ik zoiets in mijn leven nooit zou doen. Het is supergaaf dat hij het doet en dat hij er het goede doel mee steunt.” Of hij vertrouwen heeft dat het gaat lukken? “Dat gaan we zien. Ik ga hem er in ieder geval goed bij helpen. Hij is ook zo gek om bij mij van alles langs te brengen in Heerenveen, dan is dit voor mij een kleine moeite.”

Mensen die een bijdrage willen leveren aan Mombargs prestatie kunnen doneren via deze link. Mombarg heeft al meer dan 15.000 euro opgehaald. In totaal staat de teller van 24KiKa voor de editie van dit jaar al op meer dan 100.000 euro.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan