Tickets
Kort door de bocht 24 okt 2021

Schaatscadeaukaart, Takagi op dreef en wereldrecord junioren

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaatswereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Sander Chamid

Hattrick voor Takagi
Johan de Wit heeft zijn schaatsers klaargestoomd voor het olympisch seizoen. Zijn pupil Miho Takagi wist op de Japanse kampioenschappen dit weekend drie titels binnen te slepen. Op de 1000, 1500 en 3000 meter was zij de beste. Op de kortste afstand moest ze haar meerdere erkennen in Nao Kodaira. Bij de mannen was Seitaro Ichinohe tweemaal de beste (1500 en 5000 meter). De sprintafstanden werden gewonnen door Wataru Morishige en Ryota Kojima. 

Wereldrecord junioren
De Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de World Cups hebben een nieuw wereldrecord voor junioren opgeleverd. Jordan Stolz kwam in Salt Lake City tot een razendsnelle 34,52. Het oude record stond sinds 2012 op naam van Laurent Dubreuil. De 34,66 werd in 2018 al geëvenaard door Jae-woong Cheung, waarna de Canadees en de Koreaan het wereldrecord moesten delen. Dubreuil nam waardig afscheid van zijn oude recordtijd: "Gefeliciteerd Jordan Stolz. Ik kijk ernaar uit om tegen je te rijden in de World Cups." Met 1.07,89 reed Stolz op de 1000 meter ook bijna een nieuw wereldrecord. Die blijft voorlopig nog even in het bezit van Japanner Koki Kubo. Stolz heeft echter nog een jaartje om die tijd aan te vallen. De Amerikaan is ook volgend seizoen nog junior. 

Skate America
Tweevoudig Europees kampioenen Evgenia Tarazova en Vladimir Morozov hebben bij de eerste ISU Grand Prix van het seizoen de overwinning gepakt in het paarrijden. Het Russische duo reed niet foutloos, maar behaalde wel de hoogste totaalscore met 222.50 punten. Bij de mannen was de Amerikaan Vincent Zhou de beste. Hij versloeg drievoudig wereldkampioen en landgenoot Nathan Chen, die brons pakte. Shoma Uno uit Japan behaalde het zilver. Bij de vrouwen en het ijsdansen valt de beslissing zondagavond pas. 

Viercontinententoernooi
Vorige maand gaf Japan het viercontinententoernooi langebaan terug aan de ISU. De federatie kon en wilde het toernooi vanwege de aanhoudende coronapandemie niet organiseren. Naar aanleiding van dat nieuws heeft Speedskating Canada de handschoen opgepakt en een aanvraag ingediend om het kampioenschap over te nemen. De Internationale Schaatsunie heeft de spontane kandidaatstelling van de Canadezen verwelkomd. Dat betekent dat de tegenhanger van de EK Afstanden niet in Obihiro maar in Calgary gehouden wordt. Het toernooi vindt plaats van 28 tot en met 30 januari. De EK Afstanden zijn dit seizoen in Heerenveen. Tickets voor dat evenement zijn nog niet te koop. 

Schaats Cadeaukaart
Wie op zoek is naar een geschikt cadeau voor iemand die van schaatsen houdt, hoeft niet meer lang na te denken. Met de lancering van de Schaats Cadeaukaart is er nu één geschenk dat bij élke actieve schaatsliefhebber in de smaak valt. De cadeaukaart voor iedere schaatsliefhebber is behalve online (www.schaatscadeaukaart.nl) ook verkrijgbaar bij alle schaatsbanen in ons land en bij iedere Primera-shop. De waarde is minimaal € 5,-- en maximaal € 150,--. De Schaats Cadeaukaart is te besteden aan toegang tot de ijsbanen in ons land en aan schaatslessen. 

Schaatsen als cadeau, geen gek idee!

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan