Tickets
Shop
Nieuws 09 okt 2021

Roest wint, Blokhuijsen en Dijkstra zijn het blijst

Tijden zeggen niets in het voorseizoen, is het mantra van menig schaatser. Tegelijkertijd kijkt iedereen naar elkaar in de voorbereiding op het spannendste seizoen in vier jaar. Wie steekt nu al in goede vorm? Bij de trainingswedstrijden in Inzell is dat vooralsnog Patrick Roest. Met 6.12,68 geeft de Lekkerkerker een eerste visitekaartje af op de 5000 meter.

Foto : Neeke Smit

Voor de rijder van Team Jumbo-Visma is zijn tijd van zaterdag leuk, mooi meegenomen. Het is niet meer dan een bevestiging dat de gekozen route vooralsnog goed is. De schaatsers die zich nog moeten plaatsen voor de Daikin NK Afstanden van eind deze maand voelen wel iets meer druk. De route naar de Olympische Spelen in Beijing moet immers het liefst zo rimpelloos verlopen. Dan wil je niet eerder terugkomen van een o zo belangrijk trainingskamp omdat je de IJsselcup in Deventer nog moet rijden. 

Precies om die reden is Roest niet de uitbundigste schaatser zaterdagmiddag in de Max Aicher Arena. Die rol is weggelegd voor rijders als Jan Blokhuijsen en Lex Dijkstra. De 26-jarige Groninger rijdt een persoonlijk record en plaatst zich rechtstreeks voor de Daikin NK Afstanden. Ook Blokhuijsen stapt opgewekt van het ijs. Zijn eindtijd is eveneens goed voor een startbewijs voor de Nederlandse titelstrijd. Bij de sprintafstanden weten Stefan Westenbroek (500 meter), Letitia de Jong, Dione Voskamp, Isabelle van Elst, Koen Verweij en Janno Botman (1000 meter) een tijd onder de zogenoemde A-limiet te rijden. Verweij deed dat met het nodige kunst- en vliegwerk, waarbij hij zichzelf in de laatste ronde maar net aan de goede kant van de boarding wist te houden. 

Geluk
Blokhuijsen, jarenlang een vaste waarde bij internationale wedstrijden, reageert nu opgetogen op de kwalificatie voor de NK. Daar kwam zelfs nog het nodige geluk bij kijken, vertelt de Noord-Hollander terwijl hij rustig uit fietst. "Op de kruising kwam ik nog in botsing met een Oostenrijker (Odor, gestart in hetzelfde kwartet). Het was echt een flinke schouderduw." Het scheelde dus niet veel of een diskwalificatie was een feit voor Blokkie. "Gelukkig gaf Odor aan dat hij er niet te veel last van had en bleef mijn tijd staan." 

Misschien nog wel blijer is hij dat hij op zijn oude schoenen weer een goed gevoel op het ijs had. Drie dagen terug wisselde hij pas terug. "De snelheid kwam makkelijk, al was een eerste ronde van 28,4 misschien iets té gek", lacht hij. "Ik kon hem daarna alleen prima vasthouden." Met een eindtijd van 6.18,73 eindigt hij nipt achter Marcel Bosker, die 6.18,24 noteerde. 

Ook bij Dijkstra is er blijdschap. Zijn 6.23,86 kan weliswaar lang niet tippen aan de tijden van Roest, Sven Kramer en de Zwitserse verrassing Livio Wenger, toch is de rijder van Team Worldstream uiterst tevreden. Hij weet ook wel dat een reis naar Beijing er waarschijnlijk niet in zal zitten. Hij heeft zijn blik gericht op de wereldbekers. "Meedoen op de NK's is leuk, maar je keert ook niet zomaar terug in het schaatsen", doelt hij op zijn afwezigheid vorig jaar. "Als het een beetje meezit kan ik misschien wel naar de World Cups in Noord-Amerika."

Zo heeft ieder zijn belang bij de trainingswedstrijden. De kanshebbers voor de olympische startbewijzen tonen zich soms al uiterst scherp. Met name Hein Otterspeer lijkt de smaak al te pakken te hebben. Op de 1000 meter is hij met 1.07,94 haast een seconde sneller dan de rest van het veld. De Nederlandse vrouwen leggen het in dit stadium van het seizoen nog af ten opzichte van de buitenlandse rijdsters. Andzelika Wojcik wint de 500 meter in 37,89, Vanessa Herzog schrijft de 1000 meter op haar naam met 1.15,15. Femke Kok strandt op plek drie. Verder opvallend: Michelle de Jong klopt Jutta Leerdam in een onderling duel op de 500 meter, Kjeld Nuis die te laat bij de start is en in een reskate alsnog 1.08,84 neerzet op de 1000 meter en Jorien ter Mors die door een dubbele valse start niet eens aan de wedstrijd toekomt.

Bekijk hier de uitslagen van zaterdag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan