Tickets
Shop
Nieuws 04 okt 2021

‘Met veel fans langs de kant steken we de sport een hart onder de riem’

“We kunnen niet wachten tot het weer gaat beginnen”, opent Joris Wouters het gesprek. De directeur van de Jaap Edenbaan in Amsterdam staat te trappelen om het marathonpeloton weer op zijn ijsbaan te verwelkomen. Nog een kleine twee weken en dan is het zover. Na meer dan 600 dagen zonder marathon start op 23 oktober eindelijk het nieuwe marathonseizoen.

Foto : Soenar Chamid

Naar goed gebruik is Amsterdam de plek waar het marathonseizoen afgetrapt wordt. Het publiek weet de baan altijd goed te vinden en directeur Wouters hoopt dat het na anderhalf jaar zonder toeschouwers en races het zo meteen weer als vanouds zal zijn. Hij hoopt dat de online voorverkoop van tickets hem de indicatie zal geven dat de fans weer in groten getale op de sport afkomen.

“Dat er weer geschaatst kan worden is voor de sport alleen maar goed”, vertelt Wouters vlak voordat hij de kaartverkoop opent. "Vorig jaar heeft de KNSB er alles aan gedaan om de marathon mogelijk te maken. Van ons mocht het wel, maar de regels stonden het niet toe.” De ijsbaan wist ondanks de coronabeperkingen de schaatsers wel aan te trekken, het uitblijven van evenementen was een enorm gemis.

Extra spanning brengt de organisatie van de openingsmarathon voor de Amsterdammers eigenlijk niet met zich mee. Het zijn juist gevoelens van trots; enthousiasme en opwinding zijn eerder woorden die overheersen. “De marathon betekent echt wat voor de baan. Je voelt de trots bij de vaste bezoekers en de verenigingsleden. Zij staan altijd langs de baan en dat doet iets met de sfeer.”

Door de jaren heen trok de openingsmarathon tussen de 1500 en 2000 bezoekers. “Natuurlijk is het even afwachten of dat er nu minder zijn omdat men nog bang is voor grote aantallen, of juist meer omdat iedereen blij is dat het weer mag”, aldus Wouters. “Wij hopen vooral het laatste en moedigen iedereen aan vooral te komen kijken. Ik denk dat het ook voor de sport erg belangrijk is. Met veel fans langs de kant steken we de sport een hart onder de riem.”

Met de marathon in Amsterdam hoopt Wouters dat de sport zich direct weer op de kaart zet. De onoverdekte ijsbaan is in het verleden gastheer voor diverse spektakelstukken geweest. “Het kan regenen, het kan 20 graden zijn, het seizoen begint gelijk met een gevecht in de strijd tegen de elementen. Een marathon in Amsterdam heeft altijd iets speciaals. De rijders zullen het zwaar hebben, maar voelen dat het erbij hoort.”

Na anderhalf jaar te zijn veroordeeld tot de denkbeeldige trainingskooi mogen vier pelotons vol hongerige wolven zich opmaken voor hun entree in de wedstrijdarena. Met een aantal andere ploegen en genoeg jonge honden belooft het een zeer boeiende openingsrace te worden. Dat kan bijna niet anders.

Kaarten voor de openingsmarathon zijn al online verkrijgbaar via jaapeden.nl/marathon. Kaarten zijn ook aan de kassa te koop. Meer informatie over de wedstrijd vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan