Tickets
Shop
Nieuws 23 okt 2021

Mannen na tamme openingsmarathon: ‘Er gaat zeker nog een showtje komen’

Het mannenpeloton was een stelletje losgeslagen koeien die weer de wei in mogen aan de start van de eerste marathoncup van het seizoen. Tenminste als we Casper de Gier moeten geloven. De denkbeeldige handrem die de afgelopen weken de mannen op de trainingen in toom moest houden mag dan losgelaten zijn, de wedstrijd in Amsterdam bracht nog niet het spektakel waar menigeen op hoopte. Sjoerd den Hertog won na een weinig enerverende koers de massasprint.

Foto : Glenn Wassenbergh

“Het was een moeilijke wedstrijd”, klonk het dan ook uit de mond van een vermoeide Evert Hoolwerf. De mannen van Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk hadden net als de andere ploegen wel meermalen geprobeerd weg te geraken. “We wilden overal bij zitten, maar eigenlijk hoefde je nergens bij te zitten." De haast filosofische uitspraak typeerde de koers: aftasten, afwachten en vooral defensief rijden. Het afscheid van een aantal vermaarde hardrijders en aanvallers heeft misschien wel een grotere impact op het peloton gehad dan verwacht.

Royal A-ware/ZiuZ, de ploeg van Jillert Anema nam in de eindsprint het voortouw en dat initiatief werd beloond. De Gier ging als eerste de laatste bocht in, Den Hertog wist hem in de slotmeters nog te passeren. Het was namelijk niet Bart Hoolwerf die namens Team Jumbo-Visma de sprint reed. De Eemdijker nam achteraf alle schuld op zich. “Ik was gewoon niet goed genoeg en heb de jongens tekort gedaan. Als ze op mijn plek zaten hadden ze hem zeker gewonnen.” Nu werden de mannen van de geel-zwarte formatie met De Gier, Visser, Stoltenborg en Post tweede, derde, vierde en vijfde.

Met zo’n bijzondere uitslag konden de rijders zelf ook nog geen uitspraken doen over de gewijzigde hiërarchie. Den Hertog signaleerde nog geen dominante partij. “Het is nog zoeken naar de nieuwe verhoudingen. Er moeten nieuwe mensen opstaan en ik weet niet of de rijders die dat gaan doen dat zelf al weten. Ik sta nu met twee jonge gasten op het podium, terwijl ik Bart op voorhand wel had ingeschat als grootste concurrent.”

De Gier dus in plaats van Hoolwerf. Als beste verliezer gaf De Gier te kennen dat hij op waarde werd geklopt. Ondanks zijn eerste podiumplek op het hoogste niveau, baalde hij enorm. “Er had meer ingezeten. We raakten elkaar kwijt. Bart is de snelste man van het peloton, dus als hij fris aan de finale begint, is er heel veel mogelijk. Objectief gezien is het een mooie uitslag en belooft het wat voor de toekomst. Aan de andere kant moet je elke kans grijpen en is het zonde dat ik deze mis.”

Het was dus wennen nu er na zo lange tijd weer eens een marathon verreden werd. Zelfs bij de Royal A-ware formatie van Den Hertog, toch de winnende ploeg, liep nog niet alles op rolletjes. Met het vertrek van Bob de Vries en Arjan Stroetinga is ook daar een bak ervaring verloren gegaan. “Je merkt dat je nog wat naar elkaar toe moet groeien”, aldus Den Hertog. “Het is logisch dat er foutjes gemaakt worden, maar dat hoort. We gaan de wedstrijd terugkijken en evalueren. Gelukkig is dat leuker als je weet dat de uitkomst is dat je hebt gewonnen.”

In tegenstelling tot Den Hertog keek De Gier liever alweer vooruit. Na de tamme koers van zaterdag wilde hij de vaste marathonvolgers graag iets mooiers in het vooruitzicht stellen. “De koers van vandaag gaat niet de toon zijn voor de rest van het seizoen. Aan iedereen die vanavond half aandachtig naar de livestream zat te kijken: er gaat zeker nog een showtje komen.. Dat is bij dezen beloofd.”

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan