Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 10 okt 2021

'Lindsay is niet het grootste talent, ze moet het van keihard werken hebben'

Lindsay van Zundert laat geen gelegenheid onbenut om te zorgen dat zij binnenkort degene is die Nederland mag vertegenwoordigen op het olympisch toernooi solorijden. Tijdens de Finlandia Trophy eindigde de Etten-Leurse op een elfde plaats in het eindklassement.

Foto : Antti Lehto

Van Zundert, vooral prima op dreef in haar vrije programma van zondagavond, schoof dankzij die kür nog op van plaats vijftien naar de elfde stek. Op het podium stonden (bijna vanzelfsprekend) drie Russische vrouwen, van wie Kamila Valieva er bovenuit stak. Ze schoof bijna achteloos haar persoonlijke  topscore van 227.30 aan de kant met ruim 249 punten. Van Zundert moest het met 171 punten doen. ,,Een misser, de rest was oké, de punten van de jury zijn een stuk verbeterd in vergelijking met de wedstrijd in Bergamo”, luidt haar eerste commentaar. “Er zit vooruitgang in. De triple-triple sprong lukte iets minder dan vorige keer, maar ik heb ’m wel gewoon gedaan in een kür. Met mijn score van 171.40 punten ben ik in de buurt gekomen van het record dat ik op de WK in maart behaalde. Daar kan ik zeker overheen, als alles beter uitvoer. Ik kan voor nu tevreden zijn, al realiseer ik me dat er hard moeten worden gewerkt.”

Van Zunderts coach Carine Herreygers ziet gestage progressie bij haar 16-jarige pupil. De Vlaamse kan zich dan ook niet voorstellen dat ze er straks niet bij is in China. “We mogen Niki (Wories, red.) nog niet uitsluiten, al is de eis van twee keer een score van 186 punten realiseren behoorlijk pittig. Zonder ziekte of een blessure denk ik dat Lindsay al voor tachtig procent verzekerd is van de Spelen. Ze is niet het grootste talent dat er rondrijdt, ze moet het van keihard werken hebben. Dat heeft Lindsay gelukkig op heel jonge leeftijd ingezien: het draait om repeteren, repeteren en repeteren.”

Waar ze dan ooit kan eindigen? Herreygers durft het niet te voorspellen. “Het valt moeilijk in te schatten of ze de top-vijf van de wereld kan halen”, zegt de vrouw die haar landgenote Loena Hendrickx in maart naar de vijfde plaats op de WK zag schaatsen. “Op het moment dat Loena zestien was, had ik evenmin het idee dat ze zo zou opklimmen. Het kan verkeren, ook in het geval van Linday.”

Meedoen aan dat hoogtepunt beschouwt de ervaren trainster sowieso als een bonus. “Toen we vorig jaar de weg naar Beijing insloegen, was het doel om punten behalen om te plaatsen voor de WK. Dat ging haar uitstekend af, waarna we voorzichtig mikten op een plaats in het klassement die recht zou geven op het rijden van de lange kür. Tja, dat lukte eveneens.” En dat feit leidde ertoe dat Nederland voor het eerst sinds jaren opnieuw iemand kan inschrijven voor het kunstrijden.

Tussen het Nederlands ijsdanspaar Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen en de winnaars van de Finlandia Trophy 2021 zat 104.30 punten verschil. Oftewel, de topscore van een stel dat al jaren achtereen de hoofdprijzen verzamelt (tussen 2014-’15 en 2018-’19 onafgebroken Europees kampioen en vier keer het beste duo ter wereld), en de ‘beloning’ voor de Nijmeegse en Arnhemse volhouders, die aan hun dubbele optreden een beter gevoel hadden overgehouden dan onlangs tijdens de Nebelhorn Trophy. Opmerkelijk: daar was de waardering van de arbiters hoger.

“Ons gevoel zegt dat we twee betere dansen hebben laten zien dan in Duitsland, alleen zie je het niet terug in de puntentotalen”, licht Verhaegh toe. “Het kan zijn dat we een lagere score kregen omdat we direct na de Fransen (Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron, red.) het ijs op moesten. Dat kan in ons nadeel zijn geweest. Maakt niet uit, ook onze coach zei meteen na afloop dat de prestaties ermee door konden. In de ritmische dans (het ‘verplichte’ nummer hebben we getoond waartoe we al in staat zijn.”

“De vrije dans bevatte nog de nodige foutjes”, voegt Van Geffen aan het verhaal van zijn partner toe. “Het belangrijkst is dat we veel meer plezier hadden dan twee weken geleden. Omdat we de eerste dag bij de groep waren ingedeeld met de betere dansparen van het deelnemersveld, hebben we ontzettend veel ervaring kunnen opdoen.” “Ja, als je samen de kleedkamer deelt, of tegelijkertijd traint, dan leer je aan een stuk door”, aldus Chelsea. De komende drie weken wordt het opnieuw hard sleutelen aan hun küren, om de volgende stap in hun ontwikkeling te zetten.

Van 4 tot en met 7 november zijn de twee als onderdeel van TeamNL present bij de NRW Trophy in Dortmund. Ook Lindsay van Zundert geeft er acte de presence. Daarna volgt de Golden Spin in Zagreb.

Alle uitslagen van de Finlandia Trophy vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan