Tickets
Shop
Nieuws 08 okt 2021

Coopmans als speaker bij extra trainingswedstrijd Inzell

Schaatsend Nederland is zoals elk jaar in oktober neergestreken in Inzell. In de Zuid-Duitse plaats houden op Team Zaanlander van Jillert Anema na alle topploegen hun laatste trainingskamp om zich voor te bereiden op de eerste grote afspraak van het olympisch seizoen. De trainingswedstrijden in de Max Aicher Arena worden dan ook met grote interesse gevolgd. Tijden zeggen in dit stadium echter nog niets, aldus Jan Coopmans.

Foto : Martin de Jong

De Nederlandse bondscoach is in Duitsland aanwezig om de ontwikkelingen van de topploegen gade te slaan. Na een kort verblijf in Inzell reist hij door naar Erfurt, waar hij nog een bezoek brengt aan Team Zaanlander. Hij volgt de trainingen en wedstrijden met bovenmatige interesse met het oog op de samenstelling van de World Cup-selectie op de ploegenonderdelen. Bij die internationale wedstrijden moeten de startplekken voor de Olympische Spelen immers veiliggesteld worden.

In de aanloop naar de Daikin NK Afstanden zijn de tijden in de huidige trainingstijden niet heel belangrijk. “Het zijn prikkels om in december goed te zijn tijdens het OKT”, stelt hij. De eerste periode van het seizoen speelt slechts een rol in de opbouw daarnaartoe. Van een stuk of 25 schaatsers denkt hij dat het trainingsschema dusdanig opgebouwd is dat de eerste echte piek pas tussen Kerst en oud en nieuw valt. Zes weken later moeten die schaatsers in Beijing vervolgens de volgende topprestatie leveren. 

Kortom, de belangen zijn groot dit seizoen en dat is te merken op en rond de ijsbaan. Toen de geplande wedstrijden van zaterdag en zondag door alle buitenlandse interesse zo vol dreigden te raken dat er afstanden geschrapt moesten worden, sprong Coopmans in de bres om iedereen in de gelegenheid te stellen toch te starten. Met inzet van velen werd geschoven in de trainingstijden om op donderdag nog een extra wedstrijd mogelijk te maken. “Het is heel belangrijk om nu een wedstrijdprikkel te krijgen”, klonk Coopmans' verklaring. “Sommigen gebruiken deze start zelfs als voorbereiding op de wedstrijden van dit weekend. Normaal rijden ze een snelle ronde in de training, nu was het nog echter.”

En zo was Inzell donderdagmiddag getuige van een bijzondere vertoning. De fysiotherapeuten van Team IKO en Team Reggeborgh fungeerden als bochtencommissarissen, in de buurt vakantievierende juryleden die normaal gesproken in Thialf zitten werden uit hun huisjes gehaald en Coopmans zelf vervulde de laatste vrije positie: die van speaker. Alles om die wedstrijd door te kunnen laten gaan en de tijden te laten meetellen voor de ranglijsten. 

Over de uitslagen hoeven we het dus niet te hebben, volgens Coopmans, en door de luchtdruk en hoge luchtvochtigheid waren de omstandigheden ook nog eens extra zwaar. Nog een reden om niet op de tijden te letten. Doen we dat toch, dan zien we Femke Kok met 38,24 bovenaan staan bij de vrouwen op de 500 meter. Hein Otterspeer was met 35,30 bij de mannen de snelste. Tijden van de overige afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan