Tickets
Shop
Nieuws 23 okt 2021

Boonstra geeft echt betekenis aan het begrip doordouwen

Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar het exemplaar dat Douwe Boonstra heet, zorgde zaterdag wel voor een zwoele afsluiting van de eerste marathonavond deze winter. Als jongetje van de Nieuwkoopse plassen krabbelde hij vroeger maar wat achter zijn ouweheer aan. Op het zware ijs van de Jaap Edenbaan liet de beloftebeul van Groenehartsport.nl alles en iedereen na honderd ronden verbijsterd achter.

Foto : Glenn Wassenbergh

De indrukwekkende triomftocht roerde zijn gepassioneerde ploegleidster Linda Bouwens tot tranen toe. Terwijl zijn trainingsmakkers van Sportchalet Viehhofen, uitkomend in de Topdivisie, hun bewondering op luidruchtige wijze deelden met iedereen die het wilde horen, stond de ex-marathonrijdster te bekomen van deze ‘aardschok’. Ze beaamde wat de mannen van haar ploeg beweerden, namelijk dat ‘deze zege er al twee jaar aan zat te komen’. “Dat klopt wel. Als ik terugdenk aan ons trainingskamp in de zomer, zie ik een enorm sterke schaatser. Maar dat hij hier twee rondjes voorsprong grijpt op de meesten, had ik niet verwacht. Ja, ik word hier wel geëmotioneerd van”, erkende ze nog eens, ondertussen de waterlanders weer uit haar ogen wrijvend.

Het was overigens geen primeur voor haar; twee jaar geleden zag ze Leander van der Geest zegevieren. “En met Tom den Heijer hebben we veel podiumplaatsen behaald. Op deze overwinning, de eerste van de competitie en ook nog in Amsterdam, hoopten we echter al jarenlang.”

Boonstra (22) maakte er een prachtshow van. Na vijf ronden ontsnapte hij (‘Ik hoorde iedereen roepen dat ik moest springen; dat deed ik toen maar’) en kreeg hij vier anderen mee. Het vijftal werkte prima samen, reed een voorsprong van driekwart ronde bij elkaar, waarna Bouwens het team opdracht gaf een man te laten afzakken. De student bewegingswetenschappen voelde zich evenwel zo sterk dat hij zelf het gat naar de staart van het peloton dichtte. Barstend van de energie slaagde Boonstra er naderhand opnieuw in, met hulp van Richard van Schie, een nieuwe vluchtersgroep te achterhalen. Leon Wenteler stak ook nog een handje toe om voor de tweede keer in het peloton te ‘landen’. Ik moet zeggen: ook Kurt (Wubben, ploegbaas van Viehhofen, red.) was heel scherp met zijn aanwijzingen”, zo betrok Bouwens allen in het succes.

Zwaaiend met zijn net ontvangen boeket en gehuld in het oranje leiderstricot kon Boonstra zijn geluk niet op. “Dit is echt fantastisch. Écht fantastisch!”, sprak hij, zijn stem verheffend boven het rumoer uit. “Het draait al maanden goed. En dan trap je soms de kilometers af op de racefiets en dwalen de gedachten af naar dit soort situaties, die plotseling werkelijkheid zijn. Bizar! Ik word nu het opgejaagde wild. Maakt niet uit: ik heb vanavond supergoede hulp gekregen van mijn ploegmaten. We gaan er met zijn allen tegenaan en dan zullen we kijken waar het eindigt”, besloot Boonstra, die door Jesse Vollaard (tweede) en Homme-Jan de Groot (derde) werd geflankeerd op het podium.

De uitslagen staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan