Tickets
Nieuws 25 nov 2021

Trachitol Trophy belooft weer vier dagen strijd en slijtage in het marathonschaatspeloton

Van 2 t/m 5 december strijdt het marathonpeloton weer vier dagen lang om de Trachitol Trophy. Gary Hekman en Marijke Groenewoud waren in de laatste editie (2019) de overtuigende winnaars. Na een jaar afwezigheid belooft de strijd om de felbegeerde trofee weer veel spektakel. Wie wordt de sterkste in de ultieme uitputtingsslag op kunstijs?

450 ronden voor de heren en 310 ronden bij de dames, dat is wat het marathonpeloton in 4 dagen tijd krijgt voorgeschoteld op de banen van Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Alkmaar. Bij de heren Topdivisie bouwt het aantal ronden op van 75, 100, 125 naar uiteindelijk 150 ronden in de finale. De dames beginnen met 60 ronden en bouwen door naar 70, 80 en uiteindelijk 100 ronden. 

Livestream
Vanwege de coronamaatregelen worden de wedstrijden verreden zonder publiek. De KNSB verzorgt de eerste drie dagen een gratis livestream via schaatsen.nl. Op deze website is ook meer (actuele) informatie over de Trachitol Trophy te vinden. De finalewedstrijd in Alkmaar, op zondag 5 december, wordt door de NOS deels live op televisie uitgezonden via NPO1.
 
Bij de heren Topdivisie is de kans groot dat het een strijd wordt tussen de grote machtsblokken: Royal A-ware/ ZiuZ en Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk. Zij kunnen allebei bogen op een ruime ervaring. Van de laatste formatie won Gary Hekman de vierdaagse al eerder, maar ook Evert Hoolwerf wist de Trachitol Trophy al op zijn naam te schrijven. Royal A-ware heeft met Sjoerd den Hertog een sterke troef in handen en Jordy Harink is als rijder van de extreem lange adem een man om in de gaten te houden, zeker als de kilometers gaan tellen.
 
Intussen snakt ook de Jumbo-Visma-formatie naar een overwinning en het team zal proberen sterke mannen als Mats Stoltenborg, Casper de Gier en Harm Visser in stelling te brengen. Ook Bouwselect zal zich met conditioneel ijzersterke rijders als Ronald Haasjes zich ook nog in de strijd willen mengen.
 
Dames
Zaanlander is bij de dames het te kloppen team. Met of zonder Irene Schouten en Marijke Groenewoud, het blijft ontzettend lastig deze ploeg te verslaan. Elisa Dul kwam al eerder juichend over de streep en ook Maaike Verweij lijkt de aansluiting met de top te hebben gevonden. 
 
Uitdagers zijn de dames van Turner. Het sterke collectief met Lisa van der Geest en Iris van der Stelt weet weer wat winnen is en zal ook in de vierdaagse mee willen strijden om dagoverwinningen en hoofdprijzen. Ook Palet Vastgoedonderhoud met onder meer Ineke Dedden en BTZ.nl met Bianca Bakker en Lisanne Buurman zullen veelvuldig voorin te vinden zijn. 
 
Bij de dames-Beloften lijkt alles mogelijk, met dit seizoen al drie verschillende winnaressen over vier marathonwedstrijden. Tot op heden is klassementsleidster Evi Gelling de meest constante rijdster. De Beloften-heren hebben met Douwe Boonstra, Marthijn Mulder en zeker ook Ruben Ligtenberg een aantal buitengewoon taaie rijders die er alles aan zullen doen om zich over meerdere dagen te doen gelden. 
 
Leiderspakken 
De leider in het algemeen klassement van de Trachitol Trophy draagt het speciaal gemaakte pijlenpak, herkenbaar aan de paarse kleur en de pijlen op het pak. De leider in het sprintklassement draagt het tablettenpak, herkenbaar aan de oranje kleur en de tabletten op het pak. 
 
Locaties
Iedere avond wordt op een andere ijsbaan gestreden om de Trachitol Trophy. Dit is het programma.
Donderdag 2 december: Utrecht – De Vechtsebanen
Vrijdag 3 december: Den Haag – De Uithof
Zaterdag 4 december: Amsterdam - Jaap Eden-ijsbaan
Zondag 5 december: Alkmaar – De Meent


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan