Tickets
Shop
Nieuws 16 nov 2021

Sven Kramer verkiest trainingskampen boven World Cups

Sven Kramer laat de resterende drie World Cups aan zich voorbijgaan. De 35-jarige Fries van Jumbo-Visma bereidt zich verder voor op het allesbeslissende olympisch kwalificatietoernooi via trainingskampen. Antoinette de Jong past voor de 1000 meter tijdens de World Cup in Stavanger (komend weekeinde). Hun vervangers heten respectievelijk Kars Jansman en Lotte van Beek.

Foto : Soenar Chamid

In de plaats van Kramer, die dus in Polen het World Cup-hoofdstuk van zijn carrièreboek voorgoed heeft afgesloten, doet nu een andere pion van Jumbo-Visma mee aan de tien kilometer op de Noorse ijsbaan: Kars Jansman. Die zou in het team van Jac Orie net wat meer de focus verleggen naar de marathon (wegens personele problemen). De stayer was voor het laatst in december 2018 actief als World Cup-rijder. Hij liet toen de zesde tijd noteren in Tomaszów Wazowiecki op de 10..000 meter in de B-groep.

Helemaal onverwacht is de afzegging van Nederlands grootste schaatsicoon onder de mannen niet. Al tijdens het afgelopen weekend in Tomaszów Mazowiecki, waar Kramer een beroerde vijf kilometer reed in de B-groep (negende tijd), kwamen er signalen vanuit Polen dat de World Cup-weekends in Stavanger (komende vrijdag, zaterdag en zondag), Salt Lake City (begin december) en Calgary (weer een week later) niet meer aan hem besteed zouden zijn.

Dinsdag volgde de bevestiging. "Sven is begin mei geopereerd aan zijn rug. Hoewel zijn herstel voorspoedig is verlopen, is zijn basis toch te krap", aldus coach Orie. "Om die reden kiezen we voor een extra trainingsblok van zes weken, in onder meer het Italiaanse Collalbo. Sven slaat dus de World Cups in Stavanger, Salt Lake City en Calgary over om zich volledig te focussen op het OKT."

Kramers ploeggenote Antoinette de Jong schrapt op haar beurt de 1000 meter in Stavanger. Lotte van Beek, onlangs winnares van de IJsselcup, krijgt zo weer eens startgelegenheid op een World Cup. De Zwolse mag op grond van haar klassering op de 1000 meter tijdens de Daikin NK Afstanden mee naar Noorwegen. Eind vorige maand finishte Van Beek als zesde op dat nummer, terwijl de top-vijf zich plaatste voor de World Cups. De Jong treedt wel aan op de 1500 meter en de vijf kilometer voor de vrouwen.

In het geval van Kramer ligt de situatie iets anders. Normaal gesproken zou Victor Ramler (Royal A-ware/ ZiuZ) de plek mogen opvullen, met ploegmaat Jos de Vos als meereizende reserve. De Amsterdammer en De Vos reden in Heerenveen op de NK de zesde en zevende tijd op de vijf kilometer. Ploegbaas Jillert Anema ziet echter geen heil in de trip naar Noorwegen, omdat die niet past in het trainingsprogramma dat het duo momenteel volgt. 

“Een tien kilometer is tempo-arbeid, dat sluit niet aan op hetgeen waar de rijders nu mee bezig zijn. Een marathon rijden wel. Bovendien, ik leid m’n schaatsers op om te winnen, niet om mee te doen aan een race. Daarnaast is het allemaal te kort dag waarop we hoorden dat ze zouden kunnen meedoen in Stavanger. En wat moet je met een tien kilometer in de B-groep? Ik weet niet wie dat leuk zou vinden”, aldus Anema.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan