Tickets
Shop
Kort door de bocht 12 nov 2021

Sindre Henriksen stopt met schaatsen, KNSB kiest voor Viking-helmen

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaatswereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Sindre Henriksen stopt
De 29-jarige Sindre Henriksen hangt zijn schaatsen aan de wilgen. De Noor werd vier jaar geleden in Pyeongchang samen met zijn landgenoten olympisch kampioen op de ploegenachtervolging. Dit jaar stapte hij uit de nationale selectie. Hij trainde een tijdje op eigen initiatief bij Fana IL uit Bergen, maar koos er nu alsnog voor om te stoppen. Henriksen heeft nog een jongere broer, Sigurd, die volgende week bij de World Cup in Stavanger zijn debuut maakt. Henriksen hoopt in de toekomst in het schaatsen betrokken te blijven. In welke rol hij dat wil doen, weet hij nog niet. 

Herzog mist wereldbeker
Vanessa Herzog moet de eerste twee wereldbekerwedstrijden aan haar voorbij laten gaan. De Oostenrijkse is onvoldoende hersteld van rugklachten waar ze al sinds de zomer last van heeft. De Tiroolse schaatshoop, die in het voorjaar besloot het trainingspartnerschap met Nederland te beëindigen, hoopt in China haar eerste olympische medaille te bemachtigen. Bij de vorige Spelen eindigde ze als vierde (500 meter) en vijfde (1000 meter).

KNSB kiest voor Viking-helmen
De Nederlandse schaatsers zullen ook dit seizoen bij de internationale wedstrijden in actie komen met helmen van Viking. De KNSB was eerder ook in gesprek met Cadómotus, maar die leverancier viel af, tot onvrede van eigenaar Diederik Hol. Hij ontwierp eerder het Omega-model voor onder andere het marathonschaatsen en stelde die ter beschikking aan de KNSB. Een prototype van een nieuw model bleek in windtunneltesten nog sneller.

Beau Snellink met de Viking-helm bij de afgelopen WK Afstanden | Foto : Neeke Smit

Na uitgebreide afweging heeft de bond de keuze gemaakt om een samenwerking aan te gaan met Viking. "Onze partner zal voor ons niet alleen de beste, snelste helm maken, maar wordt op breder terrein onze innovatiepartner", aldus de woordvoerder. "De helmen waar onze rijders straks mee zullen rijden zijn nog niet uitontwikkeld. Overigens heb je pas een nieuwe helm in handen als prototypes ook zijn gecertificeerd en dus toegestaan zijn bij wedstrijden. Wij zijn ervan overtuigd dat onze schaatsers straks getooid zijn met de meest aerodynamische helmen die beschikbaar zijn." Hol laat zijn nieuwe ontwerp niet vallen en hoopt deze in het buitenland te slijten. "‘Die helm is met Nederlands geld betaald, maar straks rijdt de concurrentie ermee", vertelt hij aan de Volkskrant.

Datum World Skate Games bekend
De WK Inlineskaten in Colombia zijn in volle gang, maar de editie van volgend jaar staat nu ook vast. Het was al een tijdje bekend dat de World Skate Games, waar de WK Inlineskaten volgend jaar onder vallen, in Argentinië gehouden zouden worden. Nu is ook de datum vastgelegd. De hoofdstad Buenos Aires en het westelijk gelegen San Juan zijn van 24 oktober tot en met 13 november de gastheer. Wanneer in die periode de daadwerkelijke inlineraces gehouden worden, wordt later bekendgemaakt.

Nieuwe sponsors voor Team IKO
Team IKO heeft met Bouwcenter en Rensa Family twee nieuwe sponsoren aangetrokken. De logo's van beide bedrijven zijn komend weekend al zichtbaar op de kleding die wordt gedragen tijdens de eerste ISU World Cup die plaats vindt in Tomaszów Mazowiecki, Polen. "Het is geweldig om te zien hoe de familie aan sponsoren rondom Team IKO zich steeds verder uitbreidt en elkaar versterkt", aldus Andries Baks, teammanager van Team IKO. Bouwcenter levert een breed assortiment hout en bouwmaterialen, tegels, keukens en sanitair aan de aannemer, zzp’er en particulier in heel Nederland. Rensa Family is een internationale groep van familiebedrijven die als toeleverancier in de installatiesector opereert.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan