Tickets
Shop
Nieuws 14 nov 2021

Schouten wint ook mass start: 'Dit maakt het spelletje zoveel mooier'

Irene Schouten heeft ook op de mass start haar goede vorm onderstreept. De 29-jarige Noord-Hollandse sprintte in de finale soeverein naar de overwinning en voorzag haar succesvolle weekend van nog meer glans. "Dit was één van de mooiste mass starts die ik heb gereden."

Foto : Soenar Chamid

Schouten, die vrijdag in een baanrecord de gouden medaille had gewonnen op de 3 kilometer, kan een glimlach niet onderdrukken als ze nog eens terugdenkt aan de finale van de mass start. "Wat deze wedstrijd zo mooi maakte? Er gebeurde van alles, meerdere landen namen het initiatief en dat maakt dit spelletje zoveel mooier", antwoordt Schouten opgetogen. "Het klinkt misschien een beetje lullig, maar als het een optocht is waarbij er in de laatste ronde gesprint wordt, verkoop je de sport niet. Nu deed iedereen tenminste zijn best om er wat van te maken."

Al vroeg in de wedstrijd trok Schouten met drie andere rijdsters ten aanval, ware het niet dat het viertal een paar rondjes later alweer gegrepen werd. In het vervolg van de race probeerden ook Marina Zueva (Wit-Rusland) en Valerie Maltais (Canada) solo weg te komen, maar door het hoge tempo van Marijke Groenewoud slaagde niemand erin om een grote voorsprong te pakken. Groenewoud, die vorig seizoen tot haar eigen verbazing wereldkampioen werd op dit onderdeel, offerde haar eigen kansen op en zette Schouten in een zetel af voor de sprint.

"Vlak voor de laatste bocht was ik Lollobrigida (die achter Groenewoud en Ivanie Blondin als derde gepositioneerd zat) al voorbij en even later passeerde ik ook Blondin. Natuurlijk moet je daarna nog altijd je kop erbij houden, maar ik had niet het gevoel dat ik de zege nog uit handen zou geven", aldus Schouten, die juichend haar 14e World Cup-overwinning binnenhaalde op de mass start. Met de gouden medaille op de 3 kilometer en de bronzen medaille op de team pursuit kon Schouten terugkijken op een zeer succesvol weekend.

"En toch had ik gehoopt dat de 1500 meter (Schouten eindigde met 1.58,17 als achtste) wat beter was gegaan", blijft de rijdster van Team Zaanlander kritisch. "Ik heb dit weekend vijf keer gereden en dat is natuurlijk niet ideaal. Ik heb er desalniettemin veel van geleerd en hier word ik alleen maar beter van. Het doel is om de komende weken nog ietsje beter te worden en me in december te plaatsen voor de Olympische Spelen. Als je je plaatst, hoef je in ieder geval niet op één dag drie keer in actie te komen", besluit ze glimlachend.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan