Tickets
Shop
Nieuws 29 nov 2021

Clean sweep voor heren junioren, hattrick voor Evelien Vijn

De Nederlandse juniorenploeg in Inzell heeft de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen goed afgesloten. Op de tweede dag werden vijf van de zes onderdelen gewonnen. Dankzij overwinningen op de 1500 meter en de mass start was Evelien Vijn de grootste gouddelver van het team.

Foto : International Skating Union

Waar overwinningen bij de vrouwen de afgelopen jaren gemeengoed zijn, zijn die voor de mannen zeldzamer. Jur Veenje was in 2019 de laatste. In Noorwegen schreef hij de 1500 meter op zijn naam. Het jaar daarvoor was Yves Vergeer tweemaal de beste op de mass start. Dat de Nederlandse mannen op de 1500 meter zondag zelfs de eerste drie plekken bezetten, mag dus met recht bijzonder genoemd worden. Tim Prins was met 1.46,59 de snelste. Joep Wennemars (1.47,06) en Gert Wierda (1.47,44) eindigden binnen een seconde van de snelle rijder van het KNSB Talent Team Noord. 

Wennemars was later op de middag ook de snelste op de mass start. In de eindsprint hield hij de Koreaan Hojun Yang achter zich. Wierda pakte nog het brons mee. Op de 500 meter moesten de Nederlanders genoegen nemen met zilver en brons. Prins noteerde 35,79 en Wennemars 35,82. De overwinning ging naar Byeong Hun Lee uit Zuid-Korea, met een tijd van 35,27. Nil Llop, die zaterdag nog de 1000 meter won, reed een tijd van 35,36, maar werd gediskwalificeerd. 

Bij de vrouwen wist Evelien Vijn na haar overwinning op de 3000 meter van zaterdag de hattrick compleet te maken. Op de 1500 meter was ze nipt sneller dan haar ploeggenote Jade Groenewoud. Alina Dauranova uit Kazachstan eindigde op meer dan twee seconden op de derde plaats. Op de mass start reed het Nederlandse duo vervolgens een sterke wedstrijd, waarbij Vijn de eindsprint won. Chaewon Park uit Zuid-Korea en Kseniia Korzhova uit Rusland veroverden zilver en brons. 

Ook op de kortste afstand was er goud voor Nederland. Pien Smit wist de eerste plaats te veroveren in een tijd van 38,46. Nahyun Lee voorkwam een een-tweetje door met 38,64 Jildou Hoekstra voor te blijven (38,81). 

Volgende week gaat de Junior World Cup verder. Dezelfde Nederlandse ploeg strijdt op dezelfde afstanden op hetzelfde toneel: de Max Aicher Arena in Inzell. De derde en laatste wereldbekerwedstrijd eindigt op 22 en 23 januari in Innsbruck. De week daarop wordt in dezelfde stad het WK gehouden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan