Tickets
Shop
Nieuws 08 mei 2021

Van Loon meer dan een sprinter in regenachtig Rotterdam

Na de pistewedstrijd van vrijdag heeft het inlineweekend in Rotterdam zaterdag een vervolg gekregen op het wegparcours. Op de regenachtige puntenkoers ging de overwinning verrassend naar Jorian ten Cate en Lianne van Loon. Jenning de Boo en Moniek Klijnstra waren de besten op de one lap.

Foto : Hidde Muije

Van Loon voelde zich duidelijk als een vis in het water. De 20-jarige rijdster uit Gouda reed samen met Maya de Jong weg uit het peloton en ook nadat ze werden teruggepakt bleef ze punten scoren. In het slot van de wedstrijd wisten Berber Vonk en Elsemieke van Maaren nog een gat te slaan en leken ze nog een bedreiging te gaan vormen. Toen Fleur Veen nog een poging ondernam om het gat dicht te rijden kon Van Loon echter nog mee en op de streep pakte ze het laatste puntje dat ze nodig had voor de overwinning. 

De blije winnares had na afloop niet direct een verklaring voor haar goede presteren op de lange afstanden. Normaal gesproken is ze juist beter op de sprintonderdelen. "Geen idee. We hebben wat meer op de lange afstanden getraind en misschien speelt de regen ook wel mee. Het was best tricky en koud." Van Loon toonde aan goed om te kunnen gaan met de verraderlijke omstandigheden. "Het is onvoorspelbaar en pakte voor mij goed uit. Ik was de tel een beetje kwijt, totdat ik hoorde dat ik het laatste punt moest hebben. Gelukkig kon ik er de laatste bocht nog voorbijgaan."

Het herenpeloton had er na de start direct de vaart goed in. Team Jumbo-Visma probeerde op de natte baan de koers te controleren, maar konden niet voorkomen dat Luc ter Haar en Kevin van der Horst zorgden voor de vroege ontsnapping. De twee wisten ieder een score van tien punten bij elkaar te rijden voordat ze werden teruggepakt. Wat volgde was een waar slagveld waarbij Ruurd Dijkstra en Ten Cate de laatste mannen waren aan de kop van de koers. Uiteindelijk wist Ten Cate met veertien punten de wedstrijd te winnen, voor Dijkstra met twaalf en Ter Haar die op tien bleef steken. 

"Ik weet dat ik sterk ben, maar dat ik dit zou kunnen in zo'n sterk deelnemersveld had ik niet verwacht", aldus de 18-jarige rijder van Inline Team Reggeborgh, die zich goed voelde op het natte wegdek. "Omdat ik nog vrij jong ben heb ik nog niet heel veel ervaring in de regen, maar bij het inrijden voelde het al goed. Ik wist niet dat ik een regenrijder was, maar dat blijkt vandaag wel zo te zijn."

In de finale moest Ten Cate zijn meerdere erkennen in zijn medevluchter. Dijkstra, die zijn 29e verjaardag vierde, vierde ook een feestje aan de finish en dat bracht Ten Cate even aan het twijfelen. "Aan het begin van de race had ik al wat punten gepakt en Ruurd was niet zo actief. Alleen wist ik niet hoeveel we hadden. Het was een kwestie van alles eruit halen. Pas op de finish hoorde ik het van de speaker." 

 

Sprint
Op de one lap wist Jenning de Boo enigszins verrassend de overwinning te pakken. Het 17-jarig talent werd vorige week al tweede op de 500 meter en zette die goede lijn in Rotterdam voort. In de finale klopte hij Glenn Nijenhuis en Rick Schipper. Als getalenteerd shorttracker had De Boo een groot voordeel ten opzichte van de inlineskaters, vond Schipper. De Boo bevestigde dat feit. "Ik zet meer zijwaarts af. Mijn achterste wielen slijten ook altijd meer dan de voorste. Bij de anderen is dat meestal andersom."

De Boo sloeg zijn slag dan ook op de rechte stukken. Hij ging als tweede de laatste bocht in, maar kon koploper Nijenhuis in de laatste meters nog passeren. Vanwege de natte baan ging Nederlands kampioen Rémon Kwant in de finale niet van start. De Drent had in de voorrondes een lichte blessure opgelopen en wilde geen risico nemen in aanloop naar de komende wedstrijden.

Moniek Klijnstra was even daarvoor de beste bij de vrouwen. De Friezin hield haar ploeggenote Fleur Huls op de finish nipt achter zich. Klijnstra, die zaterdag ook al de 200 meter op haar naam schreef, gaf ook aan moeite te hebben met de natte omstandigheden. Ondanks de verre van vlekkeloze race wist de Nederlands kampioene de wedstrijd naar haar toe te trekken. Lataesha Narain eindigde op de derde plaats. 

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan