Tickets
Shop
Nieuws 04 mrt 2021

Wat moet je weten over het WK Shorttrack?

Na een seizoen zonder WK kunnen de shorttrackers dit weekeinde eindelijk weer los op het mondiale toernooi. Het zal anders zijn dan andere jaren, in dit coronaseizoen. Lees hier alles wat je moet weten over de WK Shorttrack in Dordrecht.

Foto : Soenar Chamid

Historie
In 1967 werd shorttrack geadopteerd door de Internationale Schaatsunie (ISU), maar pas vanaf 1976 werden onder die vlag internationale competities georganiseerd. Het eerste wereldkampioenschap vond plaats in 1981, hoewel de eerdere evenementen later ook die status kregen. De eerste winnaars waren Benoit Baril uit Canada en de Japanse Miyoshi Kato.

Op het WK werd eerst alleen gestreden om de allroundtitels, maar sinds 2001 mogen de winnaars van de 500, 1000 en 1500 meter zich ook de officiële wereldkampioen op die afstand noemen. Met zes wereldtitels zijn Viktor An en Yang Yang recordhouders. Naast de individuele titels zijn er ook wereldtitels op de aflossing te winnen. De vrouwen rijden een relay over 3000 meter en de mannen over 5000 meter.

Tijdens het kampioenschap sprokkelen de shorttrackers punten bij elkaar op de 1500, 500 en 1000 meter, waarna de top-acht van het tussenklassement elkaar treft in de superfinale over 3000 meter. Op basis van de behaalde punten in die finale wordt daarna een eindklassement opgemaakt. Degene met de meeste punten wint. De te behalen punten per afstand zijn 34-21-13-8-5-3-2-1. Het toernooi begint op vrijdag met de kwalificaties op de individuele afstanden. Op zaterdag en zondag volgen de kwartfinales, halve finales en de finales, ook van de aflossing. 

Het is de vijfde keer dat Nederland gastland is van de WK Shorttrack. In 2017 vond het toernooi plaats in een kolkend Ahoy Rotterdam. Ook dit seizoen zouden de wedstrijden daar worden gehouden, maar omdat er geen publiek bij mag zijn, is het kampioenschap verplaatst naar Dordrecht. In de Sportboulevard is vijf keer eerder een shorttrackevenement gehouden: twee EK's en drie World Cups.

Nederlandse selectie
In Dordrecht rijden Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma het individuele toernooi. Bij de mannen strijden Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf om de prijzen. Shorttrack TeamNL wordt compleet gemaakt door Rianne de Vries, Yara van Kerkhof, Jens van 't Wout en Daan Breeuwsma.

Titelverdedigers
Op de WK van 2019 in Sofia bevestigde Schulting haar (olympische) status met het behalen van de allroundtitel. De Friezin won destijds brons op de 500 meter en goud op de 1000 meter. Het eindklassement bestond uit Schulting, Min-jeong Choi uit Zuid-Korea en de Canadese Kim Boutin. De 1500 meter werd in Bulgarije gewonnen door Choi. Lara van Ruijven zal haar historische wereldtitel op de 500 meter niet kunnen verdedigen, ze overleed afgelopen zomer in Frankrijk. 

Bij de mannen was het laatste WK een veelal Zuid-Koreaanse aangelegenheid. In het eindklassement bleef Hyo-jun Lim voor landgenoot Dae-heon Hwang en de Rus Semen Elistratov. Lim veroverde goud op de 1500 en 1000 meter, terwijl Hwang de 500 meter op zijn naam schreef. 

Op de relay pakte Zuid-Korea de wereldtitel bij zowel de vrouwen als de mannen. De Nederlandse vrouwen werden vierde in Sofia, na een val van Schulting, en de mannen moesten genoegen nemen met de B-finale, die ze wel wonnen. 

Kanshebbers
In een seizoen zonder wereldbekerwedstrijden en alleen een EK als referentie, is het moeilijk in te schatten hoe de shorttrack(st)ers uit Canada en de Verenigde Staten er voor staan. Door de afwezigheid van China, Japan, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Boutin zijn er van de top-10 in Sofia nog vier vrouwen en drie mannen over op deze WK. 

Het zal echter geen verrassing zijn dat Schulting de topfavoriete is bij de vrouwen. Eind januari prolongeerde zij met overmacht de Europese titels op alle afstanden en allround. Haar naaste belagers in Gdansk waren Anna Seidel (geblesseerd), Sofia Prosvirnova, Ekaterina Efremenkova en Natalia Maliszewska. Arianna Fontana liet de EK schieten, maar is er nu wel bij. Ook landgenoten en debutanten Xandra Velzeboer en Selma Poutsma maken kans op eremetaal, na hun respectievelijk bronzen en zilveren EK-medaille. 

Op de EK in Gdansk liet routinier Elistratov bij de mannen zien dat hij het spelletje nog altijd niet verleerd te zijn. De Rus veroverde zijn derde allroundtitel en won de 1500 en 1000 meter. Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat zullen gebrand zijn om zich in eigen huis te laten zien op deze WK. Komt er weer een wereldtitel voor Nederland? Dylan Hoogerwerf zal een beter toernooi willen rijden dan de EK. Vanuit Europa komt het grootste gevaar verder van Pietro Sighel, Denis Ayrapetyan en Konstantin Ivliev. In Polen vielen Shaoang en Shaolin Sandor Liu nog enigszins tegen. Daarnaast het is de vraag wat Steven Dubois en Charles Hamelin in de benen hebben.  

Regels, regels, regels…
Met vier of meer rijders in de baan kunnen incidenten de uitslag flink beïnvloeden. Dan is het aan de scheidsrechters om in te grijpen. De hoofdscheidsrechter kan na de race via het video-replaysysteem een actie beoordelen. Het bewust hinderen of blokkeren van een andere rijder wordt bestraft met een penalty (diskwalificatie). Een rijder die in kansrijke positie wordt gehinderd, kan worden toegevoegd aan de volgende ronde (advancement). Sinds dit jaar zijn er codes opgesteld voor alle overtredingen en worden de beelden getoond op de schermen, zodat deze duidelijker zijn voor de scheidsrechters en het publiek. Alle codes zijn hier te vinden.

Er is één valse start toegestaan per rit. Bij een tweede valse start volgt een penalty, hetzelfde geldt voor een eventuele derde valse start enzovoorts. De race kan worden teruggefloten wanneer er in de eerste bocht na de start een valpartij plaatsvindt. Er volgt dan een herstart. De race kan vervolgens op elk moment stil worden gelegd door de scheidsrechters, bijvoorbeeld als er iemand op een gevaarlijke plek blijft liggen na een val. Ook dan kan er nog een herstart plaatsvinden.

Programma en uitzendtijden
De WK Shorttrack zijn vrijdag tot en met zondag uitgebreid te volgen bij de NOS op NPO 1, Radio NPO 1, op NOS.nl en via de NOS-app. Bekijk hier de meest actuele informatie over de WK in Dordrecht.

Vrijdag 5 maart: livestream van de kwalificaties op NOS.nl
Zaterdag 6 maart: 13.40-17.50, NOS Studio Sport, NPO 1
Zondag 7 maart: 13.10-17.15, NOS Studio Sport, NPO 1

Neem voor meer leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan