Tickets
Shop
Nieuws 12 mrt 2021

Schaatstrainer Wiebe Kort (76) overleden

Voormalig schaatstrainer Wiebe Kort is op 24 februari overleden in Appelscha. Hij werd 76 jaar. Kort was liefhebber van het water, zowel vloeibaar als bevroren.

Foto : Martin de Jong

Wiebe Bauke Kort werd op 8 mei 1944 geboren in het Friese Kortezwaag en was met name een bekend gezicht in de nationale zeilwereld. Naast zeiler - in 1970 werd hij Nederlands kampioen in de Zestienkwadraat-klasse en won negen keer de Sneekweek - was Kort ook begenadigd zeilmaker. Van 1965 tot en met 1980 trainde Kort de gewestelijke schaatsselectie in Friesland en Jong Oranje. Hij begeleidde onder anderen Ria Visser, Alie Boorsma, Akke Falkena en Grietje van der Meer. 

"Als schaatser was hij niet goed genoeg voor de top, maar hij had een mooie techniek. Daarom adviseerde Jeen van den Berg hem om trainer te worden", vertelt zijn vrouw Jellie Kort-van der Schaaf in de Leeuwarder Courant. Het echtpaar was 46 jaar getrouwd. "Wiebe kreeg aanbiedingen uit Canada en Duitsland, maar wilde niet weg uit Friesland." De twee zonen Thijs en Erik hebben hun vaders zeiltalent meegekregen. Ze hebben tientallen Nederlandse kampioenschappen en Sneekweken op hun naam geschreven. 

De laatste jaren kampte Wiebe Kort met een afnemende gezondheid vanwege Lewy body dementie, maar hij bleef tot zo lang het kon actief. Op 76-jarige leeftijd overleed hij in Appelscha.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan