Tickets
Shop
Achtergrond 30 mrt 2021

Marathonschaatsen mag niet, inlineskaten wel. Wat is het verschil?

Het sporthart van menig inlineskater ging afgelopen zaterdag sneller kloppen toen het bericht naar buiten kwam dat de KNSB de komende maanden weer wedstrijden mag organiseren. Hoewel de blijdschap groot is, is bij veel sporters en fans een belangrijke vraag onbeantwoord gebleven. Waarom mag dit nu wel, terwijl het marathonschaatsen niet mocht? Schaatsen.nl zocht het uit.

Foto : Glenn Wassenbergh

NOC*NSF-status
Alles valt of staat met de erkenning van de sport als topsport door de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF. Disciplines worden als topsport erkend als ze op het programma staan van de Olympische Spelen staan, of als er over de afgelopen drie jaar een minimumaantal landen deelneemt aan de wereldkampioenschappen. Bij het inlineskaten haalden de dames de limiet van 38, de heren net niet. Hun grens lag dan ook een stuk hoger: op 55.

Het inlineskaten heeft sinds 1 januari van dit jaar voor de vrouwen weer een officiële status bij NOC*NSF. Dankzij deze status mochten zij sinds januari al zonder anderhalve meter afstand te houden trainen op de inlinepiste in Heerenveen. De mannen vielen niet onder die regeling en moesten los van elkaar trainen. Het marathonschaatsen heeft geen status bij NOC*NSF. De sport is niet olympisch én er is geen WK. De focus op mondialiteit in de Nederlandse sportwereld zit in dat opzicht het marathonschaatsen in de weg.

Topsportcompetities
Toen in december de overheid en lijst publiceerde met sporten die hun competitie weer op mochten starten, stonden marathonschaatsen en inlineskaten daar niet op. Bij zowel marathonschaatsen als inlineskaten rijden veel deelnemers gedurende lange tijd dicht op elkaar. Veel mensen vonden het dan ook begrijpelijk dat deze sporten niet direct vooraan stonden. In die regeling is de afgelopen maanden niets aangepast, ondanks de herhaalde verzoeken vanuit de KNSB en NOC*NSF aan het ministerie van VWS om het marathonschaatsen aan de lijst toe te voegen.

Het marathonschaatsen stond niet op de lijst van topcompetities van het ministerie van VWS

Toch mogen er nu inlinewedstrijden georganiseerd worden. Dat komt omdat de aanstaande wedstrijden geen landelijke competitie zijn zoals die normaal iedere zomer gehouden wordt. Het zijn losse wedstrijden die bondscoaches Valentina Berga-Belloni en Frank Fiers de gelegenheid bieden een goede selectie samen te stellen voor de grote toernooien later dit jaar.

Wedstrijden voor topsporters
Wie kunnen er dan meedoen aan deze wedstrijden? De beste Nederlandse senioren en junioren A worden door de KNSB uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijden. Zij krijgen de kans om de bondscoaches te overtuigen en zo een plekje in de EK- of WK-selectie af te dwingen. Rijders die ambitie hebben om aan de grote toernooien mee te doen, zullen extra gemotiveerd zijn om zich te tonen en een streepje voor hebben bij deelname aan de selectiewedstrijden. 

De wedstrijden die nu op de kalender staan vallen onder de noemer ‘wedstrijden voor topsporters’. Topsporters zijn immers uitgezonderd van de coronamaatregelen die op dit moment wedstrijden verbieden. Een belangrijke voorwaarde voor de wedstrijden is dan ook dat een minimumpercentage van de deelnemers een topsportstatus heeft bij NOC*NSF. Bij het marathonschaatsen zou dit percentage niet gehaald worden. Dat veel marathonploegen een (semi)professionele omkadering hebben heeft in de bepaling van het beleid geen rol gespeeld.

Een van de eerste skeelerwedstrijden in 2020: de natte marathon in Staphorst | Foto : Neeke Smit

Cultureel erfgoed
Toen in januari bleek dat de kans vrijwel nihil was dat het marathonschaatsen bij een derde lobbypoging wel van start zou kunnen, wist nog niemand dat het in februari streng zou gaan vriezen. Op het moment dat de temperaturen onder nul doken en de ijsvloer gestaag groeide, gloorde er toch nog een beetje hoop voor het peloton. Diverse schaatscoryfeeën wierpen zich met de KNSB in de strijd om de overheid te overtuigen om toch wedstrijden toe te staan. Schaatsen op natuurijs behoort immers tot het Nederlands immaterieel erfgoed. Vanwege de druk op de zorg, politie en handhaving vonden het kabinet en het Veiligheidsberaad het uiteindelijk niet verantwoord om wedstrijden te organiseren. ‘Een gebrek aan begrip en medewerking van de overheid’, luidde de conclusie bij de KNSB.

Des te blijer is men een paar maanden later dat het inlineskaten wel van start mag. De coronaregels zijn streng: geen publiek, vooraf negatieve coronatests, afgesloten terreinen en een zeer beperkt deelnemersveld. Maar de sport gaat door en dat is het belangrijkste, vindt de KNSB. De ervaringen van diverse evenementen in het langebaanschaatsen, shorttrack en kunstrijden worden meegenomen in de organisatie van de inlinewedstrijden. Nog een maand en dan zoeven de skaters weer over de piste in Heerenveen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan