Tickets
Shop
Nieuws 08 jun 2021

Shorttrackers eren Lara van Ruijven met plaquette in Font Romeu

In het Franse hoogtetrainingscentrum Font Romeu hebben de nationale shorttrackers vandaag een plaquette onthuld ter herinnering aan Lara van Ruijven. Hun teamgenoot overleed vorig jaar zomer na een kort ziekbed, toen de ploeg van bondscoach Jeroen Otter op trainingskamp was in hetzelfde trainingsoord in de Pyreneeën.

Foto : Dennis Kruijswijk

Bij de rijdersingang van de ijsbaan in Font Romeu heeft de Nederlandse ploeg een bronzen plaquette laten bevestigen. Elke atleet die de ijsbaan betreedt, ziet voortaan het bordje met de tekst 'Lara Victoria van Ruijven, wereldkampioen, olympisch medaillist', een shorttrack-icoontje met een hartje erin verwerkt plus het woordje 'lief'. "Dat woord typeerde Lara het best", zegt bondscoach Otter.

De shorttrackers, sinds vorige week weer in Font Romeu op hoogtestage, onthulden de plaquette vanmiddag. Bondscoach Jeroen Otter, disciplinemanager Wilf O’Reilly en rijder Daan Breeuwsma spraken warme woorden, waarna iedereen in stilte kon terugdenken aan Lara, hun teamgenoot en Nederlands eerste vrouwelijke wereldkampioene in het shorttrack.

"Natuurlijk denk je dan terug aan die vreselijke tijd van vorig jaar. Maar ik heb iedereen gevraagd om vooral de vele mooie momenten te herinneren die we met Lara hebben gedeeld", vertelt Otter. "Het is bijzonder om een jaar na dato terug te zijn in Font Romeu. We hebben even getwijfeld of we dit moesten doen, maar het is een goede keuze geweest."

Foto : Dennis Kruijswijk

Het idee voor de plaquette kreeg Otter zelf enkele weken geleden, tijdens een strandwandeling. Het was nog even spannend of de plaquette op tijd gerealiseerd kon worden. Maar kort voor vertrek naar Frankrijk kon hij de bronzen herinnering ophalen in Friesland. Precies op tijd dus.

Otter: "Mijn idee was wel dat als je zoiets doet, je het nu moet doen. Je kunt hier niet een paar jaar mee wachten, want dan ben je hier straks met rijders die Lara niet of nauwelijks hebben gekend. Nu zijn we hier met nagenoeg dezelfde mensen als vorig jaar, dit was het team van Lara. Bij de herdenking scheen het zonnetje, het was goed zo."

Van Ruijven werd vorig jaar ziek tijdens reis naar het trainingskamp in Font Romeu. In het ziekenhuis van Perpignan, waar bleek dat haar lichaam een fatale auto-immuunreactie had opgelopen, konden de artsen uiteindelijk niets meer voor haar doen. Op 10 juli 2020 overleed ze op 27-jarige leeftijd. Die datum staat, samen met haar geboortedatum, ook op de plaquette vermeld.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan