Tickets
Shop
Nieuws 09 jun 2021

Renovatie ijsbaan in Lake Placid geeft lokale schaatsgeschiedenis vervolg

De Adirondack SpeedSkating Club in het Amerikaanse Lake Placid krijgt een volledig gerenoveerde ijsbaan. Die ijsbaan moet de bijzondere schaatsgeschiedenis in Lake Placid, de plek waar in 1932 en 1980 de Olympische Spelen plaatsvonden, een vervolg geven. Naar verwachting wordt in december de volledig gerenoveerde schaatsbaan opgeleverd.

Hoewel er nog druk aan de ijsbaan wordt gewerkt en hij pas eind dit jaar geopend wordt, staan de eerste evenementen al gepland. Zo organiseert Lake Placid in 2022 de wereldkampioenschappen voor studenten en is het in 2023 gastheer van de FISU University Games, de Olympische Spelen voor studenten. Die evenementen moeten er, samen met de dagelijkse trainingen en een trainingsprogramma inclusief huisvesting, voor zorgen dat de geschiedenis van het schaatsen in Lake Placid weer een vervolg krijgt. 

Tom Miller, coach bij de club, is blij met de komst van de gerenoveerde ijsbaan. "Het wordt tijd," zegt hij op de website van de Amerikaanse schaatsbond. "Het organiseren van wedstrijden zal straks leuker en minder stressvol zijn. Ik hoef me dan geen zorgen meer te maken over het ijs, het timingssysteem of over een 45 jaar oude Zamboni die eventueel vlam kan vatten. Alles wordt gemoderniseerd en is straks als nieuw." 

Jarenlange geschiedenis
Zijn woorden geven de jarenlange relatie tussen Lake Placid en de schaatssport nog maar eens weer. De plaats en het schaatsen zijn immers al jarenlang een op een met elkaar verbonden. De allereerste schaatssuccessen van de Verenigde Staten werden bovendien behaald door schaatsers uit Lake Placid en de omliggende regio Adirondack. Zo werd Charles Jewtraw in 1924 de allereerste Olympisch schaatskampioen en veroverde Jack Shea tijdens de Olympische Spelen van 1932, thuis in Lake Placid, het goud op de 500 en 1500 meter. 

In 1974 won Lake Placid opnieuw het bid om de Olympische Spelen te organiseren en in 1977 begon zodoende de bouw aan de nieuwe Olympic Oval. Daar, in 1980, schitterde Amerika wederom. Ruim veertig jaar geleden greep Eric Heiden namelijk vijf gouden plakken in Lake Placid. Leah Poulos-Mueller was goed voor twee keer zilver en Beth Heiden greep een bronzen medaille. Zodoende eindigde Amerika de 'thuisspelen' met een totaal van acht schaatsmedailles en werd een mooie toekomst voorzien. Voor Nederland waren Annie Borckink (foto) en Ria Visser succesvol op de 1500 meter. Piet Kleine en Lieuwe de Boer brachten het Nederlandse medailletotaal op vier. 

Door de succesvolle Spelen kwam er veel aandacht voor het schaatsen in Lake Placid, maar toch bleek niet alles rozengeur en maneschijn. Eind jaren tachtig leek het schaatsen aldaar op zijn retour door een gebrek aan geldschieters en ondersteuning voor de lokale en nationale programma's. Na de eeuwwisseling kwam de focus van het Amerikaanse schaatsen op Salt Lake City te liggen. De Adirondack Speedskating Club bleef zich in de tussentijd echter focussen op de jeugd en zodoende ziet de toekomst van de club er vandaag de dag een stuk rooskleuriger uit.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan