Tickets
Shop
Nieuws 19 jun 2021

Opnieuw zege voor Groot en Daleman bij EK-selectiewedstrijden

Bij de tweede EK-selectiewedstrijd voor junioren B hebben Bret Groot en Angel Daleman opnieuw de overwinning gepakt. De twee jongelingen lijken dankzij hun overwinningen zeker van het EK, al is er officieel nog niets vastgelegd. Bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni zullen de twee echter niet zomaar meer kunnen passeren.

Foto : Neeke Smit

Net als vorige week op de piste was Groot zaterdag in Heerde wederom tweemaal de beste. Zowel op de one lap als op de puntenkoers kwam hij als eerste over de meet. De puntenkoers werd ontsierd door een heftige valpartij van Mathijs Molenaar, die de wedstrijd moest staken. Na de hervatting was het Groot die de punten aaneenreeg. 

Daleman, die vorige week tweemaal de overwinning pakte, moest de puntenkoers zaterdag aan haar concurrente Rosalie van Vliet laten. Op de one lap was de rijdster van het KTT Zuidwest wel de sterkste. Met haar verlies op de puntenkoers kon ze echter wel leven. "Het kon beter, maar het dagklassement had ik gelukkig wel. Als team waren we wel heel goed. We zijn heel erg bezig om samen te rijden en dat gaat steeds beter. Vorige week won ik, maar ik had echt het gevoel dat we als team wonnen." 

Groot was blij dat hij eindelijk weer wedstrijden kon rijden. "De afgelopen tijd zonder wedstrijden was het saai. Het zou ook een slechte voorbereiding zijn op het EK. Jammer dat er mensen hard zijn gevallen, maar daar is weinig aan te doen." Daleman keek er met name ook naar uit om haar concurrenten én vriendinnen weer te zien. "Het was wel weer even wennen aan de spanning en het wedstrijdritme, maar het was ook heel gezellig om iedereen weer te zien."

De twee hebben nog nauwelijks internationale ervaring op kunnen doen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn alle internationale wedstrijden afgelast. Een enkele Europa Cup een aantal jaren terug is het enige waar ze op kunnen teren. "Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten", vertelt Groot. "Ik zie daar wel hoe het gaat. Ik wil gewoon goed rijden en zie dan wel waar ik eindig."

Ook Daleman is voorzichtig. "De selectie moet eerst op papier staan en dan pas ga ik juichen." Een beetje spannend vind ze het wel. "Je hoort altijd verhalen over de Fransen en de Italianen. Er rijdt ook een meisje die ik bij de Vikingrace ben tegengekomen, dus ik ben heel benieuwd. Ik kijk er echt heel erg naar uit." De volledige EK-selectie wordt komende week bekendgemaakt.

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan