Tickets
Shop
Nieuws 11 jun 2021

Groenewoud fleurt rentree op inlinepiste op met overwinning

Het was haar eerste baanwedstrijd van het inlineseizoen, maar met de wedstrijdvorm van Marijke Groenewoud zit het wel goed. De 22-jarige Friezin won vrijdagavond in Heerde op overtuigende wijze de punten-afvalkoers. De wereldkampioene mass start op de schaats troefde Fleur Veen en Elsemieke van Maaren af.

Foto : Hidde Muije

De wedstrijd in Heerde was de eerste waar weer mondjesmaat publiek toegelaten werd. De ouders en vaste supporters van de skeeleraars waren dan ook weer aanwezig en hier en daar waren ook aanmoedigingen te horen. Ook het inlinecircus laat de coronacrisis langzaam achter zich. De verplichte toegangstesten even vergetend was het op en om de Bertus Dokterpiste weer een beetje als vanouds. 

Groenewoud en haar ploeggenote Elisa Dul wachtten in het begin van de wedstrijd geduldig af. Ze lieten de andere dames punten pakken, maar tegelijkertijd hielden ze de puntenaantallen goed in de gaten. Na een korte versnelling halverwege de koers pakten de twee al de nodige punten en met de finale in zicht versnelden ze nog eens stevig door. Daarbij kreeg Groenewoud een flink gat. Zij vervolgde de koers solo en raapte zodoende telkens weer de punten op. Met maar liefst 24 punten schreef ze uiteindelijk de wedstrijd op haar naam. 

 

Voor Groenewoud, vorige week al tweede bij de marathon in Brakel, was het een verrassing dat ze ook op de piste goed uit de voeten kwam. Ze zou in eerste instantie de baanwedstrijd namelijk aan haar voorbij laten gaan. Het was bondscoach Valentina Berga-Belloni die haar overhaalde het toch maar te proberen. "Afgelopen dinsdag ben ik hier gaan trainen en toen viel het me niet tegen. Ik ging er zonder verwachtingen in, maar het is heel goed gegaan", vertelt Groenewoud. 

Met het etaleren van haar goede vorm in de wedstrijdweekenden waar het om gaat richting het EK volgende maand, komt uiteraard de vraag op hoe Groenewoud tegen dat toernooi aankijkt. Wil ze ook naar Portugal? "Ik vind het lastig", geeft ze eerlijk toe. "Hier in Nederland kun je vaak nog wel leuk meedoen, maar het Europees niveau is heel anders. Ik wil niet meedoen voor spek en bonen. Het zit in mijn hoofd en ik moet er nog even over nadenken. En ik moet me nog plaatsen natuurlijk, want dat is ook de vraag."

Bij de mannen ging de overwinning naar Ruurd Dijkstra. Luc ter Haar eindigde op de derde plaats, nadat hij in het begin van de koers al veel punten had opgeraapt. Ter Haar nam het initiatief voor een kopgroep met daarbij ook Bart Hoolwerf, Ronald Haasjes en Jorian ten Cate. Dijkstra sprong er samen met Harm Visser later nog naartoe, waarna zij even later met zijn tweeën doorgingen. De twee mannen hielden gelijke tred, maar Dijkstra kwam uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd. 

Sprint
Rémon Kwant en Moniek Klijnstra schreven eerder op de avond de 200 meter op hun naam. Kwant was in een rechtstreeks duel Glenn Nijenhuis te snel af. Jelmar Hempenius won de strijd om het brons van Jenning de Boo. Klijnstra verwees haar ploeggenote Fleur Huls naar de tweede plaats. Elisa Dul eindigde als derde. Dankzij hun overwinningen hebben Kwant en Klijnstra goede zaken gedaan in de strijd om de EK-tickets. Over de wedstrijden van dit weekend en komend weekend ontvangen de winnaars van het sprintklassement en het klassement over lange afstanden een EK-ticket. De rest van de selectie wordt opgesteld door de bondscoaches. 

Na zijn overwinning op de 200 meter schreef Kwant ook de 1000 meter op zijn naam. Hij was in een rommelige finale sneller dan Dijkstra en Marc Middelkoop. Bij de vrouwen kwam Klijnstra als derde over de streep, maar zij werd achteraf gediskwalificeerd. Elisa Dul zegevierde, voor Nikki Noordergraaf, die haar tweede plaats vierde alsof het een overwinning was. Patricia Koot completeerde het podium. 

 

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan