Tickets
Shop
Nieuws 05 jun 2021

Dul en Post ronden ploegenspel af bij marathon in Brakel

De KNSB Reggeborgh marathon in Brakel is zaterdag een prooi geworden voor Elisa Dul en Robert Post. Op het lastige parcours waren de twee rijders de snelste van een omvangrijke groep. Voor Dul was het na twee overwinningen op de piste de eerste zege op de weg, Post boekte zijn eerste zege, maar wel de derde van het seizoen voor zijn ploeg Jumbo-Visma.

Foto : Neeke Smit

Bij de vrouwenkoers waren de ogen vooraf gericht op thuisfavoriet Elsemieke van Maaren. De inwoonster van het nabijgelegen Zuilichem had gehoopt op wind dwars op de baan, maar dat was niet het geval. Op de smalle meanderende baan stond de wind afwisselend op kop en in de rug. Het zorgde voor een zware koers. Na een vroege ontsnapping van Maaike Verweij ontstond halfweg koers een kopgroep van vier, met naast Van Maaren ook Marijke Groenewoud, Beau Wagemaker en Fleur Veen. De grote blokken hadden daarmee hun pion vooruit en de vier kregen een flinke voorsprong. 

Naarmate de ronden verstreken werd de samenwerking van voren steeds minder en verspeelde de groep tot verbazing van de aanwezigen hun voorgift. Het peloton kwam zienderogen dichterbij en wist tegen alle verwachtingen in het gat nog te dichten. In de groepssprint die volgde konden Dul en Groenewoud zich een goede uitgangspositie verschaffen. Dul was vervolgens de snelste van de twee en kwam juichend over de streep. Bianca Roosenboom wist in de laatste meters nog veel goed te maken, maar kwam te laat om de twee ploeggenoten nog te remonteren. 

Dul, die haar eerste overwinningen van het seizoen pakte op de 1000 en 500 meter, dacht met het koersverloop van zaterdag lang dat haar ploeggenote Groenewoud voor de zege zou sprinten. "Totdat onze trainer langs de kant ineens zei dat we het gat moesten dichtrijden", vertelt de winnares. "Toen zijn Maaike Verweij en ik er vol gas naartoe gegaan." Na een laatste vluchtpoging in de finale bereidde ze zich voor op de sprint. "Het was smal en lastig om er zomaar voorbij te komen. Ik weet dat ik op mijn sprint kan vertrouwen, maar uit de bocht was het nog best een lang stuk tegen de wind. Ik zat vroeg op kop, maar het was precies goed."

Overtal
De koers bij de mannen ontvouwde zich anders dan bij de vrouwen. Een tactisch steekspel tussen de mannen van Jumbo-Visma, Konvi en Royal A-ware zorgde voor een zware koers, waarbij kopgroepen in eerste instantie niet weg wisten te komen. Casper de Gier, Rémon Vos en Ids Bouma kregen nog het grootste gat, maar ook zij wisten niet uit de greep van het peloton te blijven. Jordy Harink en Post zorgden voor de aansluiting, waarbij ze het volledige peloton uit elkaar reden en slechts vijftien man over bleven aan de kop van de koers. Daarbij waren maar liefst vier man van Jumbo-Visma.

In de finale wisten De Gier, Harink en Post met Harm Visser en Ronald Haasjes nog weg te rijden. Met drie man was Jumbo-Visma in overtal en Visser, die aan het begin van de koers het asfalt al van dichtbij had gezien, zorgde voor het tempo. Harink probeerde in de slotronde het blok nog te breken, maar Post was toen al gevlogen. De 28-jarige Groninger ging als eerste door de laatste bocht en werd niet meer gepasseerd. Harink eindigde als tweede, Haasjes werd derde. 

Na de overwinning van Bart Hoolwerf vorige week in Eibergen en die van Casper de Gier vorige maand in Rotterdam was Post alweer de derde man van Jumbo-Visma die voor een overwinning zorgde. De ploeg is in de breedte sterk, beaamde Post na het in ontvangst nemen van de zegeruiker. "We weten dat we met de vijf man die hier waren heel goed zijn. Dan hoop je wel op een selectieve koers en dat was het vandaag. De beuk ging erin en de sterksten bleven over."

De marathonschaatsploeg boekte dankzij Post alweer haar derde overwinning. Enkel Marthijn Mulder wist in Medemblik de hegemonie van de geel-zwarten te doorbreken. De vijf marathons die de KNSB dit voorjaar organiseert zijn de eerste waar de formatie echt als ploeg haar gezicht kan laten zien. "We hebben een jaar geen wedstrijden gehad, dan moet je pakken wat je pakken kan", geeft Post aan. Na de wedstrijd over twee weken in Heerde gaan de pijlen van de ploeg weer naar het ijs, al zal de ploeg een eventueel NK niet overslaan. "Dit moeten we met beide handen aangrijpen. Als er een NK is gaan we het zo plannen dat we met zijn allen aan de start staan."

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan