Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 21 jun 2021

Bekende namen missen EK-selectie: ‘Had toch wel een berichtje verwacht’

Met de bekendmaking van de Nederlandse ploeg voor het EK Inlineskaten zijn er 27 blije rijders. Zij mogen hun koffers pakken en zich opmaken voor de reis naar Portugal komende maand. Maar natuurlijk zijn er ook heel wat rijders teleurgesteld dat ze het niet gehaald hebben. Daarbij zitten ook enkele grote namen en dat is opvallend, zeker aangezien de bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga - Belloni niet de volledige capaciteit benutten die de selectieregels toestaan.

Foto : Eline Hooghiemstra

Een van de rijders die selectie is misgelopen, is Beau Wagemaker. De rijdster uit het West-Friese Hoogkarspel won als enige Nederlandse inlineskater dit seizoen een wedstrijd met internationale tegenstand. In het Italiaanse L’Aquila won ze de eerste etappe van de World Inline Cup. De laatste Nederlandse vrouw die dat wist te presteren was Manon Kamminga bij de marathon van Berlijn in 2016.

Wagemaker is boos en teleurgesteld dat ze het nieuws via schaatsen.nl heeft moeten vernemen. Op basis van haar prestaties had ze wel verwacht bij de selectie te zitten. “Ik heb hier even geen woorden voor”, laat ze in een korte reactie weten. “Op zijn minst had ik toch wel een berichtje verwacht van de bondscoaches.”

Ook Bianca Roosenboom had gehoopt op een EK-selectie. Op de baan is ze vanwege langslepend blessureleed lang niet meer zo goed als voorheen, maar op de wegonderdelen en zeker de marathon had ze willen laten zien nog altijd mee te kunnen met de top. Met een overwinning op de marathon in Medemblik tijdens de afgelopen topsportwedstrijden toonde ze aan het winnen niet verleerd te zijn.

En er zijn meer rijders die een selectie hebben misgelopen, zoals Lataesha Narain en Loes Busser bij de dames junioren. Casper de Gier, Bart Hoolwerf en Ronald Haasjes bij de heren senioren zijn eveneens namen die niet misstaan hadden in de EK-ploeg. De gebroeders Schipper waren de afgelopen jaren ook vaste krachten in de ploeg, maar vallen er nu buiten. “Dat was wel even vervelend nieuws”, zegt Rick teleurgesteld. “Ik had misschien niet de beste uitslagen om mee te gaan, maar had een kleine hoop.”

Schipper, die vorig jaar nog de nodige verbeterpunten aandroeg voor de nationale selectietrainingen, hoopt dat er nog een gesprek of korte toelichting volgt. “Voor nu ben ik benieuwd naar de afwegingen en of ik nog kansen heb op bijvoorbeeld de WK. Ik heb zeker nog internationale aspiraties: ik wil Europees kampioen worden op de 1000 meter en de aflossing en aflossingsgoud halen op de WK. Hiervoor zal ik blijven werken, alleen de support voelt wel slecht nu. We hebben elkaar nodig om het Nederlandse niveau omhoog te krijgen.”

Waar Schipper stiekem wel een plek in de EK-ploeg had verwacht, slaan De Gier en Hoolwerf het toernooi bewust over. Zij gaan met hun schaatsploeg op trainingskamp naar Inzell en zouden eventueel voor de marathon nog naar Portugal afreizen. De Gier koos ervoor om dat niet te doen, zegt hij. “Al hadden we met de ploeg 'gewoon' door geskeelerd en was er geen kamp en zomerijs geweest, dan was het een ander verhaal. In dit geval kan ik mezelf niet volledig voorbereiden op de marathon en dat is op Europees niveau wel een vereiste.”

Teambuilding
Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten bij de KNSB en onderdeel van het selectiecomité, geeft desgevraagd aan dat bij het vormen van de selectie met name gekeken is naar de prestaties van de afgelopen twee wedstrijdweekenden in Heerde en de mate waarin de selectie als ploeg kan presteren. “Van de groep die meegaat verwacht ik dat ze voor elkaar gaan werken en zich wegcijferen indien nodig. Er ligt aardig wat druk op diegenen die gaan rijden, want de ambitie is groot. De rijders moeten als team boven zichzelf uitstijgen.”

De disciplinemanager betreurt dat er geen grotere selectie naar het eerste grote toernooi in twee jaar gestuurd kan worden. “We hebben te maken met een indeling van het budget. Dat is niet de makkelijkste kant van mijn werk”, zegt hij. “We moeten het doen met de beschikbare middelen en ook investeren in de jeugd. Zij hebben de toekomst." Ook al is er voor het EK wellicht geen volledige selectie, er wordt voor de Europa Cup in Oostende half augustus wel een grotere juniorenselectie samengesteld, deelt Scheperkamp mee. 

Dat de afvallers voorafgaand aan de bekendmaking van de selectie geen bericht hebben gehad, is even niet anders, aldus Scheperkamp. “We zitten vrij kort voor het EK en er moet nog veel geregeld worden”, stelt hij. Zo krijgt de ploeg volgende week het kledingpakket en staan er nog gezamenlijke trainingen en een teambuildingsdag op het programma. In het eerste weekend van juli worden de puntjes op de i gezet tijdens het Radboud International Tournament.

De volledige EK-selectie is hier terug te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan