Tickets
Shop
Nieuws 07 jul 2021

Oud-shorttracker Slootweg volgt vernieuwde opleiding tot coach

Zelf een aantal rondjes shorttracken zit er voor Koen Slootweg niet meer in, wel is hij nog altijd actief betrokken bij de sport. Sinds eind mei is hij één van de twintig deelnemers aan de vernieuwde shorttracktrainer-coach niveau 3 opleiding van de KNSB.

Foto : Vincent Riemersma

Slootweg, die zijn loopbaan vanwege een slepende knieblessure moest beëindigen, gaf al een aantal jaar les binnen het jeugdschaatsen en bij het gewest Friesland. Eerst deed hij dat in combinatie met zijn eigen trainingen, inmiddels combineert hij het lesgeven met zijn werk bij een plantencentrum in Wassenaar. “Toen ik stopte, wist ik gelijk dat ik verder wilde in het training geven. Daarom ben ik de cursus gaan volgen,” zegt hij.

De compleet vernieuwde opleiding, ontwikkeld in samenwerking met de KNSB Talent Team Trainers, bestaat uit een programma van vijftien weken waarin een deel online wordt aangeboden en er een aantal bijeenkomsten op locatie wordt georganiseerd. Deelnemers leren om zelfstandig training te kunnen geven, jaarplannen te schrijven voor trainingsgroepen, sporters te begeleiden bij wedstrijden en andere verenigingsactiviteiten op te pakken.

Shorttrack-specifiek
Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er weer een opleiding specifiek gericht op het shorttrack wordt georganiseerd. “De oude opleiding was een afgeleide van de langebaan opleiding. Een kleine vertaalslag naar het shorttrack zag je met name terug in de techniekworkshops, maar dat was niet voldoende. Het moest een shorttrack opleiding op zich worden en geen opleiding waar het woord langebaan vervangen was door shorttrack", zegt Marieke Jonker van de afdeling Opleidingen en Sportparticipatie van de KNSB.

Samen met haar collega’s en de KNSB Talent Team trainers werkte Jonker daarom geruime tijd aan een vernieuwde opleiding. “Met name het vertalen van de theorie naar de praktijk werd in de vorige opleiding gemist. We hebben er nu voor gekozen om sommige onderwerpen in meer workshops terug te laten komen waarbij we een vertaalslag maken van theorie naar praktijk, dus echt praktisch aan de slag gaan. Dat zie je vooral terug bij de workshops over techniek en over trainingsplannen.”

De opleiding bevat modules over inspanningsfysiologie, techniek, mentaal, begeleiding (materiaal, EHBO, reglementen), pedagogiek en didactiek en trainingsplannen, feedback en evaluatie. “Het is een leuke groep mensen en de onderwerpen die tot nu toe zijn behandeld zijn erg interessant,” zegt Slootweg, die als beginnend trainer deelneemt aan de opleiding.  

Dat er weer een officiële niveau-3 opleiding op het gebied van shorttrack is, is volgens Jonker belangrijk. “De opleiding is een behoorlijk aantal jaar niet aangeboden. Dat heeft voor schaarste in gediplomeerde trainers gezorgd. Je zag ook dat trainers soms uit nood ervoor kozen toch maar een langebaanopleiding te volgen. Dat had niet het gewenste resultaat, want je wilt toch shorttrack specifieke informatie en kennis opdoen tijdens de opleiding."

De afgelopen jaren kwam er vanuit het werkveld dan ook steeds meer vraag naar een specifieke opleiding voor shorttracktrainers. Ook de sectie shorttrack van de KNSB meldde het belang hiervan. “Sparren met andere shorttrackcoaches, ervaringen met elkaar uitwisselen. Dat is belangrijk en ook waar we de opleiding op inrichten. De ervaringen die trainers en oud-sporters hebben kunnen tot mooie discussies leiden en de workshops van de opleidingen naar een hoger niveau brengen,” weet Jonker.  

Foto : Vincent Riemersma

Ervaring
Dat erkent ook Slootweg, die de ervaringen die hij als topsporter opdeed nu gebruikt in de opleiding. “In de sessies die gerelateerd zijn aan de rijders kan ik soms teruggrijpen naar dingen die ik zelf heb meegemaakt of heb gedaan. En omdat je als sporter zelf altijd werd gecoacht, weet je daar ook wel wat dingen vanaf.”

Maar dat wil niet zeggen dat hij alles al weet, lacht Slootweg. “Ik hoop mezelf echt nog te verbeteren als trainer en coach. Vooral in de omgang met de rijders hoop ik nog een slag te kunnen slaan, bijvoorbeeld op psychologisch vlak. Ik denk dat er nog genoeg te leren valt.”

Langzaam maar zeker hoopt hij als coach verdere stappen te kunnen zetten. “Omdat ik zelf op hoog niveau heb geschaatst zou ik – als die mogelijkheid zich voordoet – graag training willen geven op hoog niveau. Ik zou het leuk vinden om bijvoorbeeld bij een KNSB Talent Team te coachen. En wie weet zelfs meer dan dat. Maar dat moet ook maar net zo uitkomen. Hoe hoger je komt, hoe minder plekken er zijn,” zegt Slootweg.

Maar dat is een zorg voor later, weet hij. De oud-shorttracker richt zich eerst op het afronden van de trainer-3 opleiding, die deels online en deels op locatie georganiseerd wordt. “Er zijn best veel bijeenkomsten en deze maand hebben we ook een aantal praktijksessies in Heerenveen. Voor ons portfolio is het ook de bedoeling dat we stage gaan lopen bij een trainingsgroep, dus het wordt een leuke en drukke periode.”

Rondje rijden
In die periode staat het leren en werken centraal voor Slootweg. Als oud-shorttracker staat hij immers bijna nooit meer op het ijs. “Toen ik een keer op zondagochtend training stond te geven heb ik nog wel een keer mee geschaatst. Maar toen ik na één rondje zoveel pijn had dacht ik: laat maar zitten. Als het goed is hoeven we tijdens de opleiding zelf niet te schaatsen. Dat zou mij niet slecht uitkomen," lacht hij.

Hij richt zich wat dat betreft volledig op zijn toekomst. “Eigenlijk ben ik toen ik stopte meteen in mijn nieuwe leven doorgegaan. Maar een dagje werken is wel even iets anders dan topsport, hoor. Je lichaam is gewend aan het vele sporten. Na een dag vol met trainingen voelt je lichaam leeg, terwijl je na een lange dag werken misschien wel moe bent, maar nog niet fysiek uitgeput.”

Om toch in vorm te blijven combineert Slootweg zijn opleiding, het werk in het plantencentrum met trainingen op de fiets. “Dat doe ik veel en dat gaat goed. Fietsen blijf ik voorlopig lekker doen. Ondertussen hoop ik me vooral zoveel mogelijk te ontwikkelen,” besluit hij.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan