Tickets
Shop
Nieuws 13 apr 2021

Knieblessure noopt Slootweg tot stoppen: 'Alles eruit gehaald wat ik kon'

Aan zijn doorzettingsvermogen ligt het niet, maar een slepende knieblessure heeft Koen Slootweg doen besluiten om te stoppen met shorttrack. De 23-jarige Wassenaarder sloot zich vorig jaar aan bij de nationale shorttrackploeg van bondscoach Jeroen Otter. Een kans die hij met beide handen aangreep, maar niet uitpakte zoals gehoopt. "Het is mooi geweest."

Foto : Soenar Chamid

"Soms heb ik veel last, soms wat minder, maar het is met mijn knieën gewoon niet zeker dat ik die laatste stap naar de wereldtop ga zetten", klinkt het realistisch. "De wedstrijden gingen dit seizoen niet supergoed. Ik lag er ook weer een keer vier weken uit, dat schoot allemaal niet op. Echte resultaten kon ik daardoor ook niet boeken." Op de International Invitation Cup en beide NK's slaagde Slootweg er door zijn blessure niet in om zich in de medaillestrijd te mengen met zijn ploeggenoten. Zijn beste uitslag was de zevende plaats op de 1500 meter op de NK Afstanden in december. 

Slootweg kampt al jaren met deze kwetsuur en is ook al een keer geopereerd aan zijn knieën. De pijn blijft echter terugkomen. Inmiddels is hij eraan gewend, vertelt hij nuchter. "Wakker worden en naar bed gaan met pijn is vervelend, maar het heeft ook geen zin om telkens boos te worden. Niemand weet wat het is, dat maakt het lastiger. Ik heb zoveel geprobeerd, met de bondsarts en daarvoor ook al. Elke behandeling heb ik gehad. Er is alleen geen oplossing gevonden. Die tijd en energie kan ik beter ergens anders in stoppen."

"Ik heb het er veel met vrienden over gehad", vertelt de schaatser uit Wassenaar over zijn besluitvorming. "Een van hen is ook gestopt en zei: 'Je voelt vanzelf wanneer het goed is om te stoppen'. Ik dacht: dat is flauwekul. Maar op een dag merkte ik dat het eigenlijk wel mooi was geweest. Ik heb er alles uitgehaald wat ik er met deze knieën uit kon halen." Slootweg bracht bondscoach Jeroen Otter eind maart op de hoogte en nam afscheid met een bakje koffie. "Jeroen is ook topsporter geweest, dus hij begrijpt mijn besluit. Tijdens het seizoen heb ik er ook over nagedacht, maar dan wil je mensen er niet mee belasten. Jeroen heeft wel wat anders aan zijn hoofd in de voorbereiding op een WK."

Foto : Vincent Riemersma

Levensstijl
Een jaar geleden vreesde Slootweg zelf dat hij noodgedwongen moest stoppen met shorttrack, omdat hij te oud werd voor het KNSB Talent Team Noord. Er bleek destijds een uitnodiging voor de nationale ploeg klaar te liggen voor hem. Nu waren de rollen omgedraaid. "Ik ben heel blij dat ze mij deze kans hebben gegeven. Het is alleen niet gelukt waar we allebei op hoopten. Maar ik heb het reuze naar mijn zin gehad in de groep." Omdat de shorttrackers in hun rustperiode zaten, heeft Slootweg ze niet meer gezien. Met een bericht in de groepsapp bedankte hij zijn teamgenoten voor het afgelopen seizoen. "De ene was meer verbaasd dan de ander, haha. Ik heb wel leuke berichtjes terug gehad. Ik hoop dat ze nog mooie dingen gaan doen."

Met de beslissing om te stoppen sluit Slootweg een hoofdstuk af, of liever gezegd een hele levensstijl. "Je leeft voor het schaatsen, dus als dat ineens wegvalt is dat wel even spannend", vertelt Slootweg. Hij kijkt uit naar de andere dingen die hij kan gaan doen en over na kan denken. "In die zin lucht het wel op, dat die weg nu open ligt. Ik ga vier dagen werken in Wassenaar in een plantencentrum en liep al twee dagen stage bij Bioracer in Heerenveen."

"Daarnaast kan ik gaan kijken wat ik wil", vervolgt hij. "Ik hoop nog veel te gaan fietsen. Vooral voor de lol, maar het lijkt me ook gaaf om een keer een wielerkoers te rijden. In eerste instantie wil ik gewoon met mijn vrienden op pad. Dat soort dingen konden nooit, maar lijkt me wel mooi om te doen." Tot eind juni blijft Slootweg nog in Heerenveen ('want ik heb rijexamen'), daarna is het plan om weer terug te keren naar de omgeving van Wassenaar. "Maar je weet nooit hoe het loopt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan