Tickets
Shop
Nieuws 20 jul 2021

Anni Friesinger zet zich in voor slachtoffers van overstromingen

Oud-schaatsster Anni Friesinger heeft een hulpactie op touw gezet voor de slachtoffers van de overstromingen in Duitsland, België en Nederland. De Zuid-Duitse leeft enorm mee met alle getroffen families en voelt sterk de behoefte om iets voor ze te doen. "Ik wil de mensen laten weten: jullie zijn niet alleen."

"We krijgen de vreselijke beelden van afgelopen weekend maar niet uit ons hoofd", zegt de meervoudig schaatskampioene. "Mijn familie en ik willen een bijdrage leveren en hebben daarom hulpgoederen verzameld. Ik ben weliswaar Duitse, maar mijn hart slaat ook voor Nederland. Van zoveel mensen die getroffen zijn, is alles weggespoeld, ze hebben niks meer. We moeten elkaar nu proberen te helpen."

Uit haar eigen winkel Small Heroes Kids Conceptstore, die ze runt in Salzburg, stelt Friesinger onder meer baby- en kinderkleding in diverse maten beschikbaar. Gezinnen kunnen ook een beroep op haar doen als ze behoefte hebben aan luiers, vochtige babydoekjes, sneakers en regenlaarzen, kinderservies of speelgoed.

De mensen die de hulp kunnen gebruiken, kunnen rechtstreeks bij haar aankloppen. De spullen worden opgestuurd en Friesinger betaalt zelf de verzendkosten: "Dat heb ik er voor over. Het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, maar ik probeer iedereen te helpen die een beroep op mij doet." Mensen die de aangeboden spullen nodig hebben, kunnen contact opnemen via Instagram (zie de post hieronder) of via het mailadres: salzburg@small-heroes.eu.

Foto : Neeke Smit

Na de ravage die het noodweer vorige week aanrichtte in het westen van Duitsland, België en Limburg was afgelopen weekend het oosten en zuiden van Duitsland aan de beurt. Ook Oostenrijk kreeg te maken met zware regenval wat in korte tijd tot grote problemen leidde. Op het moment dat het water in de omgeving van haar tweede woonplaats Salzburg ging stijgen, was Friesinger op de boerderij in het Friese Deersum. Op afstand zag ze hoe het noodweer huis hield in haar geboortestreek.

Het zwaarst getroffen werd Hallein, een stadje in Salzburgerland waar door een stortvloed de binnenstad overstroomde. Niet zover daar vandaan ligt aan de Duitse kant van de grens het bij schaatsers populaire Inzell, het geboortedorp van Anni Friesinger. "In Inzell is het gelukkig meegevallen. Mijn familie woont daar trouwens ook niet meer. Mijn moeder is verhuisd naar Salzburg. Mijn broer woont in Noorwegen en mijn zus in Finland."

Friesinger is ermee opgegroeid dat het ten noorden van de Alpen flink tekeer kan gaan. "In de bergen blijft het onweer hangen en dan kan het echt gaan spoken. Ook in het voorjaar als het smeltwater van de bergen komt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan." Maar zoveel regen als er nu is gevallen, dat is echt niet normaal, zo kreeg ze te horen van haar moeder die tijdens het hoog water wel in Salzburg was. Daar liep het waterpeil van de rivier de Salzach gevaarlijk hoog op maar tot overstromingen kwam het niet.

Anni Friesinger (44) is getrouwd met de Nederlandse oud-schaatser Ids Postma. Ze hebben twee dochters. Friesinger won drie keer olympisch goud. In 2002 was ze in Salt Lake City de snelste op de 1500 meter. In 2006 (Turijn) en 2010 (Vancouver) werd ze Olympisch kampioen met de Duitse ploeg op de achtervolging. Op haar palmares prijken behalve drie wereld- en vijf Europese allroundtitels ook één wereldtitel sprint en twaalf gouden plakken op de WK Afstanden. In 2010 stopte ze met schaatsen na een slepende knieblessure.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan