Live
Shop
Nieuws 14 jan 2021

Velzeboer kijkt uit naar EK: 'Doe niet mee voor spek en bonen'

In het kielzog van Suzanne Schulting beleefde Xandra Velzeboer afgelopen maand drie succesvolle toernooien in Heerenveen. De 19-jarige wereldkampioene bij de junioren maakt zich nu op voor haar EK-debuut in Polen. De shorttrackster voelt dat ze in vorm is, maar hoe staan de tegenstanders ervoor?

Foto : Soenar Chamid

De prijzenkast van Velzeboer is in een maand tijd goed bijgevuld met medailles. Op het NK Allround werd ze tweede achter Suzanne Schulting en de NK Afstanden leverden tweemaal zilver en een keer brons op. In het eerste weekend van december eindigde Velzeboer op de KNSB International Invitation Cup eveneens op plaats twee. Dankzij haar goede prestaties mag ze volgend weekend haar debuut maken op het EK Shorttrack in Polen. "Aan het begin van het seizoen had ik dit niet verwacht, maar na de eerste wedstrijd merkte ik al dat mijn vorm goed was. Voor het NK Allround voelde ik me ook sterk en dat zet zich nu door. Ik heb er zin in!"

Het Europees kampioenschap in Gdansk wordt de eerste internationale ISU-wedstrijd sinds de wereldbekerfinale van februari 2020 in Dordrecht. Verwachtingen voor het EK vindt Velzeboer, die afgelopen seizoen vier World Cups reed, daarom moeilijk in te schatten. "Normaal gesproken heb je wel een idee van hoe de tegenstanders ervoor staan, maar wij hebben elkaar al bijna een jaar niet meer gezien. Ik ga zeker voor de finales op het EK en doe niet mee voor spek en bonen." De sprintster ziet vooral kansen op de 500 en 1000 meter, waarmee ze een prima basis kan leggen voor het allroundtoernooi. "Dit is wel de eerste keer dat ik op zo'n groot toernooi sta."

Vertrouwen
Dat wil zeggen: een groot toernooi bij de senioren. Velzeboer veroverde vorig jaar de juniorenwereldtitel op de 500 meter en won ook goud op de relay, in een wereldrecord. "Het WK heeft mij veel vertrouwen geven, want wereldkampioen worden bij de junioren is niet niks. Ik ging voor de winst, anders was ik teleurgesteld geweest. Dat brengt een andere druk met zich mee en dat voelt eigenlijk ook heel lekker. Omdat ik nog nooit heb meegedaan aan het EK weet ik niet wat haalbaar is. Daar kom ik pas achter tijdens de wedstrijd en wellicht verandert de spanning dan", zegt de 19-jarige Velzeboer, die ook dit seizoen nog in de juniorencategorie valt.

Foto : Sander Chamid

De Culemborgse kan zich in trainingen spiegelen aan topfavoriete Suzanne Schulting. "Als het mij lukt om Suzanne bij te houden, dan gaat het wel aardig goed. Je hebt letterlijk een soort doel waarmee je samen schaatst. Maar in de wedstrijden is het altijd anders." Op het NK Allround liet Schulting tegenover de NOS weten dat zij veel van zichzelf herkent in de vier jaar jongere Velzeboer. "Suzanne is mentaal sterk en gaat ook altijd voor de winst. Ze is een vechter. Als zij mij daarmee vergelijkt, is dat een mooi compliment", klinkt het opgewekt. "Ik ben altijd erg fanatiek geweest, met alles. Dat is gewoon mijn stijl, ik ben niet heel voorzichtig."

In Gdansk zal het vrouwenteam voor het eerst in een nieuwe samenstelling aantreden op de relay. Naast het gemis van Lara van Ruijven staat vaste waarde Yara van Kerkhof als reserve op de deelnemerslijst. Samen met de individuele rijdsters Selma Poutsma, Schulting en Velzeboer zijn Rianne de Vries en Georgie Dalrymple geselecteerd voor de aflossingsploeg. "Voor Suzanne en Rianne is het wel wennen, maar hopelijk kunnen Selma, Georgie en ik een nieuwe impuls geven. Zij waren zo gewend aan elkaar en wisten precies hoe ze schaatsten. Dat is iets wat nu nog mist, maar ik denk wel dat we met deze sterke dames ook een goed team kunnen creëren."

Boodschappen
In aanloop naar het EK in Polen heeft de nationale shorttrackploeg een semi-bubbel voor zichzelf gecreëerd. De shorttrackers slapen niet in een hotel, maar moeten binnenshuis wel anderhalve meter afstand houden tot hun gezin of huisgenoten, óf dagelijks een sneltest doen. Verder gaan ze deze week alleen de deur uit voor trainingen in Thialf. "Afgelopen weekend heb ik flink boodschappen ingeslagen", lacht Velzeboer. "Op deze manier proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat iemand nog iets oploopt in Nederland en voor vertrek of in Gdansk positief test."

Vlak voor de oorspronkelijke KNSB International Invitation Cup eind oktober raakte Velzeboer zelf besmet met het coronavirus. De internationale wedstrijd in Heerenveen werd na meerdere positieve testuitslagen op het laatste moment afgelast. "Ik hield mij aan alle maatregelen en toch zit je dan ineens zestien dagen thuis. Ik had gelukkig geen koorts, maar was vooral heel moe en had verkoudheidsklachten." Na ruim twee weken zonder ijs kon Velzeboer de trainingen hervatten en moest ze haar conditie weer opbouwen. "Ik had extra veel zin en meer motivatie om te trainen. In de voorbereiding op de wedstrijden heb ik er verder geen last van gehad."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan