Live
Shop
Nieuws 20 jan 2021

Schulting kan eindelijk echt los: 'Gaat weer om de knikkers'

De ogen van Suzanne Schulting beginnen te fonkelen wanneer ze praat over het EK Shorttrack, dat vrijdag begint in het Poolse Gdansk. Bijna een jaar na de wereldbekerfinale in Dordrecht kan de 23-jarige Friezin zich eindelijk weer laten zien op het hoogste niveau. Zonder World Cups is het dit seizoen wat moeilijker in te schatten waar de rest staat, maar het draait uiteindelijk om één ding: titelprolongatie.

Foto : Sander Chamid

Wie had gedacht dat iets simpels als een lichtblauw vlak met een logo en 'European Championships' op het midden van de ijsbaan zoveel enthousiasme kan oproepen. In de Hala Olivia in Gdansk draaien de shorttrackers sinds maandag hun rondjes om het vertrouwde embleem heen. "Het gaat echt weer beginnen", glundert Schulting. Via een videoverbinding staat ze de pers te woord in aanloop naar het Europees kampioenschap. "Het is zo lekker om ook weer buitenlandse teams te zien en in de vibe te komen van een internationale wedstrijd. Het geeft mij veel energie, ik word er een gelukkig mens van. Uiteindelijk doe je het hier allemaal voor."

Die buitenlandse teams ziet de Nederlandse shorttrackploeg vanaf een afstandje. De trainingsuren zijn vanwege de coronamaatregelen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Buiten de trainingen om verblijven de rijders in hun eentje op de hotelkamer. Ontbijt, lunch en avondeten worden dagelijks voor de deur neergezet. Ze kunnen wel af en toe naar buiten om een luchtje te scheppen. Schulting heeft er geen moeite mee om afgesloten te zijn. "Richting wedstrijden ben ik altijd iets meer teruggetrokken. Ik kan goed op mezelf zijn en lekker op mijn kamer een serie kijken. Het is wel jammer dat je minder met het team bent buiten de ijsbaan, maar je past je ook weer aan."

Gezonde spanning
Schulting is helemaal in haar sas in Polen. "De hele week kan ik al niet wachten om te gaan schaatsen", klinkt het blij. "Als ik op de ijsbaan ben, sta ik direct weer aan. Dit gaat om de knikkers, om een titel. De technische staf ziet het ook. Ik zit weer in mijn wedstrijdstand en ben net wat meer gefocust. Een training duurt maar vijftig minuten, in die tijd wil ik knallen en met een goed gevoel van het ijs afstappen. Het is gewoon zo lekker, jongens. Dit is het allermooiste wat er is."

Op het EK in Polen ontbreekt het Britse team, met onder anderen Elise Christie, vanwege de coronarestricties en de Italiaanse Arianna Fontana heeft zich op eigen initiatief teruggetrokken. De zevenvoudig Europees kampioene richt zich op de WK in Dordrecht. "Fontana is echt een smaakmaker en ik vind het jammer voor het toernooi dat zij er niet is. Ik had graag tegen haar geracet en laten zien wie de beste is. Ze zegt dat ze er niet is vanwege de coronasituatie, maar misschien heeft ze geen goede voorbereiding gehad en weinig op het ijs gestaan. Dat is gissen. Ik kan alleen naar mezelf kijken en ik ben ontzettend goed in vorm."

Kan iemand Schulting dit weekeinde nog enigszins bedreigen? Op het vorige EK in het Hongaarse Debrecen won de Friezin de 1500, 500 en 1000 meter en was ze voor de superfinale al zeker van haar tweede Europese allroundtitel. "Je moet altijd met iedereen rekening houden, vooral omdat je die anderen nog niet hebt zien schaatsen op World Cups", zegt Schulting. De andere ogen zijn, naast haar ploeggenoten Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, met name gericht op Natalia Maliszewska, Martina Valcepina, Sofie Prosvirnova en Ekaterina Efremenkova. "Daarnaast zijn er eventuele nieuwe gezichten om in de gaten te houden. Je moet alert blijven. Je voelt wel dat het een EK is, het is ook de druk die jezelf oplegt. Er komt een bepaalde spanning bij kijken, maar dat is een goede spanning die ik nodig heb."

Lees alles over het EK Shorttrack op de toernooipagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan